基督家庭

跳至

首頁
45678...17

尾頁

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-26 11:00 發表

YPT,

咁係最理想嘅...不過,應該唔可以讀完K3先搬去沙田(如妳揀沙田網),除非妳報小一之前先租下,唔搬入去住,即立空租啦~!

其實我就會咁諗,反正妳都唔LIKE YINGYING依家間學校,咁不如搵屋搬之餘順理成章幫佢轉校~! ...

米米....我地都諗過「立空租」呢個問題, 所以都問緊相熟的地產,睇下有冇d 短期租約, 租半年的樓, 但係都要知幾時先要有地址網來報學校。

我地都想同yingying轉校架!不過yingying話佢返學好開心喎!唔想轉, 我地都無佢符~

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-26 10:56 發表

有早知,無"黑衣",唔好諗番啦~如果我一早知,我當初就唔賣樓,唔駛依家咁....

係呀!早知而家d 樓價高成咁 ~ 我都唔賣樓啦!攪到而家居無定所, 好煩~~~~

子爵府

原帖由 Emen 於 10-4-23 05:56 PM 發表
oic, 原來小慧同mcdull, 你地個大同個細差甘多年, 真不底, 無左個個兄姊世襲分.

[協恩]要聖公會浸紙先有個20分架...如果你幼稚園唔係讀佢, 叩門真係好唔樂觀. ...

就係因為咁,所以我先唸博唔博第二間law! 之不過,叫做阿哥曾經係到讀,老師可能會比少少面咁。

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-24 12:05 AM 發表

小慧,MCDULL,

咁妳地覺得我嘅諗法/部署對唔對呢? 有20分在手,第一輪揀同區!

米米,

你呢個諗法係穩陣law! 你最好有埋到時你個區的適齡入小一的人數,再計你想入個間小學有幾多學額比出黎,咁你就知道你入嘅機會有幾大啦! 你有20分入的機會當然相對大啦!

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 米水 於 10-4-23 23:54 發表

小慧...搵中學?嘩~唔覺唔覺,"小鳳仙"已經要升中一...
不過,中學係咪睇小學喺邊區呀?咁KLN TONG區,好多好學校,RIGHT?

係呀,唔驚唔覺... 想當年認識你地時,佢仲係一名幼稚園學生。

中學跟小學校網kar 所以你地搵小學之際都要唸埋中學點鋪... 果日返去聽完佢地個升中講座,依家佢係九龍城區,叫做有D 著數(話晒本區D 位點都多過比誇區學生),但中學同小學派位唔同,中學要睇學生banding + lucky 去派。如果你本區成績差就一定唔夠人爭。

王國長老

月餅勳章 王國長老

ALL ....我想問下以下四個問題:

1. 如果第一輪自選唔得 (自選一間心儀 )?第二輪派位 (有三個選擇 ) 會唔會派唔到三個中其中一個架?
你指Part A 誇網?? 第1輪自行收生派唔到,第2輪誇網抽到機會係「勁細」

2. 如果第二輪派位,我全部都填番我心儀果間,萬一都係派唔到,咁政府會唔會是旦比一間你讀 (唔係三個選擇的裡面)架?

Part A - 係誇網 - Part A 唔收就攪Part B
Part B - 係本網 - 呢度你都會照填第1-第x 自願(唔止3個) Part A 抽唔到,咪響Part B 當中抽一間比你囉...

3. 「叩門」的話,可以叩幾多間,有冇限制話只可叩幾多間架?

叩門都要有誠意,好似我咁,我一早有心唔得即叩九龍塘官小,所以我第1輪係佢,第2輪Part A 誇區都係只填佢,咁到我去叩門時,呢D 先叫有「誠意」只係無「彩數」

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 Mcdull 於 10-4-26 13:50 發表

米米,

你呢個諗法係穩陣law! 你最好有埋到時你個區的適齡入小一的人數,再計你想入個間小學有幾多學額比出黎,咁你就知道你入嘅機會有幾大啦! 你有20分入的機會當然相對大啦!
  ...

yes yes, 如果你唔唸住博誇網,咁第一輪填番本網心儀果間機會應該好大。

仲有,仲有... 學你話齋,點都一定要考番1,2間私小做back up。

男爵府

陪月勳章

原帖由 ypt 於 10-4-24 10:01 AM 發表

queenie....但你要諗下, 如果兩姊妹都入直資的話,小數怕長計,學費真係超重皮架喎!我聽個住元朗的朋友話,元朗直資小學d 學費都唔平呀! ...

係呀,呢個都成3k架,不過聽人講佢係行IB,咁都值的
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

伯爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-26 13:50 發表

米米,

...

MCDULL,

明白晒!

