親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

我見d遊戲好似係比好細個d的小朋友玩, 如果成6歲男仔, 仲啱唔啱玩呢?如果只係入thomas lands係咪都要買富士急的入場券架?

侯爵府

畀面勳章

原帖由 bb2 於 10-5-4 14:57 發表
我見d遊戲好似係比好細個d的小朋友玩, 如果成6歲男仔, 仲啱唔啱玩呢?如果只係入thomas lands係咪都要買富士急的入場券架?

This amusement park is for family, yours is 6 years old, there should be some games for him apartfrom thomas land. Tickets for thomasland soldseparately, you could choose to buy 1 day pass or each individual games. I suggest individual games may be good enough.

翡翠宮

但係我仔仔好細粒, 唔夠110cm, 好多野都玩唔到...而去富士急又遠, 如果唔係太啱玩就唔好囉!

原帖由 daisy17772 於 10-5-4 15:42 發表

This amusement park is for family, yours is 6 years old, there should be some games for him apartfrom thomas land. Tickets for thomasland soldseparately, you could choose to buy 1 day pass or each ...

珍珠宮

thomasland 隔離有個哈母太郎land, 入面好似有個小型過山車(類似西武園hello kitty land果d, but better double check),我諗6歲男孩還有興趣玩.thomasland入都好似有個過山車, but last time it didn't open due to rainy days, 所以唔知刺唔刺激.

但thomasland內景色美麗,影相都唔錯!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 bb2 於 10-5-4 16:11 發表
但係我仔仔好細粒, 唔夠110cm, 好多野都玩唔到...而去富士急又遠, 如果唔係太啱玩就唔好囉!

Is he a thomasland's fan? My girl is 5.5 and she liked thomasland still. So the more important thing is if he likes thomas stuff, otherwise, why don't you go somewhere that he loves. As to the transportation, it takes only 1.5 hrs by direct bus from Shinjuku. Personally I think the transfer is hassle free as it is door to door transfer without go up and down any station.

翡翠宮

我會同兩個仔仔去, 大果個細個時係超級鍾意thomas架, 細仔就唔係特別鍾意,但係大仔大個左就無咁鍾意thomas囉....

我想問下如果係新宿搭巴士要唔要預早買車票先得, 我驚多人, 但係因為我住係池袋, 而我又諗住如果真係去就第二日(係星期六)即刻去, 咁我就無時間買定車票..如果第二朝去到車站先買ok嗎?因為我睇旅遊書話最好預早買定車票先, 係咪真係好多人架?

同埋如果我地只係去thomas lands大概要玩幾耐呢?因為我見話最好買定來回車票, 係要指定日期同時間...

原帖由 daisy17772 於 10-5-4 20:24 發表

Is he a thomasland's fan? My girl is 5.5 and she liked thomasland still. So the more important thing is if he likes thomas stuff, otherwise, why don't you go somewhere that he loves. As to the tr ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 bb2 於 10-5-5 11:25 發表
我會同兩個仔仔去, 大果個細個時係超級鍾意thomas架, 細仔就唔係特別鍾意,但係大仔大個左就無咁鍾意thomas囉....

我想問下如果係新宿搭巴士要唔要預早買車票先得, 我驚多人, 但係因為我住係池袋, 而我又諗住如果真 ...

You could book the tickets in advance upto1 month online. I booked my tickets online last time, and paid the tickets when I arrived at the stop about 15 minutes early on the day of departure. It's better to book tickets online esp if you want to take thomas bus. Last time, we tried to change the bus schedule for the trip from highland resort to Shinjuku, all seats had been reserved, so we cannot change it.

公爵府

係要預先買票, 你可以一去到酒店check in 時叫佢幫你book, 有thomas在車身的巴士係開早8時, 中午12時, 你可以諗定邊日去同時間, 去到先買驚無飛, book完後佢會叫你邊段時間去攞飛, 要上一層買票的. 至於玩幾耐就睇下你自己玩唔玩埋其他part, 如只玩thomasland, 好快就玩完, 佢只得七種遊戲, 每種100-300yen, 可想而知幾快, 但我果次就只可玩三/四種, 因為天氣大風d又唔玩得, 落雨又唔開等等, 但我地玩完, 食埋野, 買埋手信, 影下相都成點幾先走, 我地就冇買回程, 走時到早上落車的地方有一間小食店, 裏面有飛賣, 好似點幾有回程車, 你book 的時候可以問埋.

