爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

因為佢地學歷都唔差, 浪費左?
因為佢地人工佔家庭收入有一定分量, 唔捨得屋企少左錢用(even無左太太收入, 老公果份都ok?)
唔想老婆響屋企做大食懶?
唔覺得full-time mom對小朋友成長重要?

好多個唔明白.......

大宅

你講嘅原因或者全部都成立﹐因人而異啫﹐你最好問返你老公啦。
我太太現在係full-time mom﹐兩個細路(最大兩歲)。不論佢想出黎做野又好﹐或者繼續做主婦又好﹐我都會支持嘅。但問心嗰句﹐到第日仔女大左﹐我係會想佢有自己嘅工作事業。因為做人好難講呀﹐我今時今日願意亦有能力擔起頭家﹐但好話唔好聽我有乜冬瓜豆腐﹐雖然我有人壽保險啫﹐但佢都要有能力繼續去照顧自己。如果無事業﹐無工作經驗﹐無人脈﹐一下子突然要佢擔起頭家﹐會係非常困難囉。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sshoi 於 10-5-4 20:28 發表
你講嘅原因或者全部都成立﹐因人而異啫﹐你最好問返你老公啦。
我太太現在係full-time mom﹐兩個細路(最大兩歲)。不論佢想出黎做野又好﹐或者繼續做主婦又好﹐我都會支持嘅。但問心嗰句﹐到第日仔女大左﹐我係會想佢有自己嘅工作事 ...

多謝你回覆呀. 我問過佢, 佢只係話怕我頂唔順全職湊. 其實你都講得o岩, 第日仔女大左, 我都應該要有自己事業, 如果我quit左份工, 幾年之後再搵又另一番景象, 可能又要由低做起....呢樣野我之前真係無諗過.

伯爵府

重有全職啄住個細路, 唔一定係好. 對大人精神好緊張, 對小朋友可能做成好依賴.

原帖由 阿早! 於 10-5-4 21:46 發表

多謝你回覆呀. 我問過佢, 佢只係話怕我頂唔順全職湊. 其實你都講得o岩, 第日仔女大左, 我都應該要有自己事業, 如果我quit左份工, 幾年之後再搵又另一番景象, 可能又要由低做起....呢樣野我之前真係無諗過. ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 circleda 於 10-5-5 07:41 發表
重有全職啄住個細路, 唔一定係好. 對大人精神好緊張, 對小朋友可能做成好依賴.

咁都有可能. 其實我唔係懶想唔做野, 只係我眼見身邊屋企人(我屋企+佢屋企), 好多在職父母都交個小朋友比賓賓湊, 無咩理想, 賓賓叫返學就返學, 完全無諗過為自己打算.

而另一個共通點, 係佢地都係讀唔成書, 做事無自發性(因為有野就叫賓賓做, 讀書唔成父母會諗掂). 佢地既父母(即我上一輩)亦因為努力搵錢, 無時間照顧佢地, 只比好豐裕生活佢地, 讀唔掂書就去國際學校, 出國留學(成家移民), 同佢地舖埋條路, 我唔想我小朋友會係咁.

反而, 我媽媽奶奶無做野, 仲有個亞e都係全職湊小朋友, 無話好寵小朋友, 物質生活亦唔多(得老豆搵錢養家, 唔會好多閒錢), 媽媽教小朋友讀書返學放學, 我地大家都叫讀得成書, 唔駛父母操心, 亦會有理想.

我亞哥亞嫂都係在職父母, 我姪女比賓賓湊大, 佢而家既情況同當年我堂妹/表妹好似. 我亞嫂都叫我, 如果可以就全職湊, 真係會唔同(當然大前提係, 個媽媽要比心機湊bb).

我唔係想話在職父母一定唔得, 亦無意得罪任何人, 只係我無信心我有足夠心思時間能力, 邊工作邊教小朋友......所以我好想自己去教小朋友........而其實我地環境係唔差, 我唔做野, 只係靠老公份糧都一定夠用, 老公比我感覺, 係想我搵錢, 想搬間再大d位置更好既地方(其實我地住緊既單位size同埋地理都已經好唔錯, 至少我認為). 佢不斷說服我去讀EMBA(我剛收到offer), 仲話佢比埋錢我讀, 因為幫助我工作更上一層, 其實我真係唔係好想........

唔好意思咁長篇......但一次過呻晒出來, 舒服好多......

別墅

其實可以既話梗係自己湊好,咁樣同小朋友感情會好D架.
我以前都係要返工,小朋友交比保姆湊,放工就接返屋企,小朋友對我無乜感情,有乜都係同保姆講,都幾傷心架, 後來漸漸長大,始於管教都係父母既責任,我先放棄份工,好彩老公都支持,當時都唔捨得份人工架,不過無法啦!好彩我無決定錯,而家同小朋友關切好好,而且反判期都可以平穩渡過。

大宅

小朋友返左學之後﹐仲有無需要全職湊細路呀﹖

複式洋房

原帖由 阿早! 於 10-5-4 12:01 發表
因為佢地學歷都唔差, 浪費左?
因為佢地人工佔家庭收入有一定分量, 唔捨得屋企少左錢用(even無左太太收入, 老公果份都ok?)
唔想老婆響屋企做大食懶?
唔覺得full-time mom對小朋友成長重要?

