懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 有子宮瘤既媽咪, 生左/未生都分享下

January 寫道:
各位mami多謝你地既sharing. 我個心都放心好多lu.
噙日9.5wk去左睇醫生, 見到bb有手仔腳仔, 我同老公都好開心, 醫生話bb size幾好. 可以下個月先再去, 不個個瘤就好大, 起碼有四個, 最大個有5cm...攪到我個肚好大. 希望佢地吾好再大太多啦.
醫生話要keep住觀察, 佢話開吾開刀生要睇下d瘤左吾左住生產. 佢話吾會係生bb時割瘤, 因為咁樣好危, 因為子宮生產時勁充血, 吾能夠做operation架.
但係醫生話最worst係早產, 佢叫我一定要多休息, 開心d. 就ok. 我覺得我醫生幾好.
各位有瘤mami, 加油呀!

January,好高興同你share子宮生纖維瘤既經驗,我本身都有好幾個子宮纖維瘤,自有bb後(而家13weeks)就大左好多,最大約7cm,不過dr話個瘤既位置係個BB上面,應該no problem,我原本都係想生時順便割埋個瘤,但係my dr都係話好危, 因為子宮生產時勁充血, 吾能夠做operation架. ,希望個瘤過左4個月後會縮返,同埋而家我都唔敢食燕窩,因為驚養大個瘤,so而家唯有係靜觀其變,希望大家一齊努力啦!奸爸爹!

複式洋房

January, which doc are you seeing?

子爵府

我陀緊bb都係有個瘤, 睇緊另類自然療法去e 個瘤, 情況一直好樂觀, 我有朋友用這個方法去e, 個瘤細左, 免去開刀.

以家bb 一直都好健康, 我從來都無擔心過, 因個瘤size一直縮細, size: 由4cm to 3cm now 2.x cm

加上我係好注意, 係非常嚴緊注意飲食, 方法是跟中西e說法不同, 中西e 叫我0地放心, 乜都可以食, 大左大不了0米開刀law. 因大肚婆通常怕bb唔夠營養, 米勁食好多好野落肚, 米令個瘤好易增大, 造成生完d 媽媽勁肥, 其實無必要, 只要注重飲食, 有瘤既孕婦都可以健健康康生bb

http://www.motherno1.com/>click 孕婦生活>懷孕期食素 無礙胎兒發育 (以個綱址, 你們會了解食素既好處-為左個瘤, 食素係最佳方法)
最好食素, 食肉個瘤一定大.唔食肉個瘤就唔會大.雞都唔可以, 因以家d 雞都係打針雞, 影響荷爾蒙, 對個瘤造成好大影響
食素仲健康對bb 及母親..
我係超級勁仲意食肉既人, 為左bb及自己, 食d 優質食物, 如魚, 不過記住要食有鱗魚, 鰻魚, 鱔無鱗唔食得, 生魚d 基因有唔同, 又唔可以食

澱粉質:食粗米

多食菜生果, 怕唔夠蛋白質: 可多食適量合桃

大致0甘上下, 講住0甘多先..

大家俾心機唔使太擔心...加油小心飲食...

複式洋房

addfish, how about egg and milk?

子爵府

sorry 唔記得講: 唔係植物類既蛋白質係唔可以食

蛋: 唔得
milk: 唔得-飲豆漿取代, 一定有益過milk
燕窩: 唔得, 因高蛋白質, 個瘤最仲意食
cheese: 唔得

係好嚴緊架, 不過放心, 我都做到, 你0地都得架
想食肉, 米去素食店食素肉過下口引啦
為左bb及自己, 都係忍10個月姐

以上d 資料就係我自然療法師教我架, 如有興趣, 先介紹你0地去睇佢啦

如照以上方法食, 個瘤一定唔會大, 請放心

複式洋房

Hi Addfish,
How about 'fa guo'?

子爵府

花膠可以的, 不過每次食少少, 因好難消化
補充我0地既"交"位, 都好好...
有時陀陀下, 行路會痛, 係3角位個"交" 位-"此骨位" 食花膠就好好啦

今日係街市買左d 素肉食, 好開心, 又恨食肉, 又想健康..
米買素肉食law, 不過d 素食都幾貴wor :-( :-(

複式洋房

睛靈勳章

Addfish,

我好佩服你呢! 好忍得口, 我都有call你介紹的ec請教飲食心得, 但我時跟時唔跟, 明天覆診, 唔知個瘤有冇大到呢 ?! 我稔我都要堅持一D !

