親子旅遊

跳至

首頁
12345...50

尾頁

用戶要求終止服務

如果唔玩水上活動,會唔會好悶?

如果2選1,你會選夏都還是凱撒?

謝謝!

原帖由 010 於 10-5-20 12:40 發表
>>>無話夠唔夠...睇你想睇d咩
hea下看下至紅幾個景點實OK
但d環境令人好想留耐d係真既

凱撒酒店是否很近大街-近.
>>>佢同夏都一頭一尾
中間個段就係墾丁大街!
凱撒行出去我諗5-10mins(近過旺角行落太子)
唔慢慢一間一間shop ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

zen

我自己係唔好”水上活動”既,
所以無水上活動我都好OK

四圍hea行下睇下影下相都好滿足!
可以就咁係沙灘玩下水玩下沙
可以選留半日係海生館閒逛
可以租車慢慢繞-墾丁>>船帆石>>鵝鑾鼻
>>滿州/牡丹/楓港/旭海港仔區
>>恆春>>南灣...遊下車河,
你會感受到幸福原來可以好簡單嫁

但建議你都可以考慮浮潛下,
因為墾丁個海真係好清
小朋友見到d魚仔係身邊遊過會好開心
我仔試過浮潛都話好好玩.

呢兩間酒店我都未住過,
只住過幾間民宿,但有開車經過
夏都出面就係沙灘水上活動好方便,又可以望住個海!海角7號都係係呢到取景
凱撒個早餐聽說好豐富,
比夏都近墾丁大街少少!

兩間各有各好,唔怕煩各住一日咯
(我自己去墾丁都住幾間民宿嫁)

想知多d可以參考下我去墾丁d參料
八月反抄墾丁
http://www.baby-kingdom.com/inde ... -endtime-1254326400
四月墾丁
http://www.baby-kingdom.com/inde ... -endtime-1241107200

水晶宮

原帖由 010 於 10-5-20 14:19 發表
zen

>>滿州/牡丹/楓港/旭海港仔區 ...

010,

想問下4月墾丁凍唔凍呀? 落水玩得唔得? 復活節墾丁係咪好多遊客?

用戶要求終止服務

010,

”聽”完你講,我即刻將機票改早一天,係墾丁玩多一日,嘻.

另上夏都網睇睇,發覺比凱撒更有”活力”,所以改變主意住夏都.

謝謝!

zen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

侯爵府

我上年復活節去頭兩日都凍落唔到水,
跟住幾日有陽光就較熱, 小朋友中午都可以下水
復活節墾丁好多人, 反而暑假八月尾去就少人好多囉
原帖由 ahmama 於 10-5-20 14:51 發表
010,
想問下4月墾丁凍唔凍呀? 落水玩得唔得? 復活節墾丁係咪好多遊客?

侯爵府

唔使客氣, 玩得開心d影多d相
返來上來分享, 等我地可以回味一下
原帖由 Zen 於 10-5-20 15:30 發表
010,

”聽”完你講,我即刻將機票改早一天,係墾丁玩多一日,嘻.

另上夏都網睇睇,發覺比凱撒更有”活力”,所以改變主意住夏都.

謝謝!

...

水晶宮

原帖由 010 於 10-5-21 00:10 發表
我上年復活節去頭兩日都凍落唔到水,
跟住幾日有陽光就較熱, 小朋友中午都可以下水
復活節墾丁好多人, 反而暑假八月尾去就少人好多囉

thank you.
咁都係先玩高雄, 再去墾丁, 避一避復活節的人潮.

男爵府

010,

你個BLOG好精彩, 請問你在旗津租電動單車給囡囡+婆婆坐時係吾係只可以最多租3 HRS? 如果無電佢會吾比多一舊電呢? 我地一家三口+BB車, 可估最好都係租呢款家庭車, 但又要由島的一邊去另一邊喎. 想問你, 若你停下來映下相, 咁把車放在一邊會吾會吾安全呢? 你到萬二吃飯時咁架車點算呢?

