跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你地今次仲要買D乜野BB用品.
我只係諗到尿片, 棉花同奶樽. 仲要買D乜野呢?

複式洋房

我上胎同今胎都隔左6年,所以好多野都要買,我暫時買o左紗布、大浴巾、奶樽、保暖水壺、安撫奶咀、和尚袍、口水肩、洗衣液、包被、隔尿墊,仲有d衫仔襪仔同手套仔,遲d先買沖涼盆、沐浴露、洗頭水、濕紙巾、奶樽清潔劑同尿片,不過應該仲有好多野要買...

大宅

原帖由 Qbear 於 10-4-28 12:55 發表
你地今次仲要買D乜野BB用品.
我只係諗到尿片, 棉花同奶樽. 仲要買D乜野呢?

睇你上胎有幾多野留低啦, 大女出世係1月, 依家8月, 所以我有買過d和尚袍, 同埋body囉~ 都唔係太多野要買~

子爵府

原帖由 miloma 於 10-4-28 13:25 發表
我上胎同今胎都隔左6年,所以好多野都要買,我暫時買o左紗布、大浴巾、奶樽、保暖水壺、安撫奶咀、和尚袍、口水肩、洗衣液、包被、隔尿墊,仲有d衫仔襪仔同手套仔,遲d先買沖涼盆、沐浴露、洗頭水、濕紙巾、奶樽清潔劑同尿片 ...

相隔6年, 真係差唔多全部都要買過晒噃~

子爵府

原帖由 koala小寶寶 於 10-4-28 13:30 發表

睇你上胎有幾多野留低啦, 大女出世係1月, 依家8月, 所以我有買過d和尚袍, 同埋body囉~ 都唔係太多野要買~

大囡D野除咗D消耗品, 我全部都有留低. 因為我搬咗去紐西蘭, 8月都係冬天, 所以D衫都唔洗買過. 如果細B真係男仔, 就會用表哥的舊衫.
今次想再試餵人奶(上次失敗咗), 所以想奶樽都唔買.
會唔會老定咗D呢?

大宅

所有野都要買, 第一胎到現在九年la, d野一早無晒, 仲要今胎係囡有都未必唔岩用, 執衫仔都無得執, 我外家個邊個個都生仔, 我妹幫我問緊佢d生女既媽媽fd有無衫仔比我.

男爵府

醒目開學勳章

大件的東西, 惟一要再買過的是BB床褥, 始終哥哥瞓過(瞓就total 10日都冇, 一直跟我們大人瞓), 坐在床上玩過及洗唔到, 隔了2年多俾妹妹用好似唔係咁衛生~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

要買BB車,衫仔,浴巾,紗巾+BIBS+包被(搭埋姐姐果D黎用),奶樽,奶咀..大至上都差唔多LU..

珍珠宮

我要買多張bb床, 多2套bb床圍床單, 夏天衫(應該都幾多下, 上次大b出世開始入冬), 奶樽
尿片、濕紙巾、棉花當然要買啦.

珍珠宮

大仔冬天出世,細仔就夏天出世,所以d衫要買過,現在買了幾件和尚袍/夾衣/紗巾,之後應該要再買奶樽/尿片/棉花等消耗品為主

複式洋房

其實我想問大家, 棉花係咪好用過濕紙巾呢?? 可唔可以講下棉花有咩好處呢?? 同埋, 你地會買邊個牌子??? "思詩樂"??? 上胎我只係用濕紙巾咋

子爵府

原帖由 OJ=A 於 10-4-28 21:44 發表
所有野都要買, 第一胎到現在九年la, d野一早無晒, 仲要今胎係囡有都未必唔岩用, 執衫仔都無得執, 我外家個邊個個都生仔, 我妹幫我問緊佢d生女既媽媽fd有無衫仔比我. ...

相隔9年再生, 你真係好有勇氣.
我相隔3年, 成日都諗, 剛剛可以鬆啖氣, 遲D又要再嚟過.

子爵府

原帖由 ChaCha424 於 10-4-29 00:10 發表
大件的東西, 惟一要再買過的是BB床褥, 始終哥哥瞓過(瞓就total 10日都冇, 一直跟我們大人瞓), 坐在床上玩過及洗唔到, 隔了2年多俾妹妹用好似唔係咁衛生~ ...

床褥我都會用番大囡嗰張, 因為我依度買床褥又貴又唔靚.
我襯依家仲未到雨季, 所以已經攞咗出嚟晒吓同steam吓佢.

子爵府

原帖由 man930 於 10-4-29 12:35 發表
其實我想問大家, 棉花係咪好用過濕紙巾呢?? 可唔可以講下棉花有咩好處呢?? 同埋, 你地會買邊個牌子??? "思詩樂"??? 上胎我只係用濕紙巾咋

我上一胎係用思詩樂乾棉, 用一個食物盒裝住, 用煲過的水整濕佢嚟用. 用棉花好處係水溫冷氣自己控制, 我自己總係覺得濕紙巾唔知佢用咩野水.

珍珠宮

原帖由 man930 於 10-4-29 12:35 發表

我同bb抹pat 用濕紙巾咋, 但抹眼, 抹面,抹咀, 了鼻, 都要棉花, 我用普通棉花球咋.

大宅

意外有左, 又唔想唔要佢, 趁自己年齡還應付到時生埋佢正式收工.

原帖由 Qbear 於 10-4-29 12:36 發表

相隔9年再生, 你真係好有勇氣.
我相隔3年, 成日都諗, 剛剛可以鬆啖氣, 遲D又要再嚟過.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 man930 於 10-4-29 04:35 發表

我係除左POO同出街會用Wipes外,我係用手巾仔/棉花濕水咋,,感覺上乾淨d.,無咁化學...

男爵府

醒目開學勳章

係呢, 有冇上一胎已經入了Pampers & HuggiesBB會的媽咪已經登記番第2個bb的資料去呢2個會?? 另外, 收到coupon未??

我上2個星期上了Pampers & Huggies的website重新登記, 想click已有第2個bb的box...好似冇回應咁~ 我諗緊是不是應該再用form幫細B郵寄申請入會才快d有coupon收到~~

男爵府

醒目開學勳章

最近d人成日話我陀B陀得低(看返陀第一胎時d相, 又真係比上一胎同一週數時低), 似就快生得, 建議我想足月生就瞓多d床......搞到我都幾驚(早產b的問題太多, 我想足月生o架)

我想知這是我個人陀b的問題還是第2胎通常會有這情況?? 另外, 除了行少d, 行慢d, 瞓床多d, 仲有d咩事情是想陀b到足月要留意的??

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChaCha424 於 10-6-10 00:22 發表
最近d人成日話我陀B陀得低(看返陀第一胎時d相, 又真係比上一胎同一週數時低), 似就快生得, 建議我想足月生就瞓多d床......搞到我都幾驚(早產b的問題太多, 我想足月生o架)

我想知這是我個人陀b的問題還是第2胎通常會 ...

me too, 我一見肚就已經成日比人話個肚陀得低, 所以我成日都驚會早產, 不過而家唔覺唔覺又捱到30w喇!希望bb能夠足月出世啦!

首頁

尾頁

跳至