好多個唔明白....... ...

原因很是簡單:

• 漸與事代脫節;
  • 開始不顧衣妝,漸成黃面師奶;
  • 在家做「垃圾桶」,吃飽便睡,慢慢濺肉橫生,終成豬乸;
  • 在家無聊,胡思亂想,疑心重重;最後家嘈屋閉。
雖則上述「可佈」景像並非必然發生,但出現機會率相比 working mom 一定較高呢!

因此,個人喜歡妻子是 working mom

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係working mom, 老公100%支持,
佢話冇o甘大經濟壓力喎,
雖然而家我份人工只係自己用,
但老公話佢有咩事我都可以頂住頭家的開支,
我有份工佢安心好多,
讀唔讀成書同是否working mum冇太大關係,
我認為讀書方面FT mum的優勢只會係高小前睇到,
高小和中學都係靠自己,
呀媽喺屋企都冇用
中學生返到屋企都5-6點啦

我都唔想喺仔女眼中是一個吃飽便睡的媽媽

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果可以揾一份準時收工冇乜壓力的工就最好啦

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 parent007 於 10-5-5 19:33 發表
其實可以既話梗係自己湊好,咁樣同小朋友感情會好D架.
我以前都係要返工,小朋友交比保姆湊,放工就接返屋企,小朋友對我無乜感情,有乜都係同保姆講,都幾傷心架, 後來漸漸長大,始於管教都係父母既責任,我先放棄份工,好彩老公 ...

我都有呢個擔心. 而家你適應做full-time mom嗎? 有無諗過會再出來工作?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 LLT 於 10-5-6 00:05 發表

原因很是簡單:

漸與事代脫節;開始不顧衣妝,漸成黃面師奶;在家做「垃圾桶」,吃飽便睡,慢慢濺肉橫生,終成豬乸;在家無聊,胡思亂想,疑心重重;最後家嘈屋閉。雖則上述「可佈」景像並非必然發生,但出現機會率相比 w ...
mouth: mouth: mouth: 我都唔敢包一定唔會.......

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 vet 於 10-5-6 01:06 發表
如果可以揾一份準時收工冇乜壓力的工就最好啦

仲要最好係part-time返半日.......

別墅

都好容易適應的,只要你識安排生活,多D關心身邊事物,同朋友保持聯繫,都唔驚會脫節既,有時間可以學野(以前只係返工放工湊小朋友,更加唔知社會發生緊乜事)
而且你學歷高,將來再搵野做應該唔難,最多由低做起。
你亦都可以利用你既知識黎教小朋友,小朋友真係叻D架!
當然,你都要得到你老公支持。
慶幸我老公好支持我,因為我地明白錢係搵唔晒,小朋友成長只係得一次,你而家唔放多D時間係佢身上,,將來佢有乜行差踏錯,你會更加自責。
我最近有都做PT架…全職就遲D先啦…

複式洋房

我都係全職媽媽,因為老公大男人,老公出既家用高過我之前既人工,佢想我留係屋企相夫教子,其實都幾悶...早兩個月開始去學下野, 幫人整下蛋糕,都OK...

子爵府

好媽媽勳章

好羨慕你地呀.....

我都好想睇住bb既成長, 話晒第一胎, 亦好大可能只有呢個(我做左2次iui先成功懷孕, 生完都高齡喇).

要諗下點樣同老公再傾呢個問題 .

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你小朋友仲未出世

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 vet 於 10-5-6 20:09 發表
你小朋友仲未出世

未呀, 8w咋, 因為我地無老人家幫手湊, 所以要開始想想湊小朋友問題. 我當然想bb出左世就辭工湊b, 做full-time mom, 但老公又唔想.....

水晶宮

做 full-time mum 好, 可以看到小朋友成長, 好值得!!! 頭 8, 9 年有工人幫手, 但現在 2個返晒小學, 個工人ヌ話唔做因太悶(可能唔想對住我, 我地好 friend 嫁, 佢話叫我出去返エ, 佢就續約, 但我想睇小朋友功課), 所以我唔再請, 自己一腳踢, 都無工人大半年啦, 非常適應, 得閑整麵包做早餐, 整芝士蛋糕比小朋友做 tea, 好有滿足感!!! 小朋友d成績都算 OK!!

我有專業資格都 quit 份工, 雖然收入少了, 但夠洗就得, 我份人好知足o

大宅

原帖由 阿早! 於 10-5-6 21:11 發表
未呀, 8w咋, 因為我地無老人家幫手湊, 所以要開始想想湊小朋友問題. 我當然想bb出左世就辭工湊b, 做full-time mom, 但老公又唔想.....

你老公話係怕你頂唔順全職湊BB﹐咁你試一段時間先囉。

首頁

尾頁

跳至