論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

------

男爵府

好媽媽勳章

請問有冇人可以幫幫我?

大宅

如果應比ge錢比足, 可以不用去勞工處settle或agent到。

如工人話唔識寫resign letter, 妳可以代佢寫, 但記住用佢個名出。 如果妳唔放心, 可以寫完比佢照抄個份比妳。

機票妳可以問佢幾時離境就出嗰日, 斷約後佢可以在港留多14日, 所有文件全部都要個工人簽收留底。

男爵府

好媽媽勳章

謝謝妳的回覆.

點解我想去勞工處 settle, 因為怕姐姐玩o野 ... (家傭版睇得多, 所以怕怕, 而且 agent 超唔掂, 冇責任, 信錯左佢 ...

請問有冇人可以幫幫我呀, many thx!

公爵府

牛年勳章

咁岩O既? 我家姊姊都係喎...
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

bobofan,

1. 是否堅持要姐姐自己寫 resign letter?

--- Yes. 既然"我怕佢玩o野", 佢比resign letter你時最好錄影.

2. 去勞工處, 要預約嗎? 是否佢 last day 果日同佢一齊去? agent 要出現嗎?

---勞工處勞資關係科的調解服務預唔預約都得. Last day果日同佢一齊去. 唔需要Agent.

3. 買機票是否買佢 last day 果日? 去勞工處, 還有什麼文件要準備? 姐姐佢有戶口, 我們出糧是過數的. ...

--- 機票是last day + 14 days. 帶HKID, passport, contract, 機票, $$$ (for salary, annual leave, etc.),
出糧放假證明文件, 終止合約通知書/辭職信. 最好有親友陪伴. 如果佢唔肯去勞工處, 報警求助.

Good luck.

首頁

尾頁

跳至