自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 mylulu007 於 10-5-18 09:44 發表

都肉赤架(蝕左一日學費, 成舊水)....

一路返工, 感覺好似同老公嗌左交咁, 心神彷彿~

但係k2仲唔治下佢, 佢就唔知乜野叫"責任"

當今日交左學費學呢樣野啦. ...

做得好 , 咪等佢下次又係咁

男爵府

贊成!即刻果朝的佢返學,好過灘凍左,放學時候先的佢去面對個後果!
原帖由 miriam 於 10-5-18 15:18 發表
我囡囡幼稚園時都係咁, 係度嘆早餐, 飲支奶飲 20 分鐘, 食個飽仔又係 20 分鐘, 有次我大佢再係咁慢就唔比佢返學.
佢以為我同佢講笑, 照舊嘆早餐, 咁夠鐘我就叫佢唔使換校服 (一向係佢自己換), 叫佢換套去街衫, 跟住 ...

大宅

對幼稚園學生有用的,我個仔有時唔舒服都話要返學!

原帖由 mylulu007 於 10-5-18 09:32 發表
阿囡(4歲,K2)見新工人講英文,恰得就恰, 朝朝叫9次都唔刷牙換衫,我地兩公婆都叫到口水乾。

都7點起身架啦,8點半出門口都可以慢成咁,嬲起上黎,俾左最後通碟,夠鐘我就自己出門口,唔送佢返學。

放學時間叫工人帶埋個囡同今日要交既功課 ...

伯爵府

我都成日咁同個女講, 因為我地係坐校車, 成日要司機等都唔好意思啦, 雖然每次都只係等一分鐘左右. 真係不論幾早起身, 都係要遲出門口, 刷牙好啲, 因為我地一齊刷, 我一路睇住佢就好啲. 一叫佢換校服, 佢就開始誓願咁, 可以拎住條裙成分鐘都唔著. 我每次就一路執嘢一路話我出得門口喇, BYE BYE. 之後向門口方向行, 佢在房就以為我真係走, 就拿拿聲著囉.

水晶宮

我都試過亞仔中午飯唔好好食
講極唔聽
於是裝個飯盒比巨帶去學校
同老師講叫老師睇住巨食
結果果日小朋友去操場玩
巨就留系課室食飯
幾分鐘搞掂
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

我個大女今年k1, 前排又係咁, 一係叫極唔肯起身, 一係起咗身唔願刷牙,唔願換衫,總之就係me me more more咁...不過我個方法係....由得佢me more, 遲咗都仲帶佢返, 要佢自己同老師講點解今日遲到.
唔肯刷牙個日就由佢唔刷, 帶哂d牙刷返學,跟住返學同老師講,等佢係成班同學仔面前刷(事前已同老師講好!)
唔肯換衫個日又係咁, 由佢著睡衣出門口, 等佢係成班同學面前等老師叫佢換衫.

試過一次遲到之後, 佢真係唔敢me more, 係學校刷牙同換衫唔駛我真係做, 淨係同佢講佢已經即刻成個人醒哂....而家出門口一d都唔駛勞氣!

不過佢真係好乖做哂我嘅要求, 我就會送返d野比佢讚下佢嘅~~~

大宅

醒目開學勳章

或者佢真係好唔想返學, 要了解下她在幼稚園情況.

複式洋房

有無同佢老師傾下呢個問題呀?
小朋友做買專心唔到就會變成做野好慢
我諗問專業人士ge意見會好少少

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 a#### 於 10-5-18 15:36 發表
但食左藥真係會好眼瞓.我阿仔試過食左藥上堂時釣鱼.
眼瞓藥冇比佢食先要佢返學,真係慣咗咁輕易話唔返學第時點出嚟搵食!狠心都係為咗鍛煉佢姐

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得要佢做晒所有野~~~有淨時間先比佢睇電視好d~~~

原帖由 mylulu007 於 10-5-18 10:25 發表

睇電視...都可以參考下喎, 睇15分鐘熄機, 小朋友會唔會嘈架.

