婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚後同一直同99客客氣氣, 唔係一齊住, 唔需要成日見, 但我今年生仔後, 需要間中來屋企幫我睇住工人. 我驚見得多, 關係會變差. 有無人可以分享下, 將來點同99相處?

大宅

我就係啦 !!!未嫁前我同埋9962一齊住都好好呀!咁有0左未生前99一個電話我就30or60mins內就到~陪佢飲茶 ( 佢0的仔女都唔陪佢 ) 我係好樂意!

不過生完bb就變差啦 大家立場唔同.
佢又唔理我既意見..咁就差啦..
我仲好想避開佢啦........

複式洋房

我本來同99相處十分好, 但生完bb之後, 我們的湊仔方式分歧太大, 還有還有很多問題, 現在的關係已經非常惡劣, 好彩我們唔係一齊住...

伯爵府

醒目開學勳章

我和99 & 62同住.未生前大家相處好好.生左之後,因為他們說自已唔識湊又唔肯學,之前又急叫我們快生BB又話會幫手湊....出現很大的分歧,時常跟他們頂咀.(我已忍讓了很多次後才會出口)
當阿囡比蚊咬、發燒,兩老又好緊張問我為什麼會這樣 ???我都沒有講實情,但他們一直沒有改善,這幾天我忍不了,講左出來 :

你們時常問我這樣為什麼,那樣又為什麼 ?
你們半夜去廁門關門好大聲 (我們房間很近廁所,因此很應聲 ) 嚇到阿囡. (BB床有蚊帳)我打拍拍她心口才入睡.因為打開左蚊帳,所以咪有蚊咬阿囡~ (我不是吹水,是真的 )
平日你們抱阿囡, 一身大汗都唔理由得佢,件衫飛起左 (玩得太犀利時)又由得佢露肚皮...積積埋埋咪會易病 (我不是小題大做,是真的,大家都要注意 !)

我99初時說她自己 "睇唔到 " "我唔識"而家有最新答案 "岩岩先係咁針麻",但每次都是蹋答就係好假lor.

湊囡是我負任,我沒有將問題推在別人,只是62 & 99都想跟阿囡玩,我冇理由唔比 ,但他們時常說唔識..ok 我話你知.但又唔聽,真係忍了很久才出此言~

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

子爵府

畀面勳章

佢講佢你聽日頭同bb做過D咩時,就扮忙唔好聽(如你可改变佢你先好聽),我個女都係比99湊日,初初佢會同我講果日囡囡做過b咩、食過b咩、見過b咩人,我聽完都話唔好啦!我99成日煲涼茶比我個女飲(4個幾月),鍾意同我個女日日去飲茶之後去街市同d姨媽姑姐『爹』,我同佢講bb細唔好飲涼茶(一歲前我唔想比佢哋飲)當然囡囡還是有飲,茶樓、街市係佢每日最重要的節目,我又開唔到口叫佢唔好去,所以每日見個女都ok,就唔再多問,反正我都不能改變.

所以如果唔過份就唔好多問,佢只係用佢個年代的方法錫bb,

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 珀圖媽媽 於 2010/5/15 00:50 發表
佢講佢你聽日頭同bb做過D咩時,就扮忙唔好聽(如你可改变佢你先好聽),我個女都係比99湊日,初初佢會同我講果日囡囡做過b咩、食過b咩、見過b咩人,我聽完都話唔好啦!我99成日煲涼茶比我個女飲(4個幾月),鍾意同我個女日日 ...

我有扮唔知,會為老公設想.唔想他難做..
但真係幾離譜~~我接受不了,必定要出聲.

例如 :
阿囡幾個月大時我要工作,日間要99湊.當時夏天好鬼死.熱
我會給囡飲水 , 飲水/奶時會用毛巾仔墊著頭仔吸汗.
但我發覺她沒有做,有一日問她為什麼不給水水阿囡 ?
99說 : 佢唔肯飲咪唔比
我 :日日流汗都唔比 ?
99: .......(無言)
我 : (忍唔住)唔通唔識寫字就唔洗返學 ? 阿囡只是一張白紙.要慢慢教.
99 : .......(冇野講 )

還有以下一組對話

99 : 我覺得好難會記得LAW起毛巾仔墊頭飲奶
我 : (心諗,...下 !?!?!?) 唔係呀,毛巾就放在枕頭上,有心做又點會唔記得呢 ?
99 :..... (表現得很同意,但冇回應)

我都是因為99而轉做FT MAMA, 99說會湊b, 之後又說自已咩都唔識,餵奶前試溫度都唔識&求其...我無話可說....激死 !

現在我陀細b,我感覺上他們會高興,但不會理會健康、衛生的問題,總之生出來玩下就算,玩完就比番我跟手尾....

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

子爵府

畀面勳章

過份就當然要出聲啦!所以要樓主睇定d,如佢99真係錫個孫而右湊得ok,那小小分『其』就當睇唔到!!!那大家日子都好過d

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我同99同住不過無想過俾佢照顧bb , 一來到現在都無開口講幫我湊二來佢係無可能照顧到小朋友 (佢天天打麻將>.<) 所以我決定先全職照顧bb一段時間,之後再放去育嬰院, 唔會俾機會佢湊 ! 真係唔好依賴會有人幫到手因為倒頭來都係自己激氣

洋房

我本來同6299都叫做相敬如賓, 但生咗小B之後同6299之間出咗好多問題. 好彩唔係同佢哋同住, 唔係人都癲.

