嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Re: 明治奶粉

Hi! Charlotte & 各位妈咪,

见到您地可以经常上BK, 真系有D羡慕, 我要照顾两个小朋友比较忙,所以一般在食晏或夜深时才可以上BK一阵.

Charlotte mama,

我囡囡是初次转食日本奶粉,我一开始就帮B&M订,因为B&M的陈小姐非常好人,为我解答左好多疑问.
之前, 我在BK上见过有个妈咪都系帮B&M订,而这个妈咪曾亲自在日本买过明治奶粉,而将两者作比较, 从外罐比较两者并无分别, 所以该妈咪相信B&M的是正货奶粉, 而我亦曾经向陈小姐查询, 答覆是B&M的明治奶粉是直接从日本订购至港的正货奶粉.
我自己亦有一位朋友经常往返日本,亦指出明治是在当地最流行畅销的奶粉,售价方面不似香港般昂贵,香港纲上的售价连运费计算在内应该仍有利可图, 所以, 我相信他们没有必要卖水货奶粉. 之于日本百货公司售价较贵, 因为其售卖对像系日本人, 而且日本公司的货源来价及营运成本较高,自然与售价配合较贵.
我囡囡对明治仍在尝试阶段, 我好希望可以成功转到明治,虽然价钱较贵,但日本奶粉营养及成份佳,对BB会好好多!

crystalma

大宅

pcsiauw,
thanks!

rebecfung,
thanks! 係喎係倉買真係平d, 如果bb岩食的話我就去倉訂.

大宅

Hi! CherryCherry,

B & M的旧庄明治已经清晒货,而新庄明治会月中至月底运抵香港,除非有妈咪退回旧庄,否则,要等到新庄到港后才可以买到,新庄明治份成份会更加好,但份量会少D,价钱又会贵D!

Crystalma :-P

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hi 各位

請問re-on訂明治奶粉O唔OK架?因為我想同阿囝轉奶粉。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

crystalma,
唔該晒妳話比我聽, thanks!

大宅

esmehouse 寫道:
Hi 各位

請問re-on訂明治奶粉O唔OK架?因為我想同阿囝轉奶粉。

esmehouse,

It is ok. I also order through re-on. Their service is fast.

民房

crystalma 寫道:
Hi! Charlotte & 各位妈咪,

见到您地可以经常上BK, 真系有D羡慕, 我要照顾两个小朋友比较忙,所以一般在食晏或夜深时才可以上BK一阵.

Charlotte mama,

我囡囡是初次转食日本奶粉,我一开始就帮B&M订,因为B&M的陈小姐非常好人,为我解答左好多疑问.
之前, 我在BK上见过有个妈咪都系帮B&M订,而这个妈咪曾亲自在日本买过明治奶粉,而将两者作比较, 从外罐比较两者并无分别, 所以该妈咪相信B&M的是正货奶粉, 而我亦曾经向陈小姐查询, 答覆是B&M的明治奶粉是直接从日本订购至港的正货奶粉.
我自己亦有一位朋友经常往返日本,亦指出明治是在当地最流行畅销的奶粉,售价方面不似香港般昂贵,香港纲上的售价连运费计算在内应该仍有利可图, 所以, 我相信他们没有必要卖水货奶粉. 之于日本百货公司售价较贵, 因为其售卖对像系日本人, 而且日本公司的货源来价及营运成本较高,自然与售价配合较贵.
我囡囡对明治仍在尝试阶段, 我好希望可以成功转到明治,虽然价钱较贵,但日本奶粉营养及成份佳,对BB会好好多!

crystalma

買廣告,有糧出呀~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wenwan

Thanks.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我'頭先'打電話問re-on,佢地大細仔都有貨, 但細仔要$240 per can(新), 我bb只是剛剛開始轉食, 所以會在卓x買'住'先
Don't worry!Be happy!

大宅

leekit,

你系BK新國民, 真榮幸得到你第一篇發表的文章作回應.

講真呀! 睇到您咁寫有D唔系好開心! 其實, 我只系個實說實話的人, 覺得有好架嘢就攞出黎同BK媽咪分享下啫!

如果你有睇晒"日本奶粉系咪好D"及"明治奶粉"兩個標題的上文下理, 你應該會知道我系因為囡囡有便祕問題, 而上網問BK媽咪意見, 究竟邊隻奶粉對BB好D, 我囡囡都系啱啱轉食明治, 至於, B&M公司電話, 更加系熱心媽咪grosvenor(希望無串錯)比我ga, 我先識得打上去問.

B&M個位陳小姐的確好好人, 知道我囡囡無"便便"成日喊, 就教我點樣幫囡囡, 我話好想試明治但又怕囡囡唔肯食, 陳小姐除安排到即晚送貨比我之外, 還答應兩星期內若囡囡唔食, 或測試唔滿意, 我都可以將餘下奶粉退回. 而且, 因為我唔識日文, 唔知點沖隻奶粉, 我同老公亦多次打去問, 事後陳小姐亦有打電話比我跟進情況, 我覺得這樣的態度及服務簡直一流.
在bk網上亦唔旨得我一個媽咪讚過這間公司.

再者, 我當時訂購價系$190一罐,仲有旅行庒(大仔奶粉)送, 相信用開明治的媽咪都會知這個價錢非常抵. 我的出發點只系想同d新手(轉用明治)媽咪分享下, 或者系將d好人好事表揚下啫, 我唸唔系個個人做嘢背後目的都系為左錢或者利益, 起碼我見到好多bk媽咪都好喜歡幫人,背後系唔存在任何著數ga.