大宅

hi addfish, 想問下你而家個bb幾大呀? 我諗只係食素可能我吾係咁得呀, 因我有貧血. 不過你可吾可以都比個ec資料我?
我醫生話當bb大d可能個瘤會細番d都未定架喎.

vivi111,
我睇緊盧乃本醫生.

子爵府

to:wong_mf89
HI, 你都得架, 加油啦.
我試過忍唔到口食肉, 結果個期個瘤大到去4.7cm
之後開始小心飲食, 個瘤就控制到
就係我0地過往飲食有問題先生瘤, 瘤其實係d 垃圾野...
加油呀你..
有乜野大家pm 互相鼓勵啦...

你個瘤生係邊個地方呀?
忍口都係幾個月姐, 為左bb同你好, 你加油呀,,
當你忍唔到, 就諗我一起同你努力緊

to:January
你幾多wks 呀? 生係邊個位呀?
我陀緊16wks 啦 由一開始知有左就知道有個瘤..
你就算貧血都可以食素, 紅豆呀, 紅色既豆類都是補血架
唔通食素人士個個都貧血嗎?
我都係arm arm 開始食素, 希望一直keep 住食, 唔食肉皮膚脾氣都好d 啦...仲青春常駐tim..
希望生完以一胎, 可以養成食素習慣...

各位加油呀

大宅

Addfish, 收到pm吾該晒. 吾知佢點收費呢?
其實我有左d瘤都好幾年, 當時因為做野壓力太大, 晚晚半夜三更, 仲做到o咸, 果頭先做完body check冇耐, 冇幾耐就有瘤, 因為吾係好大, 所以好多醫生都吾建議割. 最初諗住會難有bb, 所以都冇準備d咩野. 而家bb10wk左右.
要完全食素, 其實都有d難度, 因為屋企吾係得我一個麻, 不過我會試下飲soymilk, 少食egg同meat. thanks!

子爵府

january,
收費方面: 每一個人都負擔得起..
詳情你問他吧...
我上一胎同以一胎都睇佢食住草本植物, 大仔都好精靈, 身體特別健康....
豆漿係飲咸或無味, 甜既唔健康, 對孕婦都唔好如太多糖粉..
你10wks, 多d 訓床, 小心身體
個瘤生係邊呀? 係乜瘤呀?

大宅

Hi Addfish,

可以也PM我有關妳提及那位"另類自然療法"醫師的資料嗎?

謝謝!! :-P

複式洋房

Hi addfish,
Thanks, I will start following your instructions today. May I know how long it takes for the fibroid to shrink from 4 to 3 cm?
Also I want to know the doctor's contact info, does she/he do ultrasound to check the size everytime??
BTW, do I need to stop taking Chinese herbal medicine?

大宅

[quote]
Kammy 寫道:
我剛懷孕時去照超聲波, 醫生話我個子宮仲好靚(點解"仲"? 因為我是高齡產婦!), 一個瘤都無。

對上個次, 約16周, 又去照超聲波, 子宮仍然好靚, BB可以有好多空間伸展!

今日, 20周, 去做詳細超聲波, 卻突然發現多

子爵府

vivi111,
i am keeping on to eat herbal medicine.
this cure that bad thing becomes smaller even disappear in the coming future.

複式洋房

Hi addfish,
I just wonder whether the Chinese medicine really helps.
I started it in March and on an ongoing basis, I have been taking it till last week. The fibroid has grown from 1.7cm to 2.5 in 2 months.
Yet I also ate a lot of eggs and milk in those 2 months. I really don't know which is the killer.

BTW, can you pm me the doctor who helps you on the new eating habit? Does she/he do ultrasound everytime to look at the fibroid? Thanks.

珍珠宮

我都有子宮瘤,有bb之前已經知道,有左之後大左好多,到5個月就開始無再大,10x8cm!!生完細番,不過比未有之前都大左1倍有6cm!!d人話唔好食燕窩,有左時我都有食!!
我係順產,生完之後發左幾日燒,醫生話可能個瘤發炎!!
坐月就慘d,因為唔補得身!!醫生話唔好補(eg當歸,鹿茸),因為可能會影響個瘤!!
仲有餵人奶對子宮收縮有幫助,可以令個瘤縮細d!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

vivi111
i am sure are EGG & MILK killer
have u read my message in details?
that's why becomes bigger & bigger

no ultrasound there

洋房

Thanks for your sharing.

首頁

尾頁

跳至