興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新CF卡係咪要格式化先至可以用?

我呢次去旅行專登買咗幾張CF卡去影相,唔知咩原因定係張卡係台灣雜牌平卡問題,頭幾日影相影到百零張(8GB卡黎)就ERROR,話張CF卡有問題要我換卡,跟住之前影咗嗰D相全部唔見哂!換過第二第三張都係咁樣,之後我張呢三張CF卡用相機格式化佢(見CANON有此FUCTION),暫時再影未有再HANG卡,但真係好擔心。。。我老公問係咪根本全部CF卡要响用之前就要先格式化佢或者要做D咩至可以用到定係真係呢隻牌子出既卡太渣係佢卡本身有問題?

雖則只係無哂頭兩日响美國既相,但對於我黎講都幾肉痛同唔開心囉。。。話哂裡面全部都係影家庭相。。。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我一定將張咭在放入相機時先用部機format 一次
因為唔知之前張咭用來做過d 咩
反正用部機去format 一次又唔要好耐時間

子爵府

原帖由 chloepapa 於 10-4-27 23:11 發表
我一定將張咭在放入相機時先用部機format 一次
因為唔知之前張咭用來做過d 咩
反正用部機去format 一次又唔要好耐時間

咁即係話我之前連續三張CF卡ERROR兼唔見哂所有相都好大機會係無FORMAT過就開黎用既原因?

我依家都係驚住驚住咁用呢三張卡,影一輪我又會超緊張咁去按保護嗰個制黎保護D相,唔知按咗會有無作用,但真係唔想又是唔見哂D相囉。。。

咁即係唔關張卡事,都係關FORMAT卡既問題啦!咁我諗我番到HK唔駛再去要求換貨或者REFUND喇。RIGHT?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 bandband 於 10-4-27 23:22 發表

咁即係話我之前連續三張CF卡ERROR兼唔見哂所有相都好大機會係無FORMAT過就開黎用既原因?

我依家都係驚住驚住咁用呢三張卡,影一輪我又會超緊張咁去按保護嗰個制黎保護D相,唔知按咗會有無作用,但真係唔想又 ...

不一定
有時一些平價咭也有可能出現壞咭的情況
(貴咭也有, 相對比較少吧)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

習慣都係先format 至用, 每日影完都upload 去PC, 一般都唔會Delete 相,到張咭差不多full, 確定所有相已經抄左去PC, 就再format.

伯爵府

最緊要係load入pc, 你按保護嗰個制, 如果係壞卡都係一鑊熟架!

原帖由 bandband 於 10-4-27 23:22 發表

我依家都係驚住驚住咁用呢三張卡,影一輪我又會超緊張咁去按保護嗰個制黎保護D相,唔知按咗會有無作用,但真係唔想又 ...

子爵府

原帖由 chloepapa 於 10-4-28 00:00 發表

不一定
有時一些平價咭也有可能出現壞咭的情況
(貴咭也有, 相對比較少吧)

明白。

子爵府

原帖由 clpapa 於 10-4-28 00:10 發表
習慣都係先format 至用, 每日影完都upload 去PC, 一般都唔會Delete 相,到張咭差不多full, 確定所有相已經抄左去PC, 就再format.

等我又學您咁做先。依家我都仲响美國旅行中。。。又無LAPTOP又無得UPLOAD上PC。。。都要等番到香港至可以做到。希望無事啦。

子爵府

原帖由 circleda 於 10-4-28 08:19 發表
最緊要係load入pc, 你按保護嗰個制, 如果係壞卡都係一鑊熟架!

唉。。。咁真係要望佢地呢三張CF卡生生性性可以捱到俾我番到HK過哂所有相入PC度呀。。。仲有成個幾兩個星期添架。。。mouth:mouth:mouth:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前影左相又壞左果張 card,你最好唔好再試再 yuk 佢,等返到 hk 試試用 d 救相 software 睇下救唔救得返啦。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

oh.... 啱啱睇返原來你已經 format 過繼續用.... 算啦,唔洗理我

子爵府

原帖由 googoo 於 10-4-28 09:27 發表
oh.... 啱啱睇返原來你已經 format 過繼續用.... 算啦,唔洗理我

姑姑,

我嗰時都係咁樣諗架,但之後又真係未買到新CF卡,又見都只係唔見嗰日零兩日既相啫,所以嬲嬲地索性FORMAT哂佢地呢三張C野由頭影過囉~~~~我都係忘記金門橋同漁人碼頭把啦~!!!:-(:-(:-(

首頁

尾頁

跳至