自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

一定唔會投囉~唔會支持掟蕉,唔會支持!!!

伯爵府

原帖由 applewingyi411 於 10-5-10 02:17 發表
見到你開左第二個post啦 ..
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3103849-1-2.html
又叫人投 .. 又叫人唔投 ..
即係你而家想我投邊個先 ..
你代表邊度開post架

...

兩個星期前, 佢已經不停出post叫人去投票!!!!!!:;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dabbycheung 於 10-5-10 10:10 發表

兩個星期前, 佢已經不停出post叫人去投票!!!!!!:;pppp:

即係話形勢不妙, 所以咪要做咁多無謂嘢囉! 就好似哩次辭完再選一樣:;pppp:

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

哇, 阿扁叫貪少少錢, 你講笑咋? 佢差不多成個國庫都淘空, 查到既賬目只係冰山一角, 成個政府中, 高層個個都有份貪, 宜家只係捉到佢一個咋, 其他人等咪一樣安然無樣.

這樣的民主誰想要?

原帖由 uredred 於 10-5-10 01:45 發表

台灣,阿扁唔係收左監啦咩?如果唔係有完善既憲法和民主制度, 他好可能還繼續執政
另外,大陸捉到的貪官只是少數, 是不是代表大陸很廉潔?
阿扁貪果少少錢就要坐監, 對岸官員講起, 一定恥笑佢笑到肚痛

泰國, 他信是民 ...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-5-10 10:40 發表
哇, 阿扁叫貪少少錢, 你講笑咋? 佢差不多成個國庫都淘空, 查到既賬目只係冰山一角, 成個政府中, 高層個個都有份貪, 宜家只係捉到佢一個咋, 其他人等咪一樣安然無樣.

這樣的民主誰想要?

...

阿扁的貪,起碼有人敢揭露,有制度將佢懲處。
香港高官的貪,我們即使知都耐佢唔何....內地更甚,想揭露毒奶粉,揭露豆渣工程嗎?你何止變成被告,連家也被抄....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 チー 於 10-5-10 10:48 發表

香港高官的貪,我們即使知都耐佢唔何....內地更甚,想揭露毒奶粉,揭露豆渣工程嗎?你何止變成被告,連家也被抄.... ...

咦, 你有料呀? 去ICAC舉報啦, 唔可以縱容哩啲事情發生的, 唔好剩係叫人投票, 快啲打去ICAC做返啲實際啲o既嘢啦!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tanoshi127 於 10-5-10 00:40 發表
有一點失望,這個大好機會給我們去投票都不投,無言!

民建聯垂簾聽政,控制香港政府已十三年了,立法會,行政會,政治助理,高級官員全都是牠們的人.香港社會愈變愈壞,

×警察敢在警局強姦報案少女,准許老千銀行行騙市民, ...

仲有呀!! 政府派咁多綜援!! 父母係內地人都派, 有冇搞錯!!

oops!! sorry!! 泛民支持這些政策的!!

象牙宮

原帖由 mat媽 於 10-5-10 11:18 發表

仲有呀!! 政府派咁多綜援!! 父母係內地人都派, 有冇搞錯!!

oops!! sorry!! 泛民支持這些政策的!!

講真, 有邊個議員真係咁夠guts? 夠膽郁濫發綜援哩個燙手山芋? 唔好話保皇黨, 連泛民都唔敢呀! 社會公義? 我見唔到囉! 投票? 投俾邊個? 而家就連投白票都俾人騎刧選民意願, 所以連投白票我都唔會做.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我相信香港ICAC既制度絕對比台灣好. 我們應該珍惜我們現時所有. 可以爭取, 但亦應該有包容的態度, 唔係一味反反反, 除左夠大聲之外, 一D實質事情都無做過.

香港高官的貪,我們即使知都耐佢唔何....內地更甚,想揭露毒奶粉,揭露豆渣工程嗎?你何止變成被告,連家也被抄.... ...

伯爵府

台灣制度好唔使講, 立法會開會可以"霸住主席台、質詢台、官員席等「戰略要地」"來阻止正常程序, 下下埋身肉搏, 令人拍爛手掌

(台灣)掐摀推拉 20分鐘肉搏,趙麗雲昏了
http://dailynews.sina.com/bg/tw/twpolitics/ausdaily/20100421/15521369003.html

重有好多人贊成掟蕉掟豆腐岩!

公爵府

剛收到朋友的消息, 而家佢爭取緊d游離票, 呢條友係社民連既其中一個打手, 我之前咪話有個fd係社民連成員之一,原來佢地搵好多人做打手,去各個討論區同打電話叫d人去投票同投泛民, 所以呢度d post大家唔駛理佢地, 出埋呢d陰招!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 uredred 於 10-5-10 01:45 發表

台灣,阿扁唔係收左監啦咩?如果唔係有完善既憲法和民主制度, 他好可能還繼續執政
妖! 收左監就大晒呀? 你知道佢貪咗幾多? 根據台灣新聞節目"關鍵時刻"報料,佢最少貪咗100億新台幣!但而家有攞番幾多出嚟你知道麻? 係0呀! 即係一毫子都無,官方有數既只係6-7幾億,佢個仔一直都唔合作,簽過幾之文件都簽漏,而家對方國家要hold舊錢,直到而家都仲未攞得返!
仲有,有份參與洗錢既家族成員,仲有邊個要收監? 個個都風流快活,搬去台南做土皇帝,乜呢D叫做完善既憲法咩?如果當年912事件無發生,無人開槍,你估佢仲可唔可以玩多四年? 用個心諗下,開槍對邊個最有利? 政治幾時都係黑暗架啦! 你唔係天真到淨係睇表面呀化?