原帖由 bb2 於 10-5-5 11:25 發表

我想問下如果係新宿搭巴士要唔要預早買車票先得, 我驚多人, 但係因為我住係池袋, 而我又諗住如果真 ...

翡翠宮

原來可以online訂架, thx! 但係我上過個網睇, 只得日文咋喎...可唔可以教下我點做? 係咪要訂埋來回程?同埋如果我兩個小朋友未都未夠6 歲咁要唔要買車票?咁樂園門票係咪去度門口先買呢?唔好意思, 好多野問

原帖由 daisy17772 於 10-5-5 14:52 發表

You could book the tickets in advance upto1 month online. I booked my tickets online last time, and paid the tickets when I arrived at the stop about 15 minutes early on the day of departure. It's ...

男爵府

好媽媽勳章

Hi GraceLui,

想請問你, 預先book票,取票時間及地方是否在新宿?及上車地方在那?可否給我詳細地址?容易找嗎?

其實是否富士急,Thomasland & 哈姆太郎 這3個樂園是否好近的? 3個分別唔同入口? 唔好意思咁多問題, 麻煩你!
原帖由 GraceLui 於 10-5-5 15:20 發表
係要預先買票, 你可以一去到酒店check in 時叫佢幫你book, 有thomas在車身的巴士係開早8時, 中午12時, 你可以諗定邊日去同時間, 去到先買驚無飛, book完後佢會叫你邊段時間去攞飛, 要上一層買票的. 至於玩幾耐就睇 ...

男爵府

可唔可以比個website我訂車票? thanks a lot!

原帖由 kamchai 於 10-5-5 15:47 發表

想請問你, 預先book票,取票時間及地方是否在新宿?及上車地方在那?可否給我詳細地址?容易找嗎?

其實是否富士急,Thomasland & 哈姆太郎 這3個樂園是否好近的? 3個分別唔同入口? 唔好意思咁多問題, 麻煩 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cutekiddy 於 10-5-5 16:32 發表
可唔可以比個website我訂車票? thanks a lot!

This is the link.
https://www.highwaybus.com/rs-web01-prd-rel/gp/reservation/rsvPlanList?lineId=110#

For my 5.5. years old child, I did buy a ticket although officially it was not required if the child would sit together with his parents. But I didn't want to run the risk of having no seats in thomas bus as it seems to be quite full and we had 2 adults and 2 kids, I couldn't imagine if we had only 2 seats for the 4 of us to share.

To reserve, the steps are simple, just follow the flow, you could translate the japanese into english yourselve using online translator, and make sure you have your chinese name translated for input. As for the payment at almost the end of the flow, I think I choose not to pay now. Then a コンビニ予約番号 would be generated to you on the web, then you jot it down (although it seems this ref. is not essential). Then a confirmation email would be sent to you with a 電話番号: which would be your contact no. (my hk contact no).

For this chosen payment method, my booking could not retrieved thru website, but thru phone. If you want to re-confirm your booking, you could call their office at Shinjuku, there're ladies who speak good english, just tell them your 電話番号:

I suggest you book as well the return trip, for my day of returning, I couldn't change it to earlier bus schedule as it has been full already. I guess 3-4 hrs in Thomasland is enough.

公爵府

預先叫酒店打去book, 取票時間通常係你搭車之前的時間, 取票的地方就是乘車的地方(在JR新宿西口站附近), 你會見到好多巴士站, 再過對面馬路(不是百貨公司那邊), 如真係找不到, 可以問information centre, 我上次都係問人搭車去富士急在那裏買票. http://www.fuji-q.com/fuji-q-ch/tomasland/07train.html

其實富士急樂園裏面有幾個遊樂場, 好似香港廸士尼有幻想世界, 馳車天地...等等, 只是他們分佈在不同角落.