還有, 我們本來想去科工館但好似吾啱我地個BB了得21個月人仔) 玩, 因為佢太細個. 吾識玩, 你覺得係吾係啱大個小小的小朋友呢?

好多問題, THANKS!!!!

CONEY

zen

男爵府

我4月去完, 分別住了兩間, 一間船帆石658,很特別的原始設計, 別墅式, 適合兩家人住; 一間在南灣的, 好似叫"南灣蝴蝶", 有個露天的spa在露台, 房間很大很舒適, hk$600包早餐很超值.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Doris 於 10-5-21 18:51 發表
我4月去完, 分別住了兩間, 一間船帆石658,很特別的原始設計, 別墅式, 適合兩家人住; 一間在南灣的, 好似叫"南灣蝴蝶", 有個露天的spa在露台, 房間很大很舒適, hk$600包早餐很超值. ...

Hi Doris

可否俾資料我, 我想八月尾去, 大概7-8人去,
有冇租車資料呀, 因為有老有細呀!
謝謝

男爵府

你可去悠遊墾丁search以上的名字, 有好多資料的; 至於租車, 都是在那裡search的.

侯爵府

coney
旗津租電動單車給囡囡+婆婆坐時係吾係只可以最多租3 HRS?
<<<佢計價錢係比我地3小時,
因我地趕住去科工館就只租2小時
但我記得我地遲左半個鐘還車
佢地都無話要再收錢!

如果無電佢會吾比多一舊電呢?
<<<無諗過無電呢個問題喎,
我地2架車玩超過2小時都無問題

我地一家三口+BB車, 可估最好都係租呢款家庭車, 但又要由島的一邊去另一邊喎. 想問你, 若你停下來映下相, 咁把車放在一邊會吾會吾安全呢?
<<<停底係唔阻人地方便ok, 當然唔可以離開架車太遠啦
<<你到萬二吃飯時咁架車點算呢?
萬二門外有位泊車, 店員會幫你

還有, 我們本來想去科工館但好似吾啱我地個BB了得21個月人仔) 玩, 因為佢太細個. 吾識玩, 你覺得係吾係啱大個小小的小朋友呢?
<<大d小朋友會玩得耐d,
但佢有d兒童館都岩細B,
我見好多細b家長係到"影相"
門外係有小火車坐, 但我地晚去關左
價錢唔貴, 又係室內有冷氣,
若有時間都幾值得一去
但的確大d小朋友得著多d

男爵府

Hi 010,

多謝你的回覆.

佢地都無話要再收錢!<~~~~我有看到你話遲左35 MINS無額外收你錢. 咁你記吾記得你幫襯的是那一間呢?

萬二門外有位泊車, 店員會幫你<~~~~吾該晒你.

<<d小朋友會玩得耐d,
但佢有d兒童館都岩細B,
我見好多細b家長係到"影相"
門外係有小火車坐, 但我地晚去關左
價錢唔貴, 又係室內有冷氣,
若有時間都幾值得一去
但的確大d小朋友得著多d<~~~~原來係咁, 我會再考慮下, 因為我的高雄朋友又叫我去美術館, 佢話周邊的環境好C服好靚喎. 但兩者都係週一休息, 死火.

原帖由 010 於 10-5-22 23:30 發表
coney
旗津租電動單車給囡囡+婆婆坐時係吾係只可以最多租3 HRS?

侯爵府

應該係落船後向前行, 右手面第二間
原帖由 coney 於 10-5-23 22:38 發表
Hi 010,

多謝你的回覆.

佢地都無話要再收錢!

男爵府

記住佢先, thanks!

原帖由 010 於 10-5-23 23:51 發表
應該係落船後向前行, 右手面第二間

伯爵府

coney,

昨晚墾丁回來了....

墾丁....天氣不止晴, 簡直熱爆...中午有35-36度! 頂得住無?

烈日當空+ 90%係戶外活動, 包車2日匆匆去左大部份景點, 包括鵝鑾鼻公園, 龍磐公園, 風吹沙, 最南點, 船帆石, 後壁湖, 恆春鎮, 海生館, 港口大橋, 出火....一早9點半出發, 晚上11點盡興才回去訓覺.....