說話講完喇! 舒服晒! 日後亦唔打算再作回應了,但求自己開心算喇!
crystalma

複式洋房

crystalma,
我都好agree你講B & M的陳小姐好好人又幫到手,
可能係第2間公司D人唔抵得,所以扮BK人,
唔駛理埋D無謂人發o翕瘋, 論壇係有言論自由o既,
我相信真係BK的支持者,係有智慧o既,自己識得判斷
真偽,如果因為o甘就唔再發表回應,咪比人奸計得逞o羅!
其實如果想知多D有關"明治奶粉"的文章,可以去"媽媽會所"
裡面我o地有"明治媽咪會"的,
另外我都想再收集意見,我在"明治媽咪會"度都發表過,
引文:
"有無媽咪以前係"卓x"買開舊裝細仔,而家幫"b & m"訂
貨的(舊裝)有無發覺有咩唔同?我就發覺罐背面教你如何沖奶
o個幾幅圖最後咪有個標誌, "卓x"果罐個標誌係紅色,而"b &
m"訂罐個標誌係藍色,究竟有無分別,我而家好驚"卓x"果d因
係水貨,但囡囡食o左都成4個月,又無咩事,"b & m"果d貨又
有無問題呢?囡囡重未開始食,有得比較發現有唔同,就始終都係擔心!"
不過我對b & m有信心D,請剛剛買了"卓x"o個D媽咪幫我望
o下個標誌係咪都係藍色定紅色(因為我在"卓x"買了將近4個
月)唔知有無唔同呢?

珍珠宮

卓xd貸係直接喺日本訂, 之後坐船呢hk。

我有一個問題: 何謂水貨, 應該點分別?? 因為我剛剛幫bb轉左飲明治, 所有都好想知清楚d!

Thank you!

大宅

各位媽咪

請問細仔明治和大仔的沖法是否一樣,我亞仔就快轉飲大仔明治,但我看過大仔的奶粉好像無教過人點沖。請指教。

珍珠宮

但我始終唔係好明點解要分兩次加水????

複式洋房

Wing05,
以下是轉載自"明治媽咪會":
『沖調方法
明治細仔:
每匙奶粉 = 2.8g
每匙奶粉可沖20ml (連奶粉及水計)

例: 如要沖100ml, 先將50ml 溫水加入樽, 再加5匙奶粉.
搖完後再加溫水至100ml, 即成.

明治大仔:
每匙奶粉 = 7g
每匙奶粉可沖50ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖200ml, 先將100ml 溫水加入樽, 再加4匙奶粉.
搖完後再加溫水至200ml, 即成.』
*因為明治大仔罐內膠匙是大隻D

男爵府

Hi!各位靚媽咪, 我今朝打電話去B&M想問o野, 但到晚上ms.chan 都沒有覆我, 後來上internet先知大仔做特價, 而我只是想改order :-( :-(
Don't worry!Be happy!

民房

I've checked both cans from Wing On Dept Store and MBK, both are in blue.

複式洋房

I also agree with crystalma & chanrita, I bought 明治奶粉from B&M, the service of Ms. Chan from B&M is really good, no matter she is an employee or owner, she is really helpful and understanding, she also offered to let me buy 1 can and can meet me at the MTR to get the milk. Therefore, if my son likes the milk, I will also order from B&M law.

大宅

chingbb

我昨天call 咗 Ms. Chan 兩次都係飛去 call 台!又無回覆
chingbb 寫道:
Hi!各位靚媽咪, 我今朝打電話去B&M想問o野, 但到晚上ms.chan 都沒有覆我, 後來上internet先知大仔做特價, 而我只是想改order :-( :-(

民房

crystalma : 如果我唔會你,我在這裏同講對唔住.非常非常sory!

chanrita : 如果我係其它公司D人,咁你咪係B&M的人囉.你點解會話我係其他公司D人,唔低得要扮BKo的媽咪呢?定係你係B&M,好驚會比人complain,crystalma無話唔發表意見,佢話唔發表我話佢(賣廣告,有量出呀?)ge意見呀.叻唔切(清兵).

各位BK媽咪 : 我唔係想攪事,而我也不是媽咪,因我不能生BABY,我好羨慕你地有BABY,我很喜歡上BK分享你地的育兒心德,只要有媽咪報料邊度開倉我都走上睇下有物o野可以送給我身邊的小朋友,好似旺角何李活中心14/F有BABY倉,我又走上去買o左2千幾$$,送給同事個仔,有BK媽咪話筲箕灣間萬FUNG有防蚊綱賣,我又走去買o左幾個送比朋友.re-on有新貨我又走上去,官塘開倉我又走上去,maymay姐間舖我又走去買朱古力(好好味),但我最近發現有人把BK的明治媽媽會變成自已(BK媽咪grosvenor)的chatroom,有媽咪話去西田買一箱明治,又要人吋,攪到個媽咪要話(我求其ge),有媽咪話想知新milk,又比人吋,佢有8罐粉有排食.我係BK愛好者,亦都很八,有很多料也知道,只要係BK媽咪都知道日本milk有很多代理,益生,永恆倉,re-on,mbk,仲有一個買森永的maymay姐,也有直接從日本訂購雪印的,還有日本百貨和卓悅,每間公司也有人讚也有人彈.言論係自由o既,但過o左位就同買廣告無分別,情形就好似賣童裝鞋ge(徐太),令人討厭.

最後向各位BK媽咪說聲(sorry),我好想BK的討論區係一個報料和交談的地方,而唔係買廣告的地方.

首頁
12345...9

尾頁

跳至