原帖由 kamchai 於 10-5-5 15:47 發表

其實是否富士急,Thomasland & 哈姆太郎 這3個樂園是否好近的? 3個分別唔同入口? 唔好意思咁多問題, 麻煩 ...

男爵府

好媽媽勳章

非常清楚啦!Thanks you so much!
另外唔知你清唔清楚關於 Disney 2 days pass既問題啦, 我開左個topic不過無人回應沉左落去了!
我想連續2日入disney, 佢地d 2 days passs是否只係樂園門口有得賣架?大黑屋有無架?唔該晒.......
原帖由 GraceLui 於 10-5-6 16:18 發表
預先叫酒店打去book, 取票時間通常係你搭車之前的時間, 取票的地方就是乘車的地方(在JR新宿西口站附近), 你會見到好多巴士站, 再過對面馬路(不是百貨公司那邊), 如真係找不到, 可以問information centre, 我上次都係 ...

大宅

我四月初去過, 我係選擇在香港網上訂車票, 然後用信用卡比埋錢, 用信用卡俾錢係會平少少, 唔記得平幾多, 但好過無.

我係book左早上8:10往富士急的巴士, 呢部車係thomas車身, 小朋友見到真係好開心, 我地大人都好興奮.

回程票我都係在香港online買定, 比好錢後會收到email, 直接print出來就可以用, 上車前司機會睇睇, 下車時會收返, 所以唔好掉左佢.

高速巴士的網站登記係有點煩, 因為要將名字轉成日文, 我都唔記得我係用邊個generator, 最後都搞得掂.

翡翠宮

請問點知邊班車係thomas車身呢?因為我會住池袋既酒店, 要先搭車去新宿, 我驚8:10太早, d小朋友唔知起唔起到身.....回程你地又搭幾點車?

原帖由 helenli 於 10-5-6 23:26 發表
我四月初去過, 我係選擇在香港網上訂車票, 然後用信用卡比埋錢, 用信用卡俾錢係會平少少, 唔記得平幾多, 但好過無.

我係book左早上8:10往富士急的巴士, 呢部車係thomas車身, 小朋友見到真係好開心, 我地大人都好興 ...

複式洋房

我也很想知哩!我見網站不只一班8:10,會有臨時車,我都係唔識日文驚訂錯。

另外,我也想問,全包票也不包thomasland 和哈姆太郎嗎?買散票係咪即係去到門口才購票?還是在便利店買?(我個仔未夠三歲,我地都覺散買好似抵些)

公爵府

你訂飛時要講明你要坐thomas bus, 如果唔係就會係一個普通旅遊巴, 8:10有兩架車, 就係一架普通巴, 一架thomas巴, 價錢係一樣. thomas bus 好快full, 所以要快, 若果真係搭唔到, 你試下回程搭啦, 我上次都係去程full 左, 回程就有得坐.

我上次想買全包票, 但係個職員suggest 我買入場票only, 因為我只想去thomasland, 同埋天氣問題, 有好多戶外的games 玩唔到, 故散買比較化算. 門票在門口買就得, 不需預先買.

原帖由 一主媽媽 於 10-5-7 12:03 發表
我也很想知哩!我見網站不只一班8:10,會有臨時車,我都係唔識日文驚訂錯。

另外,我也想問,全包票也不包thomasland 和哈姆太郎嗎?買散票係咪即係去到門口才購票?還是在便利店買?(我個仔未夠三歲,我地都覺散買好似抵些) ...

複式洋房

謝謝,那你上次回程係搭幾點會有thomas車架?因為我都係唔識日文,不知看哪裡才知是thomas車呢

複式洋房

也忘了再多問一下,訂票時,哪裡可填上要求thomas車的要求呢?

"一主媽媽 發表於 10-5-7 19:14
謝謝,那你上次回程係搭幾點會有thomas車架?因為我都係唔識日文,不知看哪裡才知是thomas車呢"

首頁

尾頁

跳至