另外,大陸捉到的貪官只是少數, 是不是代表大陸很廉潔?
阿扁貪果少少錢就要坐監, 對岸官員講起, 一定恥笑佢笑到肚痛
少數?? 哈! 天真仔,上得香港新聞既都係大大單,仲有好多細D既你唔知啫!你知唔知每年大陸捉幾多? 大陸貪污要打杷架! 大陸緊係唔廉潔啦! 不過你可唔可以話比我知有邊個國家真係可以有廉潔? 星加玻叫做好D,不過佢果D叫互助合作啫!

泰國, 他信是民選出來的, 是軍方勢力令他倒台, 那是什麼民主制度?泰國政府是軍人政府, 不是民選產生, 如果他信有貪污, 法律是可以制裁他的, 你相信香港的司法制度嗎?
泰國軍方係獨立既,要動用軍方要幾個C長聯簽名叫得到,但點解他信今之簽唔齊名軍方都郁手? 係因為泰皇開聲叫他信落台! 點解今時今日仲有紅衫軍?其實佢哋就好似台南阿扁既支持者一樣,佢哋多數都係低學歷勞動階層,果2位在坐時比好多福利佢哋,佢一走福利自然跟住走,所以對佢死心塌地! 而你大城市生活既市民,學識比較高,睇到佢既貪同不公正。如果他信無貪污, 而法律係公正既, 點解要潛逃? 就係法律是可以制裁他的麻!

美國, 布殊和共產黨不是倒台了嗎?現在奧巴馬上台,就是應美國人的意願, 將美國人對布殊的不滿撥正
乜倒台就足已? 佢在位呢幾年美國經濟一落千丈,成日掛住去打仗,知道點解佢老屈E拉克有大剎傷力武器? 因為侯賽因係E拉克開咗間酒店,地板個花係佢老豆個樣,即係話日日都有人踩住老布殊,淘空國庫打杖完全係出自佢既私心! 而全球既經濟衰退,就係因為美國不斷咁印銀紙,引發通漲而令全球引起連鎖反應! 你要知道,一個唔合適既人選冶理國家,受傷害既都係人民,對於執政者布殊,阿扁,他信實際影響唔大,唔係咁單純成日講呢個唔好出年選過,有D野既影響,選多幾個都補唔返架!

民主從來沒有保證可以選出賢君, 卻可以保證施政以民為
本, 和可以不流血令執政黨下台, 減少政府持續性腐敗...
請問點保證? 好似美國,台灣,泰國咁既施政真係以民為本? 佢哋上台果陣夠發誓啦! 而家衰咗,咁點? 受害既都係人民呀!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

阿扁既貪,佢在位時已有人揭露,但佢有特赦,要退任後先可以拉! 佢就係呢段時間將D資產轉移去其他國家,呢D叫洗黑錢! 而家佢成家得佢一個收押,其他人依然風流快活,政府仍然一毫子都足唔返,唔通呢個係叫有制度?
香港高官有貪既話,有証據你做咩唔去ICAC呀?
仲學人講咩內地呀,搞掂自己香港先啦,雞仔唔管管麻鷹!

大宅

原帖由 alicemic 於 10-5-10 12:38 發表
民主從來沒有保證可以選出賢君, 卻可以保證施政以民為
本, 和可以不流血令執政黨下台, 減少政府持續性腐敗...
請問點保證? 好似美國,台灣,泰國咁既施政真係以民為本? 佢哋上台果陣夠發誓啦! 而家衰咗,咁點? 受害既都係人民呀!

講得好!

叫人選特首, 講到好似細路仔玩泥沙咁, 你估讀書選班長咩!! 好似依家咁, d官日日畀人批鬥, 真係有賢之仕都唔敢做啦, 做乜都有人歡喜有人愁, 即係點做都畀人鬧, 做野衰左畀人鬧都算, d記者仲要用枝筆誅你九族, 然後日日有狗仔隊追住d醜聞! 無目的邊個仲敢企出唻做特首?!

最後特首選舉好似依家咁, 癲狗鬥白姐姐, 睇你點選!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

翡翠宮

原帖由 小華子 於 10-5-10 12:37 發表
剛收到朋友的消息, 而家佢爭取緊d游離票, 呢條友係社民連既其中一個打手, 我之前咪話有個fd係社民連成員之一,原來佢地搵好多人做打手,去各個討論區同打電話叫d人去投票同投泛民, 所以呢度d post大家唔駛理佢地, 出埋 ...

一早都話佢係全職打手架啦! 好心提人提一次就夠啦,佢一而再再而三咁,實別有用心

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

原帖由 チー 於 10-5-10 12:53 發表
TC_63bsrMEE

對呢5條又無好感! 咁不滿辭咗就唔好入返去啦! CHEAP精5人組:;pppp:

侯爵府

醒目開學勳章

其實大家都講得好arm, 各有point, 政治就是這樣,沒有100%對錯,只看觀點....
我不支持掟蕉,不支持議會粗口文化,討厭黄毓文,但我會投票!!
支持普選,反對功能組別,反對官商勾結!!!

大宅

原帖由 春卷 於 10-5-10 13:30 發表
其實大家都講得好arm, 各有point, 政治就是這樣,沒有100%對錯,只看觀點....
我不支持掟蕉,不支持議會粗口文化,討厭黄毓文,但我會投票!!
支持普選,反對功能組別,反對官商勾結!!! ...

其實做打手唔緊要, 唔好"監人乃後", 佢又無point令人覺得, 係喎, 我一定要去投! 但係成日話唔投就係點係點, 你根本無理據去令人一定要投票, 就夾硬話唔投票係唔為下一代著想, 支持功能組別! 越係咁越反感!!

雖然投票道不同, 但係呢個post值得一讚!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

翡翠宮

喂! uredred 你潛咗水呀?

首頁

尾頁

跳至