親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們一家五口(2大2老1小 - 4yrs old)join了暑假的遊輪團去中日韓.我們一向自己在教協買旅遊保險,覺得都ok. 不過旅行社sell我地買他們的保險再加"額外郵輪保險", 但是價錢貴過我自己買的普通旅遊保險成3倍.
有沒有媽媽參加過這些郵輪團,你們當時在哪兒買保險,幾錢?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔好意思, 我唔知!
不過想問你係邊到join"遊輪團去中日韓"
可以俾d資料我嗎? tks!!

大宅

係"海洋神話號",我join的是7月18日的cruise, 在上海出發,然後去日本宮崎,神戶,福岡,韓國釡山,再回上海.
好多旅行社都有團或自由行package.
我join了永安(7月17日出發), 另外egl,康泰,勝景遊都有團.

原帖由 cathy913 於 10-5-19 11:51 發表
唔好意思, 我唔知!
不過想問你係邊到join"遊輪團去中日韓"
可以俾d資料我嗎? tks!!

大宅

我旅行都係同開教協買保險,個時問過勝景遊,佢都sell我買佢地的保險,話同平時的唔同,所以建議我地要同佢地買多份,不過後尾因為船無bb床,我地無join到,你問佢fax d保險資料比你睇清楚好d

大宅

謝謝你!

原帖由 CatEgg 於 10-5-20 23:13 發表
我旅行都係同開教協買保險,個時問過勝景遊,佢都sell我買佢地的保險,話同平時的唔同,所以建議我地要同佢地買多份,不過後尾因為船無bb床,我地無join到,你問佢fax d保險資料比你睇清楚好d ...

洋房

好媽媽勳章

你是第一次去郵輪嗎? 有無其他 mummy
去過可以分享吓呀, 我都好想去不過驚暈浪

大宅

我是第一次去,所以好多野唔清楚.
都希望各位參加過的媽咪分享下.

洋房

好媽媽勳章

你係住邊隻房呀? 露台, 海景定內艙呀?

大宅

我地4大1小(4yrs old)
要了一間海景,一間露台 (因為只有露台房才可以住3個人.否則要多訂一間房仲要俾單人房附加費)
我地參加的團已經沒有內艙房 :(

原帖由 Mameee 於 10-5-24 21:44 發表
你係住邊隻房呀? 露台, 海景定內艙呀?

伯爵府

我住過 royal caribbean 既 marine of the sea 去 eastern caribbean.

個次響美國 orlando 出發,我住內艙房,你可以網上睇好位通知同你訂房既 agent mark 位.

基本上好平靜,吾大浪,唯一一次係開行去到大海真係好飄,行時要提實先得

伯爵府

原帖由 bearmouse 於 10-5-19 11:40 發表
我們一家五口(2大2老1小 - 4yrs old)join了暑假的遊輪團去中日韓.我們一向自己在教協買旅遊保險,覺得都ok. 不過旅行社sell我地買他們的保險再加"額外郵輪保險", 但是價錢貴過我自己買的普通旅遊保險成3倍.
有沒有媽 ...

我只係買普通旅遊保險
個次我老公響郵輪要睇船上醫生...打針食藥係幾百數美金
返香港一樣 claim 到

大宅

謝謝!
我可以安心買返自己用開的旅遊保險了.

首頁

尾頁

跳至