心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好唔好繼續做呢??

我舊工司啲人好賤,我唔鍾意咁樣所以無做,之後找到一份我想做既職位,但喺做之前我一直諗做定唔做,因為我舊工司係新工司既客我唔想對住佢地,但都係做左.我一月開始做這份工,但点知一開始做就有左. 我同工司講如果佢地想找其他人做唔要我都可以,我會自己resign. 但佢地話ok,我唔駛走.仲比我成日放假休息,因為有左成日唔舒服.我都幾鍾意份工,但老闆成日問我生完仲做唔做,唔做就唔好浪費大家時間. 但我又点知會唔會做?可能冇人睇BB,要自己睇.可能有其他事我唔做得,現在確定我想做但係到時又唔得呢?!這幾個月我真係做得唔開心,舊工司成日要我地做乜做乜,点來点去.佢地冇事就話有事,打電話黎發我脾氣.你話我好唔好繼續做呢??

侯爵府

Re: 我好唔好繼續做呢??

咁咪唔好做, 安心養胎, 之後生完湊bb囉..

別墅

如您老公有能力,您吾好做!

複式洋房

但我又想save多啲錢.同好唔容易先有現在這個title.所以又想做又唔想做 lor. :-(

複式洋房

happy > continue, not happy > resign IF your husband can afford

洋房

如果你老公有能力就唔好做..曰日受氣對個胎唔好!

洋房

如果日日做到咁愁對BB都唔好啦. :cry:
seegui

等待驗證會員

妳新公司真係幾好,妳一返工就有左,佢地都俾妳做落去.
相反妳應該盡快安排好產後bb既照顧,早d俾個答覆公司,對佢地公平d呀!
bk閒人

子爵府

好媽媽勳章

如果經濟能力無問題...唔開心就暫時唔好做...如果你生完先話唔做...對你新公司好唔公平...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

仲有咁多個月至放產假,你係有心繼續做的話,就要積極D去搵人睇BB,你現在的老闆都對你唔錯,又肯俾你放咁多假,若是放工都準時的話,我就會繼續做,咁佢問你生完仲做唔做都好正常,因為到你放產假時,佢就要諗搵"臨時工"定搵個"長工"

至於,舊公司係你D客人,咁你咪當佢地係D麻煩客咯,唔駛激氣,又唔駛特別對待佢地,當佢地係一般客人咁,其實,會唔會因為唔喜歡舊公司D人,所以,一見係佢地就特別"火"?(仇人見面,特別眼紅?)

複式洋房

係呀我新工司真係好好,如果唔係因為舊工司我就一定做下去.所以如果我唔做,我會話做到前4后6之前唔做,咁工司唔駛比前4后6我.咁樣大家都好過啲.

所以現在想做但又做得唔開心.唔知点好.

老公都有能力,但係我都想幫輕吓佢,BB又好快到,save到幾多就幾多law.

複式洋房

各位,我end up都係唔做呢份工啦. 應該做到7月尾,未定. 之後都你等生,同take care BB先.多謝大家的advice.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

就算你做,你新公司都唔駛比前4後6的人工你的,你都未做夠2年!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

複式洋房

really?? 但係個個都話公司要比?!
mcdullyiu 寫道:
就算你做,你新公司都唔駛比前4後6的人工你的,你都未做夠2年!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

SORRY,唔係2年,應係40星期!

女性僱員在產假開始前按連續性合約為僱主服務,並通知僱主您懷孕,便合資格享有十個星期的產假,並可享有相等於正常工資五分之四的產假薪酬,但該僱員必須在產假開始前是按連續性合約受僱不少於四十個星期。假如該女性僱員因懷孕或分娩而引致疾病或不能工作,便可額外享有不超過四星期的假期。

你做夠40個星期未呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

複式洋房

未呀,但係boss都好似會比我咁. 有冇都唔care lu,我都唔做啦. thank you anyway.

首頁

尾頁

跳至