自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]原帖由 pigpigyy 於 10-5-3 17:10 發表
如果去飲就$500, 唔去飲就$300.

[/quote

正確

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔好用趕番屋企湊仔做籍口, 人地都未有小朋友, 係絕對唔會體量/接納 你個籍口,

同佢講, 屋企有紅事/白事囉!
唔方便出席!!

你唔知對方係咩人, 係有心人, 還是8婆一名 個籍口要得體D, 無得佢事後話你D咩嘛!!

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果我真係唔去. 會話"果日有事". 跟手俾$300 萬o禮卷.
我個人覺得都好得體.

民房

同意..直接講話唔去!..從好方面想..可能請晒全公司..唔請你唔好"意思"(雖然你係新人)SO..你唔去OR做禮與否佢都唔CARE.! 相反如佢有心想你做禮,你又只做了一個同事,佢咁老土,唔怕比人話,你怕乜,使乜理佢!不過禮貌
O的..我會買份小禮物比佢LAW!杯等等$100以下!

大宅

agree, 買份少少禮份俾他, 方便大家以後工作

原帖由 sweetyu 於 10-5-4 12:34 發表
同意..直接講話唔去!..從好方面想..可能請晒全公司..唔請你唔好"意思"(雖然你係新人)SO..你唔去OR做禮與否佢都唔CARE.! 相反如佢有心想你做禮,你又只做了一個同事,佢咁老土,唔怕比人話,你怕乜,使乜理佢!不過禮貌
O ...

男爵府

le 個辦法唔係好得喎,我擺左24圍,全部"人情"都有寫名架

原帖由 dinapoon829 於 10-5-3 23:36 發表
錯錯錯
你應該照去, 因為要埋堆,打好關係.
去到係迎賓枱交低禮3舊, 千祈唔好寫form 邊個
因為我擺酒都收到好多無名氏, 都今時今日都唔知邊個比幾多, 有封一舊, 幾封三舊, 幾封五舊, 所以唔駛怕, 做幾多都去食番餐啦 ...

大宅

咁有係, 都係話果日有做事會好d - 我念我都係會買禮卷比佢, 等佢無得袋 cash - 多謝晒各位比意見我. Thanks !

原帖由 cathy913 於 10-5-4 10:59 發表
唔好用趕番屋企湊仔做籍口, 人地都未有小朋友, 係絕對唔會體量/接納 你個籍口,

同佢講, 屋企有紅事/白事囉!
唔方便出席!!

你唔知對方係咩人, 係有心人, 還是8婆一名 個籍口要得體D, 無得佢事後話你D咩嘛 ...

大宅

我都覺得依個方法最好. Thanks !

原帖由 小豬嘜 於 10-5-4 12:28 發表
如果我真係唔去. 會話"果日有事". 跟手俾$300 萬o禮卷.
我個人覺得都好得體.

複式洋房

不如照出席,人情比$300,但係唔寫你個名,一來可以打通關係,二來唔怕人地知道人情係你比

大宅

吓..如果係我..我連禮卷都唔會買喎..
大家鬥cheap 囉.. 斷估佢唔會第日好意思再題呀嘛... 你又唔太清楚佢係咩人. 如果原來不嬲佢都係cheap 精, 全公司都唔鍾意佢, 你咪哂咗份人情?
佢唔問,我唔俾. 如果佢問, 我同其他人意見一樣, 會話唔好意思. 屋企有紅事, 我唔黎勒. 我唔想沖到大家啦..

男爵府

你同其他同事熟嗎?如果OK咁比$400當食餐貴飯, 如果你真係唔想去, 咁同佢講屋企有D事唔方便出席, 唔好意思,人情唔做當無收過貼算。如果佢只係全公司都請, 怕唔請你唔好意思, 我諗佢都唔在乎你的人情, 如果佢有心屈你, 咁你根本唔需要唔好意思。

如果你過唔到自己咁買D平平地禮物比佢, 買禮卷同比錢分別唔大, 你都係比咁多錢, 如果你肯比錢買禮卷, 大如豪比佢好過。

伯爵府

好媽媽勳章

咁不如話果日要補祝母親節, 唔去得, 送份小禮物就算.

禁止發言

禁止發言

伯爵府

原帖由 MK370 於 10-5-3 16:42 發表
佢已經比咗貼我啦.....
我只係比過一次交件佢, 完全係冇講過嘢o架

送張賀卡俾佢囉.

調番轉唸, 可能佢本來唔想俾你, 不過個個都俾, 而唔俾你好似唔多好.

禁止訪問

大宅

原帖由 orange11 於 10-5-6 18:44 發表
我之前就試過,因為我公司好細,我全部人都請,其中有一個系新入來做左不夠3個月,我當時都唔知道派唔派比佢,派又驚比人話,唔派又怕佢話我唔請佢,我想左幾日,后來我都照派。我覺的可能人地沒想到甘多,又唔想得罪你,所以派比你。我 ...

Correct! 其實好多時結婚的人派前都會問問/找經理代問大家才派帖. 不過如果派的人好年輕則未必想到這樣. 如果結婚的是>35歲又派咁應該是orange11 的原因: "唔知道派唔派比佢,派又驚比人話,唔派又怕佢話我唔請佢"

千奇唔好送份cheap gift, 否則可能表示你不高興, 佢反而會記住你.
如果公司人多而佢又個個派咁你去又唔比$都可.
如果公司大, 佢只是派好少人: 咁你唔去都比$300好d
如果公司少, 無論佢派幾多人: 咁你唔去都比$300好d
如果公司少, 佢只派少過一半人: 你考慮去下$500/唔去都比$300 (另外早早confirm佢你去唔去)

珍珠宮

原帖由 mylulu007 於 10-5-6 17:37 發表

送張賀卡俾佢囉.

調番轉唸, 可能佢本來唔想俾你, 不過個個都俾, 而唔俾你好似唔多好.

哈哈!哩個方法好,之前同舊同事傾開,佢真係收過有人俾一張咭佢!果個人仲好好意思寫齊哂上款下款,佢仲係有去到飲架。一張咭就食到一餐有翅的飯啦~

by the way, 送咭果位唔算係新同事,做咗超過半年,大家係熟。我忍唔住去同問果個人去飲俾人情的問題,果個人竟然話"唓!都唔會有人逐張折嚟對架啦!點會知你做咗幾多錢啫!"

鬥 cheap,我諗無人勁過佢,不過佢就真係天真無知咗少少!俾我拆出嚟見到係張咭,仲要嚟飲,我死都揾返係邊個送呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 MK370 於 10-5-3 16:55 發表
咁公價人情係幾多????? 我有唔想得失人以後大把日子見

話明唔去,比返兩舊佢囉,齋逗兩舊仲想點喎,又唔熟......不過一定要比佢知你唔去,等佢唔好留位比你,咁都唔傷丫麻

首頁

尾頁

跳至