烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我因為對酵母敏感, 所以唔可以買街果d麵包食, 咁就想自己做, 唔知你地幫唔幫到我呢?
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 QE 於 10-4-26 17:06 發表
我因為對酵母敏感, 所以唔可以買街果d麵包食, 咁就想自己做, 唔知你地幫唔幫到我呢?

唔落酵母的麵包 ~ 我唔識.

不過, 蛋糕就大部份(其實我只係見過黃金糕要用酵母)都不用落酵母的. 有些會加發粉.

食譜: http://www.leisure-cat.com/frm_1000.htm

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

即係妳連益力多都唔飲得?
有冇試過自己做天然酵母?

如果唔用酵母,主要都係整蛋糕同鬆餅,另外可整中式煎包煎餅(都可以用泡打粉整pizza,不過口感同風味都係差d),不過要留意唔好買含鋁嘅泡打粉。

盡我一己之力,發放正能量!

珊瑚宮

自己...偶....面種,做麪包.

玩具萬歲!

珊瑚宮

我見過有D書教是不用酵母的,例如用提子浸水發酵,取其汁水搓粉,再留起一些麫糰做面種.
不過如你從未做過麪包,我估你都幾難明白.
玩具萬歲!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 fitfish 於 10-4-26 11:32 PM 發表
我見過有D書教是不用酵母的,例如用提子浸水發酵,取其汁水搓粉,再留起一些麫糰做面種.

其實都有酵母,係天然存在嘅酵母。唔知樓主只係對人工大量製造嘅酵母敏感定對所有酵母都敏感。

大宅

我嘅驗血report話係烘焙酵母同啤酒酵母。咁同天然酵母又有咩唔同呢??????
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

大宅

原帖由 fitfish 於 10-4-26 23:32 發表

無錯, 我都係唔明。

超級版主

原帖由 QE 於 10-4-27 03:14 PM 發表
我嘅驗血report話係烘焙酵母同啤酒酵母。咁同天然酵母又有咩唔同呢??????

咁妳可以自己整提子酵母、提子乾酵母、蘋果酵母等,如果依d酵母妳試左都敏感,就真係差不多乜都唔得囉。

http://leilako.com/recipes/sourdough/s_list.htm

用天然酵母整包,發酵時間較長及難控制,如果控制得唔好,好多時都會發過度而帶少少酸味,不過好多外國人唔介意有酸味,仲特登整成咁。

另外妳可以去圖書館借閱有關天然酵母麵包書籍,雖然好多時d書都因商業秘密而冇公開哂所有食譜及步驟,但都可以用黎參考(有好多理論知識)。

大宅

原帖由 召藥師 於 10-4-27 15:34 發表

咁妳可以自己整提子酵母、提子乾酵母、蘋果酵母等,如果依d酵母妳試左都敏感,就真係差不多乜都唔得囉。

http://leilako.com/recipes/sourdough/s_list.htm

用天然酵母整包,發酵時間較長及難控制,如果控制得唔好,好多時 ...

唔該晒, 等我慢慢研究下先。

首頁

尾頁

跳至