跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

所以我成日用唔睬佢地呢招,
但佢地真係"經理"嚟架,
"經過親既都要理"!!!
我亞媽話唔知我到時坐月我點忍佢地.....

原帖由 bosch 於 10-5-25 19:40 發表

bb 仔好快大, d 衫唔著得耐, 咁d 老人家一向慳慣, 同埋佢地話bb 仔著舊衫會健康d, 可能咁至要你個b 著二手野o者. 你唔好諗太多啦, 盞自己勞氣, 當係佢一番心意算啦, 唔o岩款咪唔好俾你個b 著. ...

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

大宅

我唔係同佢地一起住,但係見佢理都唔理下,由我有左到而家都冇話整咩比我食,又冇問我何時預產期,到而家我34週啦,都冇聽過佢話何時整薑醋,我心諗你地唔整到時唔好派囉,我都唔知幾想返我媽到坐月,生完個陣你地唔好來睇個孫,費事煩。:-x

大宅

最好一齊住都唔好理我地,
我連到時比佢地抱下亞b都唔想!!!
其實99對我都幾好, 只係佢太過講舊時點點點,
一話佢個d係唔啱架, 佢就會話佢話以前ja ma,
但e+佢湊下我姑奶個b時(亞b2個月大),
佢講個d舊時野就出晒嚟,
我62又要扮識抱亞b, 佢自己走去bb車抱亞b出嚟,
又撞到亞b個頭又撞到佢對腳.......
抱出嚟不斷"泡"佢, 攪到亞b嘔晒奶,
我抱又唔見會嘔既.......(我抱亞b個陣, 我62居然走嚟扯亞b隻腳, 都幾大力架.....)
62佢又抱唔實, 亞b係咁撞個面仔落佢個身到....即喊吖!
我心諗個b唔係我既, 我唔理得咁多, 佢個女無話佢就算!
但一定唔可以發生係我到囉, 我接受唔到囉!!!

原帖由 鄧豬太太 於 10-5-26 13:09 發表
我唔係同佢地一起住,但係見佢理都唔理下,由我有左到而家都冇話整咩比我食,又冇問我何時預產期,到而家我34週啦,都冇聽過佢話何時整薑醋,我心諗你地唔整到時唔好派囉,我都唔知幾想返我媽到坐月,生完個陣你地唔好來睇個 ...

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 seasames 於 10-5-26 13:54 發表
最好一齊住都唔好理我地,
我連到時比佢地抱下亞b都唔想!!!
其實99對我都幾好, 只係佢太過講舊時點點點,
一話佢個d係唔啱架, 佢就會話佢話以前ja ma,
但e+佢湊下我姑奶個b時(亞b2個月大),
佢講個d舊時野就出晒嚟,
...

你62同我99有得揮!又係唔識抱bb又要搶住抱,我大伯個仔果陣抱到個頭向後拗,阿b係咁喊仲問點解…我見到眼都突埋!!宜家成日話自己抱b叻左,到我阿b出世一定好鐘意佢抱…
唔好玩啦,唔夠三個月我都唔會比佢抱,真係阻止唔到都唔可以比佢企響度抱!

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

我唔係同佢地一起住,但係見佢理都唔理下,由我有左到而家都冇話整咩比我食,又冇問我何時預產期,到而家我34週啦,都冇聽過佢話何時整薑醋,我心諗你地唔整到時唔好派囉,我都唔知幾想返我媽到坐月,生完個陣你地唔好來睇個 ...

佢地無乜點理其實都係好事嚟架!起碼少D爭執呀嘛~依家我都擔心緊坐月個陣日日對住佢地呀!關於BB既嘢我一定唔忍架!到時睇唔順眼出聲實嗌交~
不過有D家鄉傳統係無煲薑醋架!或者佢地開始準備既時間會唔同!有打算整既就要同佢地溝通吓,差唔多要開始準備~唔係你想食又無得食,或者佢地到時去你度攪攪陣,又或者整得多得滯都煩!

大宅

其實好既99真係唔多吧.
我同老公以前話過唔生, 99不之幾緊張, 打電話話我阿媽, 現在有左7個月多, 佢就咩都唔理, 幾時生都唔知, 唔好話煲野比我.
總之對佢好就應份, 佢對你好就無可能嫁啦.
佢成日話, 我以前咩都無得食咪又係咁. or 我咩都唔識嫁. or我好忘. (要打麻雀)
不過我反而鐘意佢咩都唔理我地. 我生左最多知會佢一聲算.

大宅

算啦, 我話佢,佢實黑面, 我理得佢地咁多呀,
到時我收埋bb係我房, 睇佢地點攪佢!!!

原帖由 goosema 於 10-5-26 14:18 發表

你62同我99有得揮!又係唔識抱bb又要搶住抱,我大伯個仔果陣抱到個頭向後拗,阿b係咁喊仲問點解…我見到眼都突埋!!宜家成日話自己抱b叻左,到我阿b出世一定好鐘意佢抱…
唔好玩啦,唔夠三個月我都唔會比佢抱,真係阻止唔 ...

翡翠宮

原帖由 yin_sophia 於 10-5-26 16:26 發表
其實好既99真係唔多吧.
我同老公以前話過唔生, 99不之幾緊張, 打電話話我阿媽, 現在有左7個月多, 佢就咩都唔理, 幾時生都唔知, 唔好話煲野比我.
總之對佢好就應份, 佢對你好就無可能嫁啦.
佢成日話, 我以前咩都無得 ...

