嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

Re: 明治奶粉

各位媽咪,

我自己本人未曾試過到 re-on 或 B & M 等地方訂過奶粉, 我每次都係等d大型百貨公司做大減價時入貨的, 我自己個人認為有媽咪介紹lee d地方比我地係一件好事, 起碼我地可以多個選擇去買奶粉, 如果o個d供應商係有問題的話, 都已經o係度比人唱衰哂, 以後都唔駛旨意有人去幫襯啦, 但so far我見到o既, 係每個媽咪都好 appreciate 有咁好o既介紹, 個個都可以得到好滿意o既服務, 我亦相信佢地應該唔係o係度賣緊廣告囉, 而係真係報料及交談心得, 以上純粹係我個人小小意見, 如有所得罪, 請多多包涵

複式洋房

leekit,
覺得好咪大力推介o羅,呢D並不是"賣"廣告,如果你話你係BK
愛好者,亦都很八,應該看過我話原本我係"卓x"買開明治奶粉,
現在才轉向B&M訂貨,雖然我都係姓陳,睇我會員名就知我
叫"Rita Chan"喇,我都話BK係言論自由o既地方,但無需講一D heart人o既說話:例如"叻唔切(清兵)",我說你可能係第2
間公司D人唔抵得,係當時真係唔明你點解要寸crystalma,
好喇我亦都唔想係度大家寸o黎寸去,這個topic到此為止,
leekit見你仍然是新加入國民,要努力D報料或回應o下D有需
要幫忙的媽咪,既然你話你好多o野都知,真係要多多指教喇!

男爵府

chimchim 寫道:
chingbb

我昨天call 咗 Ms. Chan 兩次都係飛去 call 台!又無回覆
[quote]
chingbb 寫道:
Hi!各位靚媽咪, 我今朝打電話去B&M想問o野, 但到晚上ms.chan 都沒有覆我, 後來上internet先知大仔做特價, 而我只是想改order :-( :-(
[/quote]
佢o地'頭先'有位男士覆我la 原本ms.chan去了日本,要星期二先返,o甘都無o甘擔心 :-P :-P :-P
Don't worry!Be happy!

大宅

chingbb,

啊! 原來係咁 Thank you very much!

男爵府

Hello!chimchim,請問你bb幾大呀 食左明治幾耐呢?

大宅

chingbb,

我bb 6 個幾月,剛剛先開始轉明治,我見佢好鍾意食,所以諗住訂一箱,點知今日陳小姐打來話無貨,新裝要$240 :evil: 好貴,仲要5月尾先有貨,依家想去卓悅貫,唔知邊間有貨

男爵府

chingbb,

我bb 6 個幾月,剛剛先開始轉明治,我見佢好鍾意食,所以諗住訂一箱,點知今日陳小姐打來話無貨,新裝要$240 :evil: 好貴,仲要5月尾先有貨,依家想去卓悅貫,唔知邊間有貨

你bb好有份量, 有幾重?唔好意思, 我八卦o下. 我之前同ms. chan訂了六cans, 她說無貨,同樣要5月底先有, 今日佢比'住'一can我'頂住'先

大宅

chingbb,
我bb唔係好重,大約16-17磅,可能張相影得肥嘟嘟!
因為bb食開舊裝,所以依家去卓悅買,等bb一歲大先轉大仔新裝!

等我都八下先,你bb幾大,係唔係囡囡 我bb都係叫 ching

男爵府

Hello!chimchim, 我囡囡 9 個月大, 得15lbs 多d, 我bb叫 Hong Ching, 你bb呢? 會唔會o甘 Q!

大宅

我仔仔剛轉明治差不多兩星期, 暫時唔想訂一箱禁多驚最後唔岩食, 現食剩大半罐細仔舊裝, 請問有無媽媽可暫讓一罐呀?
已打電話去新界區的卓悅, 全部都話無貨.

大宅

Hello chingbb,

你bb好似輕咗d,係唔係唔肯食嘢 我 bb 好"餵"食,見我地食嘢就"叫呀",我老公試過比bb食西瓜! 好彩無事

我 bb 叫 Hoi Ching

你 post BB相 上來睇睇!

大宅

cherry,

早兩天屯門有 2 cans,而旺角弼街&西洋菜街都有貨。

大宅

thanks! 昨天打去屯門話無啦, 旺角又唔方便, 唔知可唔可以叫佢send入黎呢.
cherry,

早兩天屯門有 2 cans,而旺角弼街&西洋菜街都有貨。

珍珠宮

[size=medium]d奶粉飲得好快, 1日4餐6安, 十一二日就飲晒一罐細仔啦, 你地bb平均一罐可以飲幾多日呀?

男爵府

chimchim, 因為我bb飲奶唔多, 現在都是飲5-6安士, 所以只可等到bb可以食糊仔和粥仔先叫做食多d o野. post bb相,我唔識wor!

