婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我細女宜家兩歲4個月,由細到大,都係好鍾意飲奶,粥仔飯仔都係食得5好,最叻都係大半碗,奶就3餐,TOTAL 500ML/DAY.

有時都會問下醫生,有無咩問題,點去改善,醫生話佢都無跌出生長曲線,等如有D人鍾意中菜,有D鍾意西餐O者,咁我都會盡量比佢試多D 唔同種類野,睇下佢鍾意食咩啦.

問題係,我99呢兩個月,每次食飯見我女唔肯食野,就係咁比壓力我,要我同佢睇醫生,我第1-2次都會笑下,THEN繼續食飯,無理,到左第3次再講,我就同佢講之前醫生果返話,THEN佢收左口.

5夠一星期又講,又話佢瘦左,咁落去5係辦法,又話個工人餵佢食得慢,攪到佢個胃細晒呀,又話你其他仔女係咪咁(我心想,其他,咪係大仔LOR,無錯,我大仔食野OK,咁又點?!)又點點點,今次到我C6出聲,佢話個女5係唔食野,只係偏食,鍾意飲奶同食什食(麵包,點心,餅仔,生果,湯),咁99又收口啦,不過行動上,佢會攞住碗飯,追住我女餵佢食,而我當睇5到,5理佢.

到左前日出去食晚飯,享10幾人面前,大大聲話:'亞XX(我個名),你話佢無跌出生長曲線O麻?!我抱佢呢排輕左,無重到又無高到呀,即係無生長啦,你快D好問下醫生點!'今次到我姑仔出聲:'可能女女似XX(我個名),食極都5肥呢',咁跟住99都叫收左聲.

我每星期都會同佢食兩-3餐飯,長此下去,沒完沒了,就快比佢煩C.

我明佢都著緊我女,但其實有時我會早D比個女食左D,然後至同佢地食晚飯,講完佢又好似唔信,餐餐問,餐餐講,不厭其煩,請問有無D好既方法止到呀?

大宅

唯一方法就係佢有佢講,你有你借聾耳陳隻耳,你開聲,你99實唔鍾意,你叫c6開聲,你99更加唔鍾意,因為實知係你叫c6出聲,既然唔係一齊住咪由佢lor,我99成日都講埋d無謂野,如果下下擺上心,自己會好"火文",我直情當自己條天線接收唔到,佢講無謂野,我會唔理佢,反正到最後我只會依自己個套去做,佢講多幾次,你唔出聲,佢自己收口,不過你預左佢會搵第2 d野黎講,你係時候要學習修練"睇唔到,聽唔到"e個境界 ,因為就算囡囡上到小學,99都依然口up up,你理得幾多次呢?

大宅

你奶奶D情況同我老豆一樣,我都想知有咩好噶解決方法。我好炮仗頸, 次次距越講越離譜,我就會頂翻距.

伯爵府

"睇唔到,聽唔到"e個境界.
我係呢方面都有好高嘅成就架.

珍珠宮

你應該俾欣宜的童年照佢睇,食大咗個胃就會變成咁架啦!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

帶埋你99一齊見醫生,唔洗煩 !!

洋房

好媽媽勳章

係無辦法...我99同你99一模一樣
不過我個仔係跌出左生長線,,但係醫生都係叫我地唔好迫佢,,因為愈迫會愈反感,,之前迫到呀b見到枝奶就喊
但係我99一見到我地唔迫呀b飲,,就會話我唔比野個仔食,,又話入醫吊鹽水,,又話呀b厭食症,,
我同佢解釋左,,佢都仲係今,,仲周圍同d親戚講...搞到我好無奈
好彩呀b早排病完之後飲奶好返d,,唔係我都有排聽

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

多謝各位意見,佢尋晚又講啦
唯有真係要慢慢進入化境

大宅

好媽媽勳章

cook different and interesting things for her to try. 公仔pasta, pizza etc may be it can arasie her interest to eat.....and invite your 99 to feed her when you saw her.

伯爵府

好媽媽勳章

如果係我,我可能會講:健康就好啦!唔易肥第日米唔洗為減肥煩惱,好多人恨都恨唔到!女仔大高唔好,第日可能難找男朋友!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我99咪又係咁...我都覺得好煩..返去一次講一次...病一次又講多幾次咁LOR..
好彩我個女都醒目...佢真係唔鐘意食99煮既飯送..次次返去食幾啖就吐返出黎死都唔開口食...哈哈..咁我就借D E 話呀女唔鐘意食所以咪唔食LOR...跟手就會開支奶比佢..佢就成支食晒....99都冇晒個孫符...

子爵府

好媽媽勳章

老人家係咁架啦...你聽完就算...唔好放係心到...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至