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-26 13:55 發表

係呀,唔驚唔覺... 想當年認識你地時,佢仲係一名幼稚園學生。

中學跟小學校網kar 所以你地搵小學之際都要唸埋中學點鋪... 果日返去聽完佢地個升中講座,依家佢係九龍城區,叫做有D 著數(話晒本區D 位點都多 ...

係啦~我第一次見"小鳳仙"真人係去張太到探初出生嘅魚魚,果陣佢仲好細,突然依家又話升中學,時光飛逝....

中學又爭一次,都幾煩!

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-26 14:05 發表

yes yes, 如果你唔唸住博誇網,咁第一輪填番本網心儀果間機會應該好大。

仲有,仲有... 學你話齋,點都一定要考番1,2間私小做back up。

小小,

明白! THANKS!
其實如果第一輪咁黑仔唔得,第2輪我會揀同一間作首選,如果又黑多次唔得,只要派2,3,4志願我都接受到,不過會去叩門,再唔得先會諗私/直果D學校,不過真係會照考!

子爵府

原帖由 queeniechung 於 10-4-26 14:21 發表

係呀,呢個都成3k架,不過聽人講佢係行IB,咁都值的

queenie.....SORRY 我唔明咩叫「行IB」,即是咩來架?

子爵府

原帖由 小慧 於 10-4-26 14:03 發表
ALL ....我想問下以下四個問題:

1. 如果第一輪自選唔得 (自選一間心儀 )?第二輪派位 (有三個選擇 ) 會唔會派唔到三個中其中一個架?
你指Part A 誇網?? 第1輪自行收生派唔到,第2輪誇網抽到機會係「勁細」

2. 如果第二 ...

小慧

thanks, 咁即係「叩門」時,要比人睇到你的「誠意」,就要係part A 部份三個選擇都要填晒心儀果間, right?, 咁 part B 派位, 就可以揀好多間, 咁可唔可以全部揀番D好既學校架?定要揀D 普普通通的做安全網,如果我揀晒D 好既, 都PART B個十幾個choice 都派唔到, 會點架??

子爵府

ypt,

睇下你啱唔啱:

http://birth.hk/catalog/articles.php?articles_id=479

子爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-27 09:36 發表
ypt,

睇下你啱唔啱:

http://birth.hk/catalog/articles.php?articles_id=479

mcdull....thanks a lot ~ 我會去睇下。

子爵府

原帖由 ypt 於 10-4-27 09:29 AM 發表

小慧

thanks, 咁即係「叩門」時,要比人睇到你的「誠意」,就要係part A 部份三個選擇都要填晒心儀果間, right?, 咁 part B 派位, 就可以揀好多間, 咁可唔可以全部揀番D好既學校架?定要揀D 普普通通的做安全網,如果我 ...

No, No, No. 又唔駛咁盡。你Part A 第一個必定要填番自行個間,第二及三就按個人意願。Part B 就不可選跨區,所以頭10個你要好小心填你真係想要gei做安全網,因為通常咁填最多第五志願已經派到架啦!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ypt 於 10-4-27 09:23 發表

queenie.....SORRY 我唔明咩叫「行IB」,即是咩來架?

YPT...而家暫時都只有直資同國際學校行IB!

IB着重培養學生的國際視野、思維和分析能力,透過探究式學習建構知識和概念,同時學習如何運用知識,培養自學的態度和能力。 亦即係不再填鴨式....相對壓力會大大減少!!!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Mcdull 於 10-4-27 09:45 發表

No, No, No. 又唔駛咁盡。你Part A 第一個必定要填番自行個間,第二及三就按個人意願。Part B 就不可選跨區,所以頭10個你要好小心填你真係想要gei做安全網,因為通常咁填最多第五志願已經派到架啦! ...

mcdull....我有個同事個女, very unlucky, 連第7志願都派唔到, 可想而知佢個隨機no. 係幾後呀!!!

所以大抽獎真係要講luck ka!!!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-27 09:45 發表

No, No, No. 又唔駛咁盡。你Part A 第一個必定要填番自行個間,第二及三就按個人意願。Part B 就不可選跨區,所以頭10個你要好小心填你真係想要gei做安全網,因為通常咁填最多第五志願已經派到架啦! ...

mcdull.....oh, i c , 明白明白~ thanks a lot ~

子爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-27 10:35 發表

YPT...而家暫時都只有直資同國際學校行IB!

IB着重培養學生的國際視野、思維和分析能力,透過探究式學習建構知識和概念,同時學習如何運用知識,培養自學的態度和能力。 亦即係不再填鴨式....相對壓力會大大減少!!! ...

koko.....完全明白~ 你地真係好勁!做晒功課, 我真係孤陋寡聞, 唔殺到埋身, 都唔知道。

首頁
45678...17

尾頁

跳至