自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

阿仔今年5年班,依家揾緊中學資料,知道喺林護會承受幾大壓力,所以考慮緊安柱中學,想問一問除咗呢兩間,係葵青區,有邊間中學都ok呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 jjmather 於 10-5-5 15:59 發表
阿仔今年5年班,依家揾緊中學資料,知道喺林護會承受幾大壓力,所以考慮緊安柱中學,想問一問除咗呢兩間,係葵青區,有邊間中學都ok呢?

可以參考:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=4

內文:
葵青區分析

葵青區有6間英中, 中六第一階段收生都冇位剩. 林護既校網雖然冇提到會考6科14分既比率, 但上年人均優良率係5.9, 拍得住皇仁既5.92, 今年都有10個6A或以上, 絕對係band1頭. 至於安柱, 只係見報紙寫65%, 校網就冇會考既成績, 但係番佢上年中五生原校加埋去他校升中六既比率都唔夠70%, 相信佢6科14分應該都係65%咁上下, 算係band1中. 李兆基上年就65.2%, 而蕭明就65%, 同安柱唔係差好遠, 都係band1中. 保祿六世同善德真係搵唔到資料, 根據口碑將保祿算係band1中而善德算係band1尾.

至於4間較受歡迎既中中伍若瑜, 陳兆民, 八三總理同全完, 中六第一階段收生都冇位剩. 伍若瑜就有報紙寫今年6科14分佔55%, 雖然未必信得晒, 不過4間之中確係呢間成績較好, 算係band1尾. 八三總理上年49.3%而陳兆民係42.1%, 全完就冇資料, 但係佢同陳兆民差不多, 所以呢3間算係band2頭. 迦密愛禮信都冇位剩, 以佢一貫既口碑, 應屬band2中.

圓玄學院只得第二階段數據, 雖然理科班冇晒位, 但文科班30個位去到第二階段仲有26個, 估計第一階段唔會好得去邊, 成績必屬band3.

Band 1頭:
聖公會林護紀念中學 (上年人均優良率係5.9)

Band 1中:
順德聯誼總會李兆基中學 (上年會考614分佔65.2%)
中華傳道會安柱中學 (今年會考614分佔65%)
天主教母佑會蕭明中學 (上年會考614分佔65%)
保祿六世書院

Band 1尾:
佛教善德英文中學
東華三院伍若瑜夫人紀念中學 (今年會考614分佔55%)

Band 2頭:
保良局八三總理中學 (上年會考614分佔49.3%)
東華三院陳兆民中學 (上年會考614分佔42.1%)
中華基督教會全完中學

Band 2中:
迦密愛禮信中學 (推算今年會考614分佔30%以上)
皇仁舊生會中學 (推算今年會考614分佔32.5%)
東華三院吳祥川紀念中學 (推算今年會考614分佔30.63%)

Band 2尾:
荔景天主教中學 (推算今年會考614分佔24.5%)
中華傳道會李賢堯紀念中學 (推算今年會考614分佔22.5%)
樂善堂顧超文中學 (推算今年會考614分佔20%)
樂善堂梁植偉紀念中學 (推算今年會考614分佔20%)

Band 3頭:
葵涌蘇浙公學 (推算今年會考614分佔16.25%)
裘錦秋中學 (推算今年會考614分佔15.5%)

Band 3中:
佛教葉紀南紀念中學 (推算今年會考614分佔13.13%)
石籬天主教中學 (推算今年會考614分佔12.5%)

Band 3尾:
循道衛理聯合教會李惠利中學 (推算今年會考614分佔9.38%)
嶺南鍾榮光博士紀念中學 (推算今年會考614分佔7.5%)
葵涌循道中學 (推算今年會考614分佔6.88%)
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學 (推算今年會考614分佔6.88%)
香港道教聯合會圓玄學院第一中學 (推算今年會考614分佔5%以下)
中華基督教會燕京書院 (推算今年會考614分佔4%)
天主教慈幼會伍少梅中學 (推算今年會考614分佔2.5%)
獅子會中學 (推算今年會考614分佔2.5%)
棉紡會中學 (推算今年會考614分佔1.25%)
明愛聖若瑟中學 (推算今年會考614分佔0%)

以上資料只供參考.
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 wong2323 於 10-5-5 16:19 發表

可以參考:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=4

內文:
葵青區分析

葵青區有6間英中, 中六第一階段收生都冇位剩. 林護既校網雖然冇提到會考6科14分既比率, 但上年 ...

可風唔係依區咩.....

公爵府

畀面勳章

咁荃灣區中學有無中學分析呢? thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 SAGO 於 10-5-5 16:30 發表

屬荃灣區
唵嘛呢叭咪吽      

超級版主

原帖由 christina 於 10-5-5 16:35 發表
咁荃灣區中學有無中學分析呢? thanks

有齊全港18區
升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1
唵嘛呢叭咪吽      

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 jjmather 於 10-5-5 15:59 發表

林護會承受幾大壓力? 可否分享吓 ?
另外, 仁立係咪同林護係咻會(脫AU)呢?(聞說)

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 SAGO 於 10-5-5 16:30 發表

可風係咪荃灣最TOP架?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原帖由 ICbaby 於 10-5-5 17:13 發表

以我所知林護會額外比多3-40個學位比仁立同仁紀既學生

伯爵府

no. 荃官才是荃灣阿一
原帖由 ICbaby 於 10-5-5 17:16 發表

可風係咪荃灣最TOP架?

民房

其實我都係聽人講,因為佢係band 1 頭,所以學生壓力會大d。

原帖由 ICbaby 於 10-5-5 17:13 發表

伯爵府

林護聽聞係超級精英制,必要學一體一藝,PIANO唔計。 如果個小朋友係醒字派, 當然好啦。但如果個小朋友係勉強谷到上去, 都無乜意思啦。

原帖由 jjmather 於 10-5-5 18:14 發表
其實我都係聽人講,因為佢係band 1 頭,所以學生壓力會大d。

禁止訪問

等待驗證會員

善德呢幾年積極左好多, 應該升級左去 band 1 中間喇

伯爵府

我個仔係李x基讀緊f.1, 大中小test功課多得不得了, 星期1至5溫習做功課最早都要11點先上到床瞓, 星期6全日溫書, 有時想同佢去吓街都唔得!
好在阿仔自動自覺, 否則真係搞死我~

民房

我都想知李x基f.1是否已經咁多功課&測驗? 咁小朋友咪讀得很辛苦?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 giraheiyear 於 10-5-5 21:25 發表
我個仔係李x基讀緊f.1, 大中小test功課多得不得了, 星期1至5溫習做功課最早都要11點先上到床瞓, 星期6全日溫書, 有時想同佢去吓街都唔得!
好在阿仔自動自覺, 否則真係搞死我~ ...

嘩, !!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

東華三院伍若瑜夫人紀念中學 >>>呢間升咗咁多呢??我記得以前讀書呢間好差架!!

葵涌蘇浙公學 >>>我讀中1至中3
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學 >>我讀中4至中5

雖然陳南昌個名聽落衰D,但係我覺得D老師好過蘇浙!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我以前讀伍若瑜架

今年中六收生全部收返原校生,全部夠14分呀

大宅

有無人知黃少清好唔好呀? 蕭明又好唔好呀?

首頁

尾頁

跳至