嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

怎樣教歲半bb學講野, 因為姑娘話他可能有語言障礙~

囝囝現在歲半, 但係仍然不懂叫爸, 媽, 而且很簡單的單字都唔識講, 例如拜拜, 車車等, 怎樣可以教囝囝有心机學講野呢....thx

別墅

Re: 怎樣教歲半bb學講野, 因為姑娘話他可能有語言障礙~

Hello Hei_Jai_BB,

你試0下和他一起讀故事書, 眼望眼對著bb說話, 如他指著想要喝水, 你便以問題問他,"bb, 你是否要喝水?", 如:他點頭, 可以告訴他, 教他答:"係". 盡量同他溝通多些, 重覆他的意思, 但不要和他說bb話, 應像和大人溝通的語言, 如:"叫bb的名, 你飲唔飲水?" 而不是問你飲唔飲"水水"? 教他眼, 耳, 口, 鼻, 手, 腳等等的位置及發音, 有幫助0架

你向bb發出簡單的指令, 如:”叫bb的名, 笑0下先”, 他會否對著你笑? bb會否明白你的意思?

另外, 健康院故娘都話過我bb到歲半, 仍未會說普通單字, 可能有語言障礙; 起初都好擔心, 但詢問好多朋友同醫生後, 他們說每個小朋友發展也可不同, 由其是男孩子, 語言能力稍遜同齡女孩子; 但慢慢會好轉; 我其中一個朋友的兒子也遇上相同問題, 但她以平常心看, 她兒子3歲時才以簡單句子溝通, 而不是以單字說話. 所以與其浪費時間去擔心, 不如同小朋友溝通多些. 不過, 如此問題令你煩擾, 可多看有關書籍及尋求專業人士協助.

大宅

Re: 怎樣教歲半bb學講野, 因為姑娘話他可能有語言障礙~

hi hei_jai_bb,

你可以去討論區的特殊教育睇一下, 那邊有幾個語言治師義務幫我地解答一些問題的, 你可在那裡得到多些資料. 你也可講出你囝囝情況給她/他們聽聽, 看看她/他們有什麼意見給你.

...蘇蘇

別墅

我個囝都係歲半,
佢識叫爸媽,不過唔係見人就叫,
而係鍾意就講,好似bb話咁....點算?

:party: :-D

洋房

請教專家 ..
另做個多口婆, 咩都同BB講,
但係一定要清晰,
唔好再講BB 話,
重覆可以幫佢掌握其意思 ..

btw, 歲半男仔.. 唔係好出奇.. 等佢多一陣啦
:)

首頁

尾頁

跳至