珍珠宮

最接近東方母乳成分的明治奶粉:
以母乳哺育嬰兒不但可以促進產後子宮收縮、加深母子之間的感情外,初乳還含有抵抗疾病的免疫物質,一般相信可以幫助預防過敏性體質。因此對我們來說,母乳是新生嬰兒能享用的天賜分泌物,一直是永恆不變的真理。然而現代社會環境的變遷,使得許多婦女礙於種種因素而無法以天然母乳來哺育寶寶,因此代替母乳的理想嬰兒奶粉的製造,是負有很大的社會責任的。多年來我們持續認真的去面對這個重要的使命,並儘我們的全力去達成母親們的託付。
為了研發出最接近母乳的嬰兒奶粉,我們由日本全國收集初乳到一年多的母乳,並再按季節、泌乳期、地區等因素,分析其成分的不同,發現各成分的濃度隨泌乳期的不同而有顯著的差異。因此我們參照了嬰兒的哺乳量及發育調查,把產後21日~2個月的母乳設為人工營養的樣本,以此為基礎研發出最接近東方人體質的明治奶粉。推出後,嬰兒哺乳方面的進步非常顯著 。我們並不以此成績而懈怠,繼續的進行日本全國規模的各種不同營養成分對嬰兒發育、哺乳量和便性的影響調查,而且每次改良的新產品開始銷售後都會重覆進行這項調查,到現在我們已經可以根據多年來的數據肯定人工營養哺育的寶寶已經在便性、發展上都很接近母乳哺育的寶寶了。然而我們將來也會不斷的延續這樣的努力,為更多的寶寶提供與母乳更相似的營養補充

明治奶粉的特色:
◎適量柔細乳化的蛋白質◎
明治奶粉當中的蛋白質都是經過物理處理的改良,使蛋白質能夠在胃中與胃酸均勻柔細化的結合,並且把乳清蛋白和酪蛋白的比例調製成和母乳一樣60:40,讓寶寶好消化、好吸收。
◎適當牛磺酸含量◎
牛磺酸在嬰兒的腦部、中樞神經、視網膜的發育上和神經傳達的調節上具有很重要的功用,根據論文資料,牛磺酸也具有防止感染的作用,但由於在新生兒期間牛磺酸的合成能力弱,需求量又高,明治乳業有鑒於以上的事例,很早就重視在奶粉中加強牛磺酸。
◎豐富的DHA和α-次亞麻油酸◎
DHA是小寶寶腦部及視網膜發育的重要元素,尤其是在1歲之前的寶寶,腦部的成長發育更是所有器官當中發展最快速的,而DHA攝取量的多寡會影響腦細胞的形成及小寶寶智能的發展。所以準爸爸及準媽媽更要把握寶寶腦部發育的黃金時間,讓寶寶擁有充分足夠腦部營養素,使寶寶頭好壯壯!
參考「日本母乳的脂肪酸組成成分」,不但考慮ω6/ω3的比率,另外又加強ω-3系列的脂肪酸(DHA和α-次亞麻油酸)的量,讓體內傾向於合成更多的DHA。以最接近母乳的比例,有效幫助嬰兒腦部、視網膜及中樞神經系統發育。
◎明治一系列奶粉均含有—頂級DHA◎
DHA透明化的製造過程:
由新鮮鮪魚提煉出來的精製魚油含有高濃度的DHA

製造過程中嚴格的品質控制

在製造的過程中,均保持著不在超過 5 的狀態下

精製魚油在經過均質化過程以後才加入奶粉中,
以確保DHA分子大小可以很均勻的分佈在調奶液中

DHA外有一層指肪膜包覆著,不會直接裸露在空氣中
降低氧化的機率,並保存在充滿氮氣的密封罐中。

參考「日本母乳的脂肪酸組成成分」,不但考慮ω6/ω3的比率,另外又加強ω-3系列的脂肪酸(DHA和α-次亞麻油酸)的量,讓體內傾向於合成更多的DHA。以最接近母乳的比例,有效幫助嬰兒腦部、視網膜及中樞神經系統發育。
◎添加寡醣改良便性-絕對不含蔗糖◎
由於明治奶粉中蛋白質品質的改良、增加乳糖、加入寡醣等的綜合性貢獻,使寶寶腸內狀態及通便性更接近母乳營養的嬰兒。因此,使用明治奶粉的嬰兒,腸道內有益菌生長繁殖增加,同時腸道內增加的大腸桿菌也具有促進VitK合成的功能。
◎加強β-胡蘿蔔素◎
β-胡蘿蔔素在體內會轉變為維生素A,具有抗氧化作用,消除自由基。在體內扮演保護細胞、增強抵抗力等重要功能。
◎均衡適量的礦物質◎
滿足台灣寶寶需求『鈣/磷比1.7;鉀/鈉比3.5,都與母乳相同』

珍珠宮

請問邊道重有明治細仔(舊庄)買呀???

大宅

bobosweet,
卓悅有,可打電話去問及留貨!
早幾日打,旺角最多貨!

bobosweet 寫道:
請問邊道重有明治細仔(舊庄)買呀???

大宅

chingbb,
我bb食 S26 時都係 5-6 oz, 轉明治可飲 7 oz. 我bb食咗糊仔 兩個星期,佢鍾意食,但成日漏,好似唔係好識吞 ?-(

大宅

剛check左旺角得西洋菜街南13-19號 (tel:23818838)
有貨約2箱, 旺角其餘4間舖頭無貨啦.

首頁
23456...9

尾頁

跳至