自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

囝囝七歲幾, 前星期感冒, 上星期中耳炎, 巳退曬燒,
今日巳食到第八日坑生素, 這幾天都無胃口, 昨天和今天都有嘔, 今日放學後再睇e生, 食咗止嘔藥好D, 但e生話佢耳仔裏面重好紅 ,下次復診如未好,要轉另一隻抗生素, 因他是第一次患中耳炎, 請問一般要幾耐先好架??? Thanks!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個個唔同WO,快極都要至少5日
佢仲未好就一定要食到耳仔無再發炎至得KA.

子爵府

正常情況係1-2星期
無胃口同嘔係因為藥物嘅副作用,食稀粥、麥皮、或者阿仔鐘意食

大宅

我個囡上兩星期就中過喇.. ..連續低溫發燒幾日..加大量青青黃黃鼻梯..醫生開了4日抗生素..食哂藥好番8成..不過我囡剛剛讀N1..唔知係咪咁..好番幾日又番發..不過唔係中耳炎..係鼻炎囉.. ..又要再食4日抗生素..依家都好番9成喇..不過好鬼驚..d天氣咁..好易又番發架..

男爵府

醒目開學勳章

今晚都食到一碗通粉....

原帖由 bbfish1992 於 10-5-12 20:58 發表
正常情況係1-2星期
無胃口同嘔係因為藥物嘅副作用,食稀粥、麥皮、或者阿仔鐘意食

男爵府

醒目開學勳章

但我個e生一開就12日坑生素,e加食咗8日, 耳仔依然好紅..

原帖由 happybaby212 於 10-5-12 22:07 發表
我個囡上兩星期就中過喇.. ..連續低溫發燒幾日..加大量青青黃黃鼻梯..醫生開了4日抗生素..食哂藥好番8成..不過我囡剛剛讀N1..唔知係咪咁..好番幾日又番發..不過唔係中耳炎..係鼻炎囉.. ...

男爵府

我仔之前中耳炎都有食左14日就好返,比d耐性!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔食左2個月藥都唔算好得哂
我怕個仔食咁耐藥唔好已經停左無再覆診
d藥好貴

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔情況係鼻敏感引起o既中耳炎

男爵府

原帖由 揚莉煒媽咪 於 10-5-12 23:30 發表
我個仔情況係鼻敏感引起o既中耳炎

可以講吓点樣由鼻敏感變成中耳炎呀!個鼻有咩嚴重問題呀!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 maybaby 於 10-5-12 23:21 發表
我仔之前中耳炎都有食左14日就好返,比d耐性!

男爵府

醒目開學勳章

吓! 唔覆診?重發緊炎唔得架....政府都去睇住先啦.

原帖由 揚莉煒媽咪 於 10-5-12 23:29 發表
d藥好貴

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 12/5/2010 23:29 發表
d藥好貴

2個月??
醫生有無講係咩事會食咁耐呀
唔覆診...唔係咁好WO
你一係轉過第個醫生,而且有無試過轉去睇政府KA,都有專科BO
我仔有次中耳積水+鼻竇炎食左一個月抗生素好番晒
你快D同佢睇第2個LA
耳仔唔好會影響聽力KA.

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔幾個月前急性中耳炎, 食左1個月抗生素先好番, 共睇左6次醫生.

一定要覆診make sure完全康復先得, 唔好好處理, 會影響聽覺, 很可怕.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kellyly 於 10-5-13 07:13 發表

2個月??
醫生有無講係咩事會食咁耐呀
唔覆診...唔係咁好WO
你一係轉過第個醫生,而且有無試過轉去睇政府KA,都有專科BO
我仔有次中耳積水+鼻竇炎食左一個月抗生素好番晒
你快D同佢睇第2個LA
耳仔唔好會影響聽力KA. ...
多謝關心
一講個病程就好長篇
其實佢細細個聽野就有d問題,講野就比人大聲(又唔係大嗌果隻,係大聲d)
我就有一路都忽視
到小一有學童保健
做過測試,再去專科做多次
証實左佢聽覺係比正常人弱1定0.5個%
但當時測試醫生都無嗌佢排期睇專科
只係叫佢唔好索鼻
到近排(阿仔已經四年級)
阿仔病左(唔記得係咩病,只係記得幾嚴重),就去左同佢睇急症,醫生話佢耳仔有問題,要轉介去耳鼻喉
因為老公心急,所以去左私家專科
一睇就
原來話佢係鼻敏感引起o既中耳炎
要醫好中耳炎,同鼻敏感
即係有排睇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 13/5/2010 08:02 發表
多謝關心
一講個病程就好長篇
其實佢細細個聽野就有d問題,講野就比人大聲(又唔係大嗌果隻,係大聲d)
我就有一路都忽視
到小一有學童保健
但當時測試 ...

我仔都係KA,但我就早D發現
我係呀仔3歲幾就發現佢2隻耳仔都有D問題,聽唔到某D音
咁就健康院轉介去睇兒童醫院既,但我又係怕等得耐就去私家睇
直到前年我又發覺呀仔講野好大聲,而且見佢成日都望住我個口形
咁我就有一晚係瞓前用手整D聲出黎
咁就發現佢又聽唔到,但今次就嚴重左
又去睇私家(快呀)
CHECK到因D菌困住係耳仔到,咁就要食藥一個月LA
好番晒之後CHECK過無晒中耳積水
但後未我就去排政府定期CHECK,但都CHECK到呀仔聽力都係差過人KA,有D聲佢都係聽唔到
所以好多時呀仔都會不自覺講野好大聲.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kellyly 於 10-5-13 08:15 發表

我仔都係KA,但我就早D發現
我係呀仔3歲幾就發現佢2隻耳仔都有D問題,聽唔到某D音
咁就健康院轉介去睇兒童醫院既,但我又係怕等得耐就去私家睇
直到前年我又發覺呀仔講野好大聲,而且見佢成日都望住我個口形
咁我就有 ...

一知道左,我已經非常內疚
用咁多時間上網,原來個仔有事都唔知
咁您而家有仲有帶阿仔keep住睇醫生呀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 13/5/2010 08:21 發表

一知道左,我已經非常內疚
用咁多時間上網,原來個仔有事都唔知
咁您而家有仲有帶阿仔keep住睇醫生呀?

上個月至去政府睇完,佢就話呀仔耳仔好D LA
而家要等到7月至有得再睇
傻LA,唔好唔開心,有時小朋友有D野係好難發現到KA.
好似我仔咁,係未夠一歲就有中耳炎,但我呢個呀媽都係粗心大意KA,成日都覺得無野既
所以呀仔耳仔有問題,我都有問題KA.

男爵府

原帖由 揚莉煒媽咪 於 10-5-13 08:02 發表
多謝關心
一講個病程就好長篇
我就有一路都忽視
到小一有學童保健
但當時測試 ...

我個仔近期都係咁索鼻,索得好勁嗰隻,佢話係呌氣先咁索,你仔係咁嗎?

子爵府

我個仔細個時經常有耳仔炎,好番冇一個多星期又番發,最後放了一個tube入耳仔內,便好好多。阿仔經常是鼻水流入耳仔所以發炎,重永遠係高燒,醫生會比antibotic抗生素佢食,第三日燒唔退藥應該無效,需要換另一種抗生素,抗生素療程由五至十二天,連續食,停止會容易番發。食太多會令身體有抗體,而且每一抗生素唔可以在短時間重覆,阿仔那時已經冇藥可食,所以一定做手術;經常耳仔發炎係會影響聽覺。

首頁

尾頁

跳至