單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

約咗下星期去家事法庭辦離婚手續, 已有大半年無見過佢, 下星期終於要面對佢, 好驚自己控制唔到情緒.........

大宅

原帖由 Chunma8083 於 10-5-5 22:59 發表
約咗下星期去家事法庭辦離婚手續, 已有大半年無見過佢, 下星期終於要面對佢, 好驚自己控制唔到情緒.........

你會點ga
[939]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無朋友可以陪下你呀, 嗰時好彩我有個朋友陪住我去,當做個中間人囉,起碼有嘢唔洗我直接同佢講呀!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

oh~我好直接wo@@~
一個人去簽~佢仲問我好蠢既問題~
原因寫乜?

我望住佢話,你通姦囉~~!

佢唔出聲~繼續寫,但係我無睇到寫乜..

放鬆d~~堅強d~~
好的話先要唔捨得,
唔好的話,早走早著,係解脫^^

子爵府

個時上法庭.大家真係無咩野講.
我個法援律師好似咩都幫唔到我.
我要求係每個月四千元生活費(大細b)
但佢話要還呢度還個度.
個律師仲幫返個c6轉頭.
叫我簽和解書...應同佢個要求...(每月二千元(大細b生活費)
我當時真係喊左出來,個心係度諗.點解呢個世界個個都幫住個衰人
個律師話....其實佢又要交呢度交個度.咁都要生活呀....你簽左佢啦.咁到時唔夠.你咪出來做part time囉~

仲免埋個衰人律師費.
個心好唔憤氣..一路搭巴士一路喊...
好彩媽咪係個段時間(我)醒左我.
有d野要面對就要面對.無得逃避..
件事搞掂左.自己會舒服點.

大宅

之後要上庭講個仔d野果時我都一個人去~

決定個膽養費果d~我自己講晒要咁咁咁,3年後要多dd,我直頭提出要寫低,費事佢賴皮,係個官面前問埋佢寫低ok唔ok~

你要清醒d,個心留唔住,要個人都無用架啦!一定要保障自己丫!

瑪瑙宮

雞丁,咁點解嗰時你仲肯簽呀,一定要佢比多d嘛,你唔食,大細b都要食啦,何況你地3個身體都咁差,依家仲益埋d衰人添,嗰d pk律師叫佢食屎啦!
原帖由 四眼雞丁 於 10-5-6 13:23 發表
但佢話要還呢度還個度.
叫我簽和解書...應同佢個要求...(每月二千元(大細b生活費)
我當時真 ...

子爵府

原帖由 ChammyMAMA 於 10-5-6 14:01 發表
雞丁,咁點解嗰時你仲肯簽呀,一定要佢比多d嘛,你唔食,大細b都要食啦,何況你地3個身體都咁差,依家仲益埋d衰人添,嗰d pk律師叫佢食屎啦!
chammy~~好耐無同你地傾計囉.......個時我都係一個人去搞離婚ga野...好多野都唔識....連個書記都唔係人...下下都要為難我先安樂...我就知我每次去見佢地.我就返到屋企對住阿媽喊.阿媽把鬼火就打電話鬧書記...點知上庭都係咁(我一個人去)....上完庭真係頂唔順...打電話對住阿媽喊.搭巴士都喊....之後就開始失眠左一段時間

大宅

畀面勳章

chammyMaMa:真係忍唔住要回應妳,妳好叻,好多次我睇到妳的回應,妳都好到肉。勁 … 一句叫佢地屎,哈哈!
唉!d人渣點解未死得?生活不知幾快樂,又無煩惱!
四眼雞丁:時間和習慣會沖淡一切,好好愛自己,還有小孩子呀。
在庭上有無d人係到旁聽的?可唔可以叫屋企人來的?謝謝回答:D

大宅

我個法援律師又係廢廢地, 幫唔到手, 而家我爭緊撫養權, 佢居然叫我讓步提出共同撫養權, 都算, 我開8000, 我個律師話我多, 叫我寫3000-4000, 但係個C6搵幾萬蚊一個月.........

