少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝上學俾同學打,你會教他還擊嗎?

一部分家長會教子女還擊,令對方知道自己不是好"蝦",下次不會再欺負他,(有些外籍家長也有持這樣意見)

一部分家長則主張要子女不要還擊,而要告訴給老師聽.(但已給人弄傷了)

各位家長,你會點教你的子女??-(

請賜教!
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

大宅

Re: 囝囝上學俾同學打,你會教他還擊嗎?

我唔會教小朋友還擊。
教小朋友唔可以以牙還牙,咁暴力。這樣做等於教佢要報仇。 no way!
教他要去分析 了解件事內情,誰是誰非。
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

大宅

以暴易暴,一定唔會.無論咩情況之下,打人都係唔啱.我會教佢點樣保護自己,而唔係教佢點樣去還擊.

子爵府

首先, 我會教他告訴老師。 然後, 我會教他如何保護自己, 例如分析一下同學打他的動機...還是這同學經常打人﹐如屬經常打人的, 便叫他少點和他玩, 直至他不再打人才和他玩;又或叫自己的小朋友盡量去留心別人舉手打他時便要避開, 然後告訴老師之類。

Well... 要建立小朋友不要被別人欺負﹐都不應教他"還手"的。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

agree!

jk67jk 寫道:

首先, 我會教他告訴老師。 然後, 我會教他如何保護自己, 例如分析一下同學打他的動機...還是這同學經常打人﹐如屬經常打人的, 便叫他少點和他玩, 直至他不再打人才和他玩;又或叫自己的小朋友盡量去留心別人舉手打他時便要避開, 然後告訴老師之類。

Well... 要建立小朋友不要被別人欺負﹐都不應教他"還手"的。

複式洋房

agreen !!!!

jk67jk 寫道:

翡翠宮

正確教細路個觀念係咁的, 自保時亦要投訴係正常程序, 我估香港人好少會教小朋友還拖的, 唔怪之得外國有咁多人有暴力傾向啦, 原來細時d父母係咁溉輸比佢地的.

大宅

我也十分同意不可教小朋友‘還拖’。
不過外國家長真係會教小朋友還拖架﹐變成中國小朋友好似好蝦D咁﹐你地點睇﹖

我大女就黎返學(我地住外國)﹐我都驚佢比人打﹐第時唔鐘意返學﹐咁點算呀﹖﹕-(

大宅

Actually it's always happen when my girl go to school. This time she was hurnt by schoolmate and next she turned to the one who hit other child. I think this is normal as they are straight forward and not really good at speech so hit / hit back is the easy way for them to present their will.
When my girl came home and told me she was hit by other child, I always asked her why, cause for my experience sometimes may just because my girl wrong first.
But of couse I will teach her how to protect herself: Say "No" loudly to stop the child + ran away -> told the teacher
Mostly I'll take this chance to let her remember being hit/hurt are feeling so bad, hope she won't copy this act.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

翡翠宮

係有d家長真係唔識教小朋友的, 我見到咁既情形我話你知係邊個個仔, 我都無面比照鬧. 若果我話佢個仔, 個家長偏幫自己小朋友的話我連個家長都鬧埋呀. , 好似有次我追lift個女仔應該有成十歲了佢按開部lift等我, 但個老豆在ift裡頭係咁鬧個女唔停咁話佢做咩咁多事...., 鬧到出lift都仲鬧緊, 我頂佢唔順話細路女你做事方針好正確你老豆咁教女法係啱, 你大個女了識分辦是非黑白, 知道咩叫對錯, 繼續做你認為啱既事啦, 跟住望住佢老豆你咁教女法都係家山發囉. 不知所為.

大宅

我唔會教他還手,我會教他避開或話俾老師聽,這樣先唔會被人話冇家教,要顯得大方一點!!

男爵府

ringoivy 寫道:
正確教細路個觀念係咁的, 自保時亦要投訴係正常程序, 我估香港人好少會教小朋友還拖的, 唔怪之得外國有咁多人有暴力傾向啦, 原來細時d父母係咁溉輸比佢地的.

但我識得真係有個家長叫個小朋友還拖喎!

複式洋房

我個仔都試過,我叫佢話比老師知,但佢話老師每次都無理(可能太忙啩),但事實上有些老師都見慣不怪,費鬼事啋你。結果我親自去學校要老師揾埋個同學當住佢面問清楚,結果個同學承認因搶我個仔野食而打佢。結果個老師俾我丙到飛起,狂 say sorry囉。

翡翠宮

咁係丫麻有咩理由小朋友投訴佢會唔理架, 幾忙都好, 我交得個小朋友比你你就要好好地教同睇實佢地, 忙唔係一個藉口, 每個人都有佢既職責, 而呢個都係佢既責任範圍內, 我以前細個讀小學時都有比男同學打的, 但我同老師投訴, 老師都只係鬧下佢做咩打人下咁就算, 一係就罰佢企一陣, 但有時條氣唔順我會同老豆講, 咁佢就會去見主任同校長, 而呢個最權威既人會當住我同老豆面前用間尺打佢隻打警告佢唔準再犯, 條氣先順番曬.

複式洋房

千其唔好還手, 我同亞仔講人地打你係佢唔啱,
你還手就變咗打交, 就兩個都唔啱,
人地打你要即刻行開, 話比老師聽.

大宅

好媽媽勳章

shirley531 寫道:
我個仔都試過,我叫佢話比老師知,但佢話老師每次都無理(可能太忙啩),但事實上有些老師都見慣不怪,費鬼事啋你。結果我親自去學校要老師揾埋個同學當住佢面問清楚,結果個同學承認因搶我個仔野食而打佢。結果個老師俾我丙到飛起,狂 say sorry囉。

你狂丙個老師,佢會唔會針對你個仔,有些老師會咁樣架,但唔通唔出聲咩,有時真係唔知點做好
小寶

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我會教小朋友如何保護自己, 及學謜諒別人.

男爵府

好媽媽勳章

仔仔k1, 佢好鍾意間學校, 但係俾個小朋友打, 搞到佢朝早躲係被竇度飲泣唔敢返學(但好想返), 我同miss了解過但無效, 我亦教仔仔要同miss講但係唔好打返人; 終於又一鑊仔仔放學近眼度一條深痕, miss係我面前問佢都唔敢講, 返到屋企第二日我再三問先講, 老公即時同miss講請佢通知果位小朋友家長, 如再有下次就報警......之後miss好似"重點照顧"我仔仔同果個, 到而家都未有事再發生, 仔仔返學亦好開心, 不過敏感度亦高左好多, 好似親戚想摸下佢臉珠佢會好大反應, 即時say no/ don't touch/ 唔好摸, 我諗呢d就係心理陰影. 真係應該點教我都唔知, 我只能教佢俾人打要即閃/say no/唔得/話俾miss知, 不過心底真係好想佢剷返果件野轉頭, 嘿嘿嘿.

伯爵府

好媽媽勳章

IRON,
我女女間學校都有一個小朋友(k1)都鐘意打人,有次仲追住出學校門口打個小朋友(放學時間),我們即時眼都特,之後老師好快抱起個打人的小朋友,佢仲發哂狂咁大叫,但被打的小朋友就慘,嚇到大喊,佢個小朋友日日返學都喊,要人抱住入學校,唔知係咪因為咁!
其實打人的小朋友是由婆婆湊,我都見佢婆婆都好辛苦,次次都要捉佢返屋企!

我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁

尾頁

跳至