自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

公公心臟病, 話要11月通波仔, 但有人話"茨仔(potato)"汁有效, 但唔知點先jar到汁, 希望用現在開始飲,
公公可以11月時不用做手術!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

蘋果,薯仔,紅蘿蔔,每朝空肚飲一杯

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 EE0000 於 10-4-19 21:20 發表
公公心臟病, 話要11月通波仔, 但有人話"茨仔(potato)"汁有效, 但唔知點先jar到汁, 希望用現在開始飲,

我早前睇蘋果, 副刊內有登個秘方, 係講黑木耳.

大宅

改變飲食習慣係可以幫助到很多病的

別墅

Candy,

thanks!!
你在哪裡知道的? 是否有web-site講呢d既呢?

原帖由 Candy1022 於 10-4-19 21:33 發表
蘋果,薯仔,紅蘿蔔,每朝空肚飲一杯

別墅

miffy,

thanks! 我找到了你說的!

2010年04月17日

有一劑「降膽固醇高血壓避免中風」的偏方,我知道了很久,但一直沒有寫出來。所有我寫出來的所謂「秘方」、「偏方」,在寫之前,我必定請教過中醫,或者對醫理十分了解的學者,甚至要我認識的人,或者我自己親自服用過,認為有效我才寫出來。這劑「偏方」,據說是岳華傳出來,而服用者心臟三條血管嚴重栓塞,醫生已排期為他做手術,但他服此方僅二十五天後,醫生在手術前覆驗,發現血管通暢,已經「沒有栓塞」。雖然岳華是老朋友,但我沒有聽他親自說過,所以不算。想不到前兩天食神艾迪又提起這個方,巧的是,他自己也服用過。
肥艾迪超級體重,多年前胸悶,他懷疑是心血管有事,照方服用兩星期已無胸悶現象。而在之前,他的長輩被驗出冠狀動脈一條輕微阻塞,兩條嚴重阻塞,已不能通波仔,必須搭橋,醫生排期一個月手術,他服用此方一個月後,再檢查,已經恢復正常,不需要動手術。有此前因,我便將此方抄錄如下:白背黑木耳二両,瘦豬肉二両,紅棗五個,生薑二片。用法:先用水浸透木耳,將湯料以適量清水煮一小時,得湯約二碗,每晨空腹飲下,餘渣酌量食之。日飲一劑,廿五日為一療程,之後再抽血驗膽固醇。如體質怕寒,加生薑二片。服至正常後,不時服食,不用長服。白背黑木耳要去信得過的藥房買。這東西對心、腦血管都有幫助。

原帖由 miffymiffy 於 10-4-19 22:35 發表

我早前睇蘋果, 副刊內有登個秘方, 係講黑木耳.

侯爵府

好媽媽勳章

想問下你公公會去govt定c定做 ?govt話做個支架 要2万幾, c家要 3万幾 仲要唔知做幾多個
原帖由 EE0000 於 10-4-19 21:20 發表

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 EE0000 於 10-4-19 23:31 發表
miffy,

2010年04月17日

有一劑「降膽固醇高血壓避免中風」的偏方,我知道了很久,但一直沒有寫出來。所有我寫出來的所謂「秘方」、「偏方」,在寫之前,我必定請教過中醫,或者對醫理十分了解的 ...

勁呀 你係邊度搵架?

別墅

我爸爸本來幾個月前要通波仔, 跟住打顯影劑做檢查時, 瑪麗的醫生話塞得太犀厲, 就算通完隔多幾年都要再通做, 治標不治本, 所以安排佢做心臟搭橋手術, 係微創的. 傷口很細, 康復得很快, 出院埋單只係七千幾.

有病友話相同手術 (微創心臟搭橋手術), 在私家醫院做要80萬.

子爵府

miffy,

2010年04月17日

有一劑「降膽固醇高血壓避免中風」的偏方,我知道了很久,但一直沒有寫出來。所有我寫出來的所謂「秘方」、「偏方」,在寫之前,我必定請教過中醫,或者對醫理十分了解的 ...

可以試下, 但唔係一定得

侯爵府

醒目開學勳章

真係可以試下喎, 佢入面所有野都食唔壞人的, 所以一試無仿呀.

試完上黎報下喜啦!

miffy,

2010年04月17日

大宅

原帖由 shootingstar 於 10-4-20 10:16 發表
我爸爸本來幾個月前要通波仔, 跟住打顯影劑做檢查時, 瑪麗的醫生話塞得太犀厲, 就算通完隔多幾年都要再通做, 治標不治本, 所以安排佢做心臟搭橋手術, 係微創的. 傷口很細, 康復得很快, 出院埋單只係七千幾.

有病友 ...

嘩!唔係掛!差咁遠。係咪人人都可以做微創呢﹖我知搭橋或者通波,就算政府做都好貴。

大宅

miffy,

2010年04月17日

love you

大宅

我有朋友媽咪亦是心臟血管塞,本已排期去年11月做手術通波仔,後來我12月時知道佢媽咪係飲以下之湯水,再照心時已全部血管通返,不用做手術,所以應該work.

miffy,

2010年04月17日

別墅

ShinTeresa,

他在政府做呀!

原帖由 ShinTeresa 於 10-4-19 23:41 發表
想問下你公公會去govt定c定做 ?govt話做個支架 要2万幾, c家要 3万幾 仲要唔知做幾多個

別墅

原帖由 aryee 於 10-4-20 12:38 發表

嘩!唔係掛!差咁遠。係咪人人都可以做微創呢﹖我知搭橋或者通波,就算政府做都好貴。

唔係人人都做到微劍. 醫生話有D人血管幼所以做唔到.

公爵府

我估唔可能飲咗就會可以變咗唔使做手術, 唔係既話醫生都會叫你飲就得啦, 試吓就無妨

珍珠宮

熱血金章

其實做顯影, 已經係同做手術差不多. 都係係手胶位或大脾la位, 插入導管.
分別係之前係打入顯影葯水, 確定要放的位置和要計算用多少個支架. 然後要報價比病人及家屬. 所以e生不會立即幫病人放入支架.
完全係錢作怪.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

白背黑木耳二両,瘦豬肉二両,紅棗五個,生薑二片。用法:先用水浸透木耳,將湯料以適量清水煮一小時,得湯約二碗,每晨空腹飲下,餘渣酌量食之。日飲一劑,廿五日為一療程

侯爵府

想問, 如朝早要返工, 可唔可以之前果晚煲左, 第2朝整返熱佢飲呢?

原帖由 primary2007 於 10-4-21 09:15 發表
白背黑木耳二両,瘦豬肉二両,紅棗五個,生薑二片。用法:先用水浸透木耳,將湯料以適量清水煮一小時,得湯約二碗,每晨空腹飲下,餘渣酌量食之。日飲一劑,廿五日為一療程 ...

首頁

尾頁

跳至