子爵府

呢個方法好呀~~~因為小朋友會覺得自己好羞

原帖由 pinkyhsy 於 10-5-18 16:29 發表
我個大女今年k1, 前排又係咁, 一係叫極唔肯起身, 一係起咗身唔願刷牙,唔願換衫,總之就係me me more more咁...不過我個方法係....由得佢me more, 遲咗都仲帶佢返, 要佢自己同老師講點解今日遲到.
唔肯刷牙個日就由佢 ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我卒之明白D阿媽老左曾又長氣又尋氣,成日每樣野都講十次八次,快D e樣,快D嗰樣...起身啦......快D食啦........久而久之佢地愈meme moremore,我地就愈ee 哦哦.....唉......我阿仔淨係開生日會返學先會9秒9 ka 咋

伯爵府

原帖由 嗅屎忽 於 10-5-18 09:59 發表
我隻屎窟又係夜晚唔願瞓,日頭唔願起身嗰隻,好彩我係全職媽,唔洗趕住返工,可以樣樣嘢都督住佢,佢唔願去我夾梗都拖佢起身去洗面刷牙之類...

好多時都扭眼瞓,出門口鎖咗門就要我抱住佢,比佢繼續瞓,今朝佢又扭計喇! 我忍佢唔住 ...
ME TOO~我D仔都係咁架,夜晚唔肯訓(無燈無電視都係咁) ,不過每朝早15分鐘內就點都會攪掂佢出門口....
大b駿逸細b駿晞

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我嗰2隻仔, 細嘅都仲叫好啲...
大嗰個又係超級發夢王, 叫佢換衫佢可以坐咗响床, 件裇衫披住响腳5分鐘唔郁變化石~
叫佢快啲叫到我發老脾, 佢就用喊嚟抗議

禁止訪問

伯爵府

我個仔之前都係咁, 日日返學都攪到我火都黎埋, 最後....我同佢講以後如果8:30都仲未攪掂, 我就等到9:00先出喇.....佢試過2次慢吞吞, 咁我真係坐起個廳度等到9:00先出門口, 返到學校又比老師罰, 之後鬧鐘響就即刻起身, 動作仲好快添.

公爵府

佢可能遲吓會認為唔使返學=可以懶=獎勵, 就以為都鬥磨喎

子爵府

叻媽~~~~

原帖由 evalopk 於 10-5-18 20:52 發表
我個仔之前都係咁, 日日返學都攪到我火都黎埋, 最後....我同佢講以後如果8:30都仲未攪掂, 我就等到9:00先出喇.....佢試過2次慢吞吞, 咁我真係坐起個廳度等到9:00先出門口, 返到學校又比老師罰, 之後鬧鐘響就即刻起身 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我對仔女 7.00 起身, 間房就 10 min 前著晒燈連 tv 都自動開埋等佢嘈嘈閉訓唔安樂. 7.35 最遲就要出門口. 通常好少 me me more more. 因為早餐 7.10 放枱面, 7.25 就一定全部收走, 果朝邊個慢, 除左要俾我係咁哦甚至勁鬧之外, 仲會無晒全部福利 (朝早出門口會有粒 papa jelly, 邊個乖仲會有多粒羊奶片). 呢樣係我唯一用糖果的情況. 總之邊個想阻我時間就

阿女仲有樣弱點, 就係貪靚, 如果果朝早佢慢, 我就唔會同佢梳靚頭, 如果快就可以俾佢 request 個頭點整. 同埋佢地好 social 好怕遲落樓見唔到平時見慣 d 姨姨同小朋友. 所以平時就算佢遲幾分鐘, 我都 "落定葯" 同佢講: 你今日遲左所以見唔到邊個邊個. 加埋之前借過 hoppi 有本書講遲到坐唔到校車又俾我恐嚇一輪, 佢都唔太敢怠慢. 總之一有機會就同佢洗腦.

不過換左新工人可能係另一個問題喎.

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

想問吓樓主,你個女係咪只係返學既日子先理會咁賴床?定係佢跟本就喜歡賴床?

首頁

尾頁

跳至