5月已經熱成咁, 暑假真不敢想像囉...感覺上好似比海南島, 泰國, 馬來西亞還要熱, 你地有大有細真係諗過先...在戶外爆曬半小時都咪話野少....

出發前擔心天氣未夠熱, 會下雨, 點知, 當地人話, 墾丁很少落雨...上一次係..3個月前? 信不信由你...

墾丁大街, 比想像中還要熱鬧, 成條街都擠滿人, 一連2晚都有去逛下街, 我覺得根本無咩值得買, 只係去體驗一下當地風情...

墾丁對台灣人來說是天堂, 因為台北, 台中都是內陸氣候, 揸3-4小時車到屏東/台南對佢地黎講ok....但對香港人而言, 未必是玩水首選...

墾丁幾落後下, 似去左大陸, 好彩係民宿最有特色...沙灘嘛, 浪大, 岩石多, 水上活動有香蕉船, 快艇...如果小孩在岸邊嬉水玩樂, 可能未必適合...

一家大細的, 還是搵間兒童旅館, 足不出戶, 都可以嬉水一整天...真正要游水的, 可能就係酒店..

伯爵府

coney,

出發前, send左email比租車的王大哥...結果我到台灣的一早佢call我...

不過, 唔知係咪我黑仔, 我覺得佢服務不太好, 原因有5:

1) 晨早7點幾call醒我, 其實佢知我下午四時才要車

2) 我想4點出發, 佢話3點比較方便, 於是大家將就下, 點知, 未到3點已不停call我...

3) 電話約好包車, 400蚊一位, 單程去墾丁, 點知落到lobby, 原來佢係吊黎猛, 即是, 車上已有另外3人..我地一家三口, 好辛苦才迫到入駕七人車, 大部份坐位擺左行李, 我老公本想改變主意, 唔坐佢車, 因太辛苦, 但佢話我地訂左車, 唔坐都要比錢...最慘係, 啊女要一個人夾係陌生人當中, 車上的乘客又不肯將就一下...而我, 全程坐車尾

4) 由高雄出發至墾丁2小時內, 司機由頭到尾在講電話, 佢係不停在接客, 安排定晚上回高雄的客仔, 佢隻手無時停...分心得緊要...我地坐咁耐, 驚咁耐...

5) 下車比錢時, 佢想收埋我地最後一日由墾丁返高雄既車錢, 其實, 我同老公不用溝通, 都決定唔再坐佢車, 點知佢面黑...講真, 咩唔係坐完先比錢咩? 最後, 佢絕塵而去...

可能我當天遇著佢較忙碌, 自己唔好彩....

伯爵府

熱爆搵丁

駕車沿途

民宿海景

船帆石

大宅

好媽媽勳章

cheapbombom

聽你講完, 真係有啲怕, 小朋友同老人家未必可以頂得順咁熱, 真係要認真考慮
但你的分享十分詳盡, 好有用, 謝謝你

cheapbom bom

thank you very much

男爵府

CHEAPBOMBOM,

看完你打的字後, 很抱歉. 我沒有想到竟然會係咁. 累你一家三口迫在陌生人之中2小時. 唉, 我會同王大哥反影一下. 你當時都有出聲, 我想他明白你的不滿. 我聽到最近幾天他們有很多生意啊, 所以可能很忙是真的, 但都不是不好服務的理由. 其實他是我的民宿介紹的, 我沒有任何著數的, 請大家不要誤會, 我把他的資料登出來只係想大家可以多一個選擇, 希望大家明白.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-24 22:21 發表
coney,

出發前, send左email比租車的王大哥...結果我到台灣的一早佢call我...

不過, 唔知係咪我黑仔, 我覺得佢服務不太好, 原因有5:

1) 晨早7點幾call醒我, 其實佢知我下午四時才要車

2) 我想4點出發, 佢話3點比 ...

首頁
12345...50

尾頁

跳至