自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我bb未夠3個月佢成日話佢屋企以前幫人揍bb會俾少少檸檬茶,可樂....bb試.我話點得架.成日話佢細個唔食奶,好快食飯仔,問我俾其他嘢bb食未,我話未,佢成日寸我,話我成日咩都唔俾bb食,淨係食人奶,bb會同我講:成日得人奶食,阿媽你唔厭我都厭啦!又話我連水都唔俾bb飲,但係健康院話食人奶唔使飮水.我大肚佢約我,咁我話去大家屋企中間個商場,佢叫我去佢樓下個公園吹水.我話行咁耐仲要帶個大我唔去.唔記得佢話我咩,我話唔係要我大肚仲要帶多個小朋友去你樓下就你呀?到我生完佢又係成約我去佢樓下公園坐,我話唔想揹個細又要跟住個大週圍行.佢話由得個大自己玩唔使理佢,我同佢吹水. 佢叫咗好多次我都無去佢樓下個公園,佢上次話我懶,出街都懶,就快與世格絕,又話我人地請飲我俾咗人情就算唔出席.我話咁我小朋友細唔通叫人食慢d留少少餸俾我地咩?佢話帯得細路去飲一定有人幫手揍,我話無神神邊個會幫人揍仔,就算有我都唔放心.佢話主人家會,我話人地坐主家席,唔通走過嚟夾2條菜俾你?有人問我去唔去飲我都叫人照俾貼我,我攞貼時俾埋人情人,咁都衰?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

變態!!!! 心理唔正常

珍珠宮

2024年龍年勳章

唉...呢d人真係勁討厭呀!係我費事見佢!得把口..無腦!

子爵府

畀面勳章

有.....果個唔係咩朋友......係我細佬

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咪理佢LA
我身邊都有個
佢D湊仔經係聽人講番黎既
佢又係話我呀仔得6個月大時唔比其他野佢食
我話咁細個唔食得大D先,點知係我行開左時比左蛋卷呀仔食仔,搞到呀仔成塊面腫左.
又話一定要比D凍野小朋友食,咁大D至無咁易氣管唔好,無咁易有哮喘
好彩無其他LA,無樓主你呢個朋友咁勁

珍珠宮

2024年龍年勳章

haha..我都有呢d親人喎~果個係我妹,未生,佢成日見到我都教我應該點點點..總之就踩到你.... 但佢又唔明白,以為自己好識湊小朋友
見到我仔瘦就話做乜咁瘦,你無比飯佢食呀?

原帖由 珀圖媽媽 於 10-5-19 19:40 發表
有.....果個唔係咩朋友......係我細佬

大宅

好媽媽勳章

佢知唔知你個仔食到面腫?

原帖由 kellyly 於 10-5-19 19:43 發表
咪理佢LA
我身邊都有個
佢D湊仔經係聽人講番黎既
佢又係話我呀仔得6個月大時唔比其他野佢食
我話咁細個唔食得大D先,點知係我行開左時比左蛋卷呀仔食仔,搞到呀仔成塊面腫左.
又話一定要比D凍野小朋友食,咁大D至無咁易 ...

大宅

好媽媽勳章

佢講好多嘢我都駁到佢,不過唔想講到鬧交咁.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

呢d人少見為妙

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 pacy 於 19/5/2010 19:48 發表
佢知唔知你個仔食到面腫?

佢當然知LA,因食後幾個鐘我奇怪點解呀仔塊面腫左,尤其對眼TIM
我就問咩事LA,點解會咁
之後先講過我知比左蛋卷呀仔食
之後我仲要同呀仔睇醫生
仲比醫生誤會我打仔TIM呀
之後呢位朋友唔夠膽再亂比野呀仔食
但教仔既方法佢仲係不停講不停講

大宅

好媽媽勳章

唉!我都怕左我朋友不停講不停講.

原帖由 kellyly 於 10-5-19 19:54 發表

佢當然知LA,因食後幾個鐘我奇怪點解呀仔塊面腫左,尤其對眼TIM
我就問咩事LA,點解會咁
之後先講過我知比左蛋卷呀仔食
之後我仲要同呀仔睇醫生
仲比醫生誤會我打仔TIM呀
之後呢位朋友唔夠膽再亂比野呀仔食
但教仔既 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 pacy 於 19/5/2010 19:58 發表
唉!我都怕左我朋友不停講不停講.

