自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

住高層=少蟑螂、鼠蟻
住低層=多蟑螂、鼠蟻

係唔係架﹖
我睇緊樓呀~

伯爵府

我覺得關乎家中清潔多d喎......

原帖由 hachaimami 於 10-4-20 20:40 發表
住高層=少蟑螂、鼠蟻
住低層=多蟑螂、鼠蟻

係唔係架﹖
我睇緊樓呀~

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

最緊要都係間屋保持乾淨.

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔會攞, 回南天 時 , 我住 3x 樓都有蟑螂係窗門由上面飛入黎

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係啦~我都住差不多到30樓~落雨~回南天時~有四腳蛇、大蜜蜂走入黎我屋企~嚇到我........不過未見有曱由......亦都唔希望見

大宅

我住20樓十年, 屋企從來都無曱甴, 因為每天都會清走垃圾筒。

唔關高短, 係關乎屋企有無曱甴糧食。

大宅

住得好高, 沒爬的蟑螂, 試過有蟑螂係窗門飛入 o黎, 仲驚嚇
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

早幾日無X台講過佢地係可以跟低氣流飛到50幾樓搵你...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以前住46樓, d蟑螂成日都出黎開party呀...所以我覺得無根據~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mf7433 於 10-4-20 23:13 發表
早幾日無X台講過佢地係可以跟低氣流飛到50幾樓搵你...

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

關係不大。

別墅

我地以前係住郊外村屋既,見人地住地下果層會比較多烏蠅/四腳蛇/蚊,所以我只會選擇頂樓。

珍珠宮

熱血金章

蟑螂唔會怕高層行到腳仔軟的, 只要你夠吸引就得la.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

我個大仔堅信樓主的說法,以前住市區屋苑嘅高層,冇蚊冇四腳蛇冇蜘蛛冇曱甴,只係我母死後有隻手掌大的飛蛾,飛入屋內伏案不動,翌日便無影踪.現在往村屋,乜蟲都有,連螢火蟲都有.如同上生物課.我們的衛生情況和生活習慣不變,但環境改變咗,便與蟲共舞,我認為有關的.買樓梗係高層好d啦! 頂層有天台仲好,依家叫做特色單位,叫價高起碼兩三成.

大宅

最緊要唔好近垃圾房!

大宅

我住21樓都有草蜢入屋採花

別墅

我好慘...住村屋地下,幾乎隔日就有曱甴黎搵我地,我地已經好乾淨,成日洗地又比漂白水沖外面.....

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友住低層, 近來好多蚊咬

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係架!
我之前住17樓, 10年都係見過4~5隻蟑螂在去水位上尼探我, 封左就冇. 但搬左中低層後, 未入伙用煙霧蛋加上上手留下的數埋有30+隻 . 如果再低層d的, 又近花槽, D媽咪話有蚊tim.
原帖由 hachaimami 於 10-4-20 20:40 發表
住高層=少蟑螂、鼠蟻
住低層=多蟑螂、鼠蟻

係唔係架﹖
我睇緊樓呀~

首頁

尾頁

跳至