論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

post the photo here

禁止訪問

別墅

原帖由 ahusband 於 10-5-19 13:31 發表
遇到呢 d 事,第一件要做既事唔係面斥不雅或報警,而係不動聲色地拍攝紀錄事件。否則都只會不了了之。

easy to say but not easy to do.
when it happened yesterday, there are (not many, but some) other HK people around, but they just watch and go away, not even one person 幫口。
有時難怪d印印、菲菲,咁有峙無恐。

而且,當場見到她係咁摑、係咁摑,仲唔制止咩?而且已經喝住佢,都唔停手,仲粗口罵番我轉頭。攞手機都攞唔切。
到攞倒,又影得唔好,真激氣!
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

死賤印, 希望婆婆家人快d睇到,
趕兩個賤印返家鄉!!

別墅

原帖由 paklok 於 10-5-19 16:31 發表
死賤印, 希望婆婆家人快d睇到,
趕兩個賤印返家鄉!!

呢度另一條link嘅坑口印印打婆婆,個印印都仲識面紅知驚吖。
我見到(旺角新世紀廣場)果個印印,仲惡到用粗口鬧我添呀。

天呀!咩民族嚟架?冇人性架!

別墅

琴日係我屋企樓下都睇到類似情況, 一個坐輪椅婆婆插住鼻喉比個印印同佢個FRIEND係到又"MEET"又拍打,我望住佢地, 佢地一D都唔驚, 跟住我扮影底佢地, 佢地就即閃人. 我都覺得婆婆好慘...無計...

大宅

好媽媽勳章

現在啲印印真係無法無天, 真係衰格:;pppp:

別墅

I tried many many times already, still can't post the photos/picture here.

any easy method?
anyone help?

別墅

回覆 28# littlemak 的文章

Yeh !

Finally able to post the photos but don't know how to cut the size and enlarge for the faces as the people are too small here.

noted:
they "pretend" to help the popo to exercise her legs!
and they are so smart to cover their faces when they know I am taking photos at them.
the short hair one is the one who ill treat the popo!!

子爵府

好希望做仔女的都要關心吓自己的父母
最好係在屋裝cam及留意父母的身體有沒希傷痕
我真覺得自己父母比人傷害就等於自己仔女比工人傷害一樣,好心痛

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 睇下哩個size得唔得? 我諗你最好將哩個post喺自由講場嗰度再出多一次, 等多啲人睇到, 可能會揾到婆婆屋企人都唔定, 虐老事件不能容忍.

大宅

其實的印印好怕我地大聲﹐我覺得我地要講得夠大聲﹐令全場人都聽到﹐佢地吾驚阿??

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Kor Lau Yeh!!

Don't these asses have 老母 to give birth to themselves.

男爵府

不如post埋响facebook度傳開去la......!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 KATRINE 於 10-5-19 20:04 發表
好希望做仔女的都要關心吓自己的父母
最好係在屋裝cam及留意父母的身體有沒希傷痕
我真覺得自己父母比人傷害就等於自己仔女比工人傷害一樣,好心痛 ...

agree
老人家有時體諒仔女唔可以親身照顧自己
亦唔想出聲麻煩到仔女
即使比d衰工人蝦, 都寧可係自己收埋, 以為忍下就過去
可憐d仔女為頭家奔波, 請個工人照顧年邁老人
殊不知變成搵咗個人黎虐待佢

虐老同虐兒一樣, 都係不可原諒!!!

禁止訪問

別墅

回覆 36# GraciousC9 的文章

好多謝大家!
幸好有大家幫手,因為我的PC skills 真係好渣。
好羞羞,我連 facebook 都未用過!又唔識中文打字,第一個post 我寫咗成3個幾鐘,呢張相我也是用了6-7個小時才搞得掂放上網,仲俾老公埋怨,話我唔做正經嘢又唔睇阿仔d功課添!

別墅

原帖由 ellawyc 於 10-5-20 04:34 發表

agree
老人家有時體諒仔女唔可以親身照顧自己
亦唔想出聲麻煩到仔女
即使比d衰工人蝦, 都寧可係自己收埋, 以為忍下就過去
可憐d仔女為頭家奔波, 請個工人照顧年邁老人
殊不知變成搵咗個人黎虐待佢

虐老同虐兒一樣, ...

完全同意,尤其是有些老人痴呆或者中風後口齒不清的老人,根本表達不到。
以前在醫院做,仲見得多,不過多數工人都係偷懶馬虎,好少敢在大庭廣眾動粗/陰濕打人。
唔知係咪依家d工人越來越差、越來越惡,尤其印印的質素差咗好多好多!

別墅

原帖由 manman0808 於 10-5-19 23:20 發表
其實的印印好怕我地大聲﹐我覺得我地要講得夠大聲﹐令全場人都聽到﹐佢地吾驚阿??

我當時已經好大聲好大聲,但係個印仲大聲過我,其他hk人又唔理當睇戲...........

不過我一話報警仲影相,佢先拿拿聲一路鬧我一路推走阿婆婆.................

別墅

好媽媽勳章

原帖由 GraciousC9 於 10-5-20 08:59 發表

我已POSTED 係FACEBOOK 到了...仲UPLOADED 張相係FB了...
希望傳開去吧

人在做, 天在看

有冇條link吖?

首頁

尾頁

跳至