所以我呢位朋友佢有佢講我係唔會聽KA
我另一位朋友都話佢煩,因都無湊小朋友經驗就走去教人湊仔,可笑

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 雪~bb 於 10-5-19 19:52 發表
呢d人少見為妙
me 2:;pppp: :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章

我有個所謂之既朋友,個時我個仔初初出世,佢住我樓下....
有時佢會上黎我度玩b,咁佢成日上黎我度食飯...我煮飯時佢又會幫我睇下b....佢成日當住阿仔面前話我唔識做人阿媽..做我個仔就真係慘....仲成日同我個仔講我係衰媽咪,唔好聽我話(我個仔個時仲未滿月.....)
到我個仔3個月大時,我同佢嘈其他野,then反左面....
之後到佢有左,有朋友同返我講,佢擔心喱位大肚婆唔識湊....問佢一句:你搞唔搞得掂架.....點知喱位大肚婆就同人講,話我個仔都係佢湊大......
我聽到時真係嬲嬲地.......不過算啦..都同佢反左面.....

珍珠宮

2024年龍年勳章

最唔識湊個d人吹水咁水..唉!好黑人憎

原帖由 siukei17 於 10-5-19 20:14 發表
我有個所謂之既朋友,個時我個仔初初出世,佢住我樓下....
有時佢會上黎我度玩b,咁佢成日上黎我度食飯...我煮飯時佢又會幫我睇下b....佢成日當住阿仔面前話我唔識做人阿媽..做我個仔就真係慘....仲成日同我個仔講我係 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我身邊都有個類似樓主個fd ge fd。
我個女平時飲開7~8安奶,咁有一日佢朝早飲得6安(只係呢餐),早左肚餓,粥仔比平時早成個鐘食,咁last餐就相對提早到夜晚9點幾餵啦(平時10點零),咁我果晚餵完奶,同佢傾msn,佢問我一陣幾點餵奶,我話餵左,咁佢又問返我點解早咁多,我同佢講返日頭個情況,佢就話仲乜飲咁少(6安),正常飲7安,飲咁少好快餓.......我同佢講咁只係一餐半餐嘛,你都唔係餐餐食野份量一樣啦。
有一次,講開出世頭幾個月飲夜奶,佢就話果陣佢阿媽幫人湊d bb都唔駛飲夜奶ge,我話係咪d人已經同bb戒左夜奶至比你媽湊,佢話唔係,有個鄰居生完一出院就比佢媽湊,夜晚唔會叫醒佢飲奶......
佢覺得喺屋企湊bb輕鬆過返工,但佢從未試過一個人全日同個bb喺屋企.........
另外,佢有好多獨特ge見解,例如一歲後至識行ge bb係有問題(佢話佢自己10個月大識行),bb bu口水就要打,以免佢玩口水整濕衫.......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有,佢就係我姑9(未結婚冇bb拖都冇拍)
1向都好討厭我但知我有左bb就同我扮fd仲係親戚面前搭我"搏"頭
我生左我冇比佢見就日日msn我問我bb d野
我6個月比bb食粥仔佢就依樣果樣
去到佢屋企(99屋企),bb喊都搶住抱,又唔比返我抱,又話就係跟得我多先甘,要比佢跟下其他人
bb喊左成個鐘都仲喊,但1過我手就收聲
就話唔想bb喊就要比其他人湊(我係全職mama)
bb初出世個姑9係甘叫我比水佢飲,我話唔洗,姑娘都係甘講,飲水多會影響飲奶
佢自把自為比水我囝飲,我抱返個囝佢唔比
我就罵佢,佢係我個囝我話唔比就唔比
姑9就同bb講你媽媽好衰
我咪串佢,你甘喜歡bb自己生返個唔好煩我個囝
仲比朱古力佢食,我話唔好比又話我
依家索性唔比bb佢地見

男爵府

我都有咁既女性friend,30幾歲人仲要連拖都唔知拍過未,同我講湊仔經,當然以佢聽番嚟唔多正確既智識同我地交流,通常呢個時候唔再同佢傾湊仔話題,會轉換第二個話題囉!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 安室だがな 於 10-5-19 21:54 發表
有,佢就係我姑9(未結婚冇bb拖都冇拍)
...

same here ! 我果個4張野姑9, 又係成日扮哂野

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

好媽媽勳章

我朋友又係成日話佢返工好辛苦,俾我番佢份工肯定頂唔順.話我喺屋企揍仔好嘆.我話你第時生咗先同我講喺屋企揍仔係咪好嘆,佢話你等下先啦!我嬲嬲地真係想答佢係囉!你等下幾時嫁先啦!

真係有幾多個番工唔辛苦架!成日話佢返工好辛苦,人地d老婆唔番工要老公養.我唔知佢想証明d咩.佢話第時結婚個老公最好俾1萬,8千佢做零用,佢話第時生咗都唔想揍,佢又唔識煮餸.真係有口話人.

原帖由 mupooh 於 10-5-19 20:43 發表
佢覺得喺屋企湊bb輕鬆過返工,但佢從未試過一個人全日同個bb喺屋企.........

首頁

尾頁

跳至