單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛收到由法庭出的暫准離婚令,但內有禁止子女離港令,但我已經報了旅行團5月8-9日出法.
想問下有無人試過唔向法庭申請,就帶小朋友去旅行呢?

洋房

原帖由 monpun 於 10-4-30 22:56 發表
剛收到由法庭出的暫准離婚令,但內有禁止子女離港令,但我已經報了旅行團5月8-9日出法.

冇可能,你個小朋友一過關就會比入境處stop,check過record後就會叫你返歸!以我有限嘅認知,必須父母雙方簽份agreement交返比家事法庭申請,個仔先可跟父/母出境。不過個個case唔同,你最好自己上灣仔家事法庭問清楚先啦!
一個人要走多遠?歷經多少滄桑才會累?什麼地方才是家? 為了誰才留下? 一個人要想多久?歷經多少挫折才會懂?不再輕易掉眼淚,不再輕易說今生無悔、無怨! 用一生做試驗,為誰放棄一切?我不再是我,誰又是誰?別問我的傷,別問我的痛,別問我的心中是否在流血!別問我是否心已碎!別問酒逢故人醉不醉!也別問我會不會!

大宅

你有冇講掂撫養權? 暫准離婚令會有禁止子女離港令咩?

原帖由 monpun 於 10-4-30 22:56 發表

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我上次都係咁帶囡囡去旅行架,不過之前同咗嗰隻嘢講咗!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

畀面勳章

OMG, 我個CASE同你一樣呀, 有冇其他MAMI知道可以點做呀?? 我7/8至收到法庭文件話不能帶女女出境, 但我地23/8就要上機,一定申請唔切(問過需時約一個月), 超大WOK.. 冇左$$ 都算LA, 小朋友真係好失望GA ><

禁止發言

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

關係真係差到連帶個小朋友去旅行都唔得架咩??顛架....又唔係用佢D錢去,去邊都唔關佢事啦,總多咪就係通知聲佢!
原帖由 jordas320 於 10-8-8 02:19 發表
OMG, 我個CASE同你一樣呀, 有冇其他MAMI知道可以點做呀?? 我7/8至收到法庭文件話不能帶女女出境, 但我地23/8就要上機,一定申請唔切(問過需時約一個月), 超大WOK.. 冇左$$ 都算LA, 小朋友真係好失望GA > ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

畀面勳章

ChammyMAMA,

女女老豆會特登玩野, 如要佢簽文件,佢唔會肯簽...由得我蝕$ & 女女失望....正pk..
今日我諗住反正我得閒, 試下帶女女去macau 睇下過唔過到關, 出境時有冇人阻撓, 如果真係唔得, 星期一至踩去家事法庭度問下可以點搞~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前D文件都係寫住不能帶小朋友出境, 我就去法庭申請文件, 未申請文件前帶過小朋友去大陸, (冇事), 我去申請法庭文件要排期上堂, 個官之後有封信回來(內容是帶小朋友去旅行而不是永久離港) ,如出境有問題才張封信交出來比入境署職員睇, 我都問過入境署, 他們說除非小朋友Daddy已向法庭申請小朋友不能離港, 一般出境都冇問題. 我和囡囡剛在日本回來, 那封出境信我放在抽屜內已有 8年,從未用過.

男爵府

畀面勳章

applefei ,
thanks so much for ur info.
但我真係唔知個賤人有冇去申請禁制女女離港, 如果去到airport至話唔走得, 後果真係不敢想像...
已經冇足夠時間俾我去排期上court 喇 ><

伯爵府

畀面勳章

原帖由 jordas320 於 10-8-8 11:58 發表
applefei ,
thanks so much for ur info.
但我真係唔知個賤人有冇去申請禁制女女離港, 如果去到airport至話唔走得, 後果真係不敢想像...
已經冇足夠時間俾我去排期上court 喇 > ...

Jordas,
我剛上個星期去家事法庭申請, 個職員同我講係即時生效的, 不過我暫時未試過帶阿仔出境, 你可以於辦公時間打電話去問清楚.

男爵府

畀面勳章

Chunma8083,

多謝你講俾我知..因為由昨晚見到封信開始, 就好WORRY... 唔想俾哂$, 搞掂哂台証, 而家至話冇得去, 都唔知點算~
我明早會打去入境署&家事法庭問清楚~
THANKS~

大宅

畀面勳章

jardas:你可唔可問左,明日再post出來,我好想知。麻煩你

男爵府

畀面勳章

singsingfok,

SURE, 明早我會去家事法庭, 搞清楚哂D野返黎話你知AR~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

jardas:問成點呀?我等緊妳!

男爵府

畀面勳章

pls check pm, 2日前sent左pm, 點知sent錯左俾樓上個位rebeccachan, 唔好意思~

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

原帖由 jordas320 於 10-8-13 00:15 發表

pls check pm, 2日前sent左pm, 點知sent錯左俾樓上個位rebeccachan, 唔好意思~

如果唔介意的話, 可否post出來, 好等遇到同樣問題的BK朋友知道.

首頁

尾頁

跳至