我都怕我面對上家事法庭果一刻會崩潰......

但佢話要還呢度還個度.
我當時真 ...

瑪瑙宮

我有個法援律師都幾好架,如果你覺得自己嗰個唔好,可以轉架,你要資料就PM我啦!
原帖由 waiwing 於 10-5-6 18:33 發表
我個法援律師又係廢廢地, 幫唔到手, 而家我爭緊撫養權, 佢居然叫我讓步提出共同撫養權, 都算, 我開8000, 我個律師話我多, 叫我寫3000-4000, 但係個C6搵幾萬蚊一個月.........

我都怕我面對上家事法庭果一刻會崩潰. ...

瑪瑙宮

我邊度叻吖,只係諗到自己都曾經都係受害者,呢D衰嘢係D PK男人先做得出架咋,未得到就當寶,得到咗就當草!
原帖由 singsingfok 於 10-5-6 17:47 發表
chammyMaMa:真係忍唔住要回應妳,妳好叻,好多次我睇到妳的回應,妳都好到肉。勁 … 一句叫佢地屎,哈哈!
唉!d人渣點解未死得?生活不知幾快樂,又無煩惱!
四眼雞丁:時間和習慣會沖淡一切,好好愛自己,還有小孩子呀。
在庭上有無d ...

大宅

請問咩係共同撫養權?我c6冇入息証明,點攞膽養費?

別墅

原帖由 Chunma8083 於 10-5-5 22:59 發表

Chunma8083
明白你心情.....
我相信自已在這一刻也EQ底...
你找個朋友陪吓你....
希望你平平靜靜度過....

伯爵府

畀面勳章

原帖由 sadman 於 10-5-5 23:31 發表

你會點ga

我係一個EQ低, 又眼淺的人, 見到佢, 我驚會失禮於人前

伯爵府

畀面勳章

原帖由 ChammyMAMA 於 10-5-5 23:51 發表
有無朋友可以陪下你呀, 嗰時好彩我有個朋友陪住我去,當做個中間人囉,起碼有嘢唔洗我直接同佢講呀!

有朋友已答應會陪我去了, 我係完全唔想同佢有任何對話.

伯爵府

畀面勳章

原帖由 AGNESLAU1004 於 10-5-6 13:33 發表
之後要上庭講個仔d野果時我都一個人去~

決定個膽養費果d~我自己講晒要咁咁咁,3年後要多dd,我直頭提出要寫低,費事佢賴皮,係個官面前問埋佢寫低ok唔ok~

你要清醒d,個心留唔住,要個人都無用架啦!一定要保障自己丫! ...

謝謝妳的提點, 我都希望可以好似妳咁冷靜和瀟灑.

伯爵府

畀面勳章

但佢話要還呢度還個度.
我當時真 ...

我都知有D嘢是無得逃避, 所以都想快點辦妥手續, 不用再被他影響情緒.

伯爵府

畀面勳章

原帖由 美瑩 於 10-5-7 00:34 發表

Chunma8083
明白你心情.....
我相信自已在這一刻也EQ底...
你找個朋友陪吓你....
希望你平平靜靜度過....

社工都叫我搵家人或朋友陪我去, 我媽媽都有話陪我去, 但我唔想媽媽更加唔開心, 所以搵咗朋友嗰日陪我去了.

複式洋房

我已經有3年半無見過佢, 現在佢終於肯和簽名, 我的文件已全部填好晒, send e-mail 比佢, 叫比日期一起上去
家事法庭辦離婚手續, 吾覆我.
我都有想過, 當我見到佢果一刻, 都不知怎樣反應 ?
不過, 同自己講, 佢已經係我心中係一個不關重要的人 = 一個陌生人.

首頁

尾頁

跳至