大宅

生第一胎時受過99對我ga傷害,到今時今日9年la,我都忘記唔到,太深刻,我係死裡逃生........估唔到只係為左一件小事,係醫院抱唔到bb,就攪左咁多野黎傷害我,慶幸唔洗一齊住,亦只係間中飲下荼見下面....

大宅

同我一樣....

雖然唔同住,但大家每星期都會見面,睇到佢哋同我對仔女玩和照顧,就覺得唔妥。唔出聲,有事就影響到仔女。出聲,又怪我多事教佢哋做野咁,最叻就係話:「我以前都係咁樣湊大你老公啦!咪又係乜事都無?!」無事唔代表我同意或接受佢哋咁樣照顧我對仔女囉!

況且,佢哋係咪應該尊重,我是小朋友的媽咪,佢哋唔係應該尊重和跟我嘅方法和紀律嗎?打狗都要睇主人面色啦!

就算在生活習慣上,大家都好唔同,畢竟大家來自不同的成長環境和文化,經常為此好多拗撬。

唔係唔同住就無問題,問題依然存在。

原帖由 tjin 於 10-5-15 00:01 發表
我本來同99相處十分好, 但生完bb之後, 我們的湊仔方式分歧太大, 還有還有很多問題, 現在的關係已經非常惡劣, 好彩我們唔係一齊住...

大宅

原帖由 carmenyip 於 10-5-15 09:51 發表
同我一樣....

雖然唔同住,但大家每星期都會見面,睇到佢哋同我對仔女玩和照顧,就覺得唔妥。唔出聲,有事就影響到仔女。出聲,又怪我多事教佢哋做野咁,最叻就係話:「我以前都係咁樣湊大你老公啦!咪又係乜事都無?!」無事唔代表我 ...

I totally agree with you!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

為左bb難免會有磨擦, 就算佢平時幾好人都好, 但總係有d湊小朋友方式係大家唔一致, 結果會為左呢小小野而拗.
我平時好火爆, 同佢拗過好多次. 我寧願佢做一個衰99, 等我可以理直氣壯去嬲佢.

別墅

原帖由 littlebaby_mami 於 10-5-15 18:40 發表

I totally agree with you!!!!!!!!!!!!

same as my situation

別墅

我未生前已經同99住得好近.99個樣都幾惡,好要面。成日會見面但佢好少干涉我地生活,所以相處都ok。但我生左個女之後,6299成日o黎睇個孫,佢好緊張個孫但係又唔湊(日日湊好困身)。我知佢錫個孫女,但佢唔識湊又成日話我做得唔o岩,我要返工又自己湊夜(日頭我娘家湊),已經盡晒力,每晚我湊個女返o黎,個女有咩唔妥,佢就係咁話我,就算好地地無野,都搵d野講,例如:唔好比南瓜佢食濕熱,唔好食栗米蓉會便秘,別好食餅會熱氣,唔好食蘋果會野痰,唔好xxx...總之我整咩比個女食都唔o岩。但佢買既野食就無事食得。
我買既衫唔得,佢買既就一定要著..etc. 最令我唔順氣,係叫佢湊佢又唔湊,又係咁話人做得唔好。我依家只係好想搬離佢遠d,只有咁先會令大家關係舒服番。

伯爵府

好媽媽勳章

我咪係咯. 佢以前係一個好媽媽, 好奶奶的, 對我真心千萬個好, 那時真係好lum, 好開心架.

但生左個大囡後, 佢開始有d 轉變, 不過, 我尚可接受到, 只係間中搬弄是非而已, 但佢真係好錫我大囡, 錫到係獨霸個隻. 後來我陀住細囝時, 關係進一步變差, 由其當佢知道肚裡是男仔, 而佢細囝咁啱又話結婚搬開住時, 關係就開始越來越惡劣. 最終二月底佢離家出走, 期間仲發晒癲個隻鬧我地.

佢而家完全變左另一個人咁, 好得人驚. 連我隻佬都頂佢唔順. 講真個句, 我真係想佢變返以前咁, 就好咯.

伯爵府

好媽媽勳章

我咪係咯. 佢以前係一個好媽媽, 好奶奶的, 對我真心千萬個好, 那時真係好lum, 好開心架.

但生左個大囡後, 佢開始有d 轉變, 不過, 我尚可接受到, 只係間中搬弄是非而已, 但佢真係好錫我大囡, 錫到係獨霸個隻. 後來我陀住細囝時, 關係進一步變差, 由其當佢知道肚裡是男仔, 而佢細囝咁啱又話結婚搬開住時, 關係就開始越來越惡劣. 最終二月底佢離家出走, 期間仲發晒癲個隻鬧我地.

佢而家完全變左另一個人咁, 好得人驚. 連我隻佬都頂佢唔順. 講真個句, 我真係想佢變返以前咁, 就好咯.

伯爵府

好媽媽勳章

男爵府

我都99都係,未有BB的時侯,我老公好鍾意鬧我99,我都會幫我99,未有野傾下,講下,但生左阿B之後,一講到阿B,大家就會變晒,因為方法立場唔同!現在想搬遠D,少見為妙

複式洋房

原帖由 lovelycats1437 於 10-5-15 02:19 發表
我同99同住不過無想過俾佢照顧bb , 一來到現在都無開口講幫我湊二來佢係無可能照顧到小朋友 (佢天天打麻將>.

我都好想好似你咁做
但係c6好堅持要俾99湊
我而家都唔知點算好...

首頁

尾頁

跳至