D99就係咁,無就恨,有就唔理
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

原帖由 seasames 於 10-5-26 16:39 發表

哈哈…或者一出廳就用揹帶揹住阿b等佢無得出聲
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

原帖由 seasames 於 10-5-26 16:39 發表

哈哈…或者一出廳就用揹帶揹住阿b等佢無得出聲
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

完全唔理咁得意?咁又少有d喎......起碼問下幾時出世丫!

男爵府

我果個都係呀,佢餵完叔仔個女飲奶就咁擺佢訓響sofa,完全無掃風,姑仔見到唔對路(可能亞B面仔紅左)立即抱起佢,如果唔係分分鐘"俗"親佢呀......

我99又貪玩,我地大人開party用d膠杯,佢又要擺埋bb個咀扮飲(BB果時都未夠半歲),叔仔即刻勁緊張,驚界到個咀;大家食生日cake,佢又要哄個bb埋d Candles度(距離塊面得2-3吋),亞B驚到癲喊,叔仔立刻抱佢走,99仲要唔認,話D Candles都唔熱......

唉......遲D要俾B佢湊......我真係100萬個不放心!

原帖由 goosema 於 10-5-26 14:18 發表

唔好玩啦,唔夠三個月我都唔會比佢抱,真係阻止唔 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 ferferfer 於 10-5-26 20:00 發表
我果個都係呀,佢餵完叔仔個女飲奶就咁擺佢訓響sofa,完全無掃風,姑仔見到唔對路(可能亞B面仔紅左)立即抱起佢,如果唔係分分鐘"俗"親佢呀......

我99又貪玩,我地大人開party用d膠杯,佢又要擺埋bb個咀扮飲(BB果時都未夠半歲), ...

用膠杯應該唔怕界咀, 不過都好係小心d 好, 我個仔歲半時, 坐飛機果陣咬崩左隻膠杯.

但擺bb 去蠟燭度, 好危險喎!!!! 你99冇野呀?!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 seasames 於 10-5-26 11:20 發表
所以我成日用唔睬佢地呢招,
但佢地真係"經理"嚟架,
"經過親既都要理"!!!
我亞媽話唔知我到時坐月我點忍佢地.....

坐月果陣, 你可能會同佢開火. 我一生完b, 成個人勁燥底, 幾乎見人就鬧, 我家姐望我一眼我都鬧, 有時好似冇左理智咁, 而家諗番覺得自己果陣好野蠻.

翡翠宮

原帖由 ferferfer 於 10-5-26 20:00 發表

我99又貪玩,我地大人開party用d膠杯,佢又要擺埋bb個咀扮飲(BB果時都未夠半歲), ...

絕對相似!!試過幾次大伯個仔同我地同埋6299出街食飯,99見阿b望住D野食(阿b半歲),跟著話:阿b係咪肚餓呀,嫲嫲比野你食呀',隨手就用自己對筷子夾舊肉比阿b!B阿媽立刻出聲話阿b未食得,跟著B阿媽比少少麵包阿b99就話:點解你地比就得我比就唔得! 咪癲啦,阿b未有牙點食肉呀
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

因為佢係亞b個媽, 你99唔係囉!
個b要食都食自己口水尾啦, 唔通食你個d咩!!!!
又一個唔經大腦就講野既99!!

(我99佢尋晚又比我發現左佢又摷亞b個衣柜,
都唔知有咩好摷, 我都無買新野放入去.....
點解我會知, 因為佢無"珊"好個衣柜囉!)

原帖由 goosema 於 10-5-27 10:48 發表

絕對相似!!試過幾次大伯個仔同我地同埋6299出街食飯,99見阿b望住D野食(阿b半歲),跟著話:阿b係咪肚餓呀,嫲嫲比野你食呀',隨手就用自己對筷子夾舊肉比阿b!B阿媽立刻出聲話阿b未食得,跟著B阿媽比少少麵包阿b99就話:點 ...

男爵府

哎呀,原來坐月真係會咁癲咖?哈哈哈!好緊張~唔知到時自己會點!!!

我坐月會搵媽咪幫手,會同老公講定,唔好成日嗌99上黎(叔仔個囡出世時,99一星期上去3個Full Days,但人地媽咪同工人都已經幫緊手),如果真係好燥唔想見到99的話,我就唯有匿埋啦!

原帖由 bosch 於 10-5-27 01:20 發表

坐月果陣, 你可能會同佢開火. 我一生完b, 成個人勁燥底, 幾乎見人就鬧, 我家姐望我一眼我都鬧, 有時好似冇左理智咁, 而家諗番覺得自己果陣好野蠻. ...

男爵府

哎,其實佢地係真唔知定假唔知呢?真係激死......

原帖由 goosema 於 10-5-27 10:48 發表

絕對相似!!試過幾次大伯個仔同我地同埋6299出街食飯,99見阿b望住D野食(阿b半歲),跟著話:阿b係咪肚餓呀,嫲嫲比野你食呀',隨手就用自己對筷子夾舊肉比阿b!B阿媽立刻出聲話阿b未食得,跟著B阿媽比少少麵包阿b99就話:點 ...

大宅

我不嬲係人形炭精, 一點即著, 所以坐月其間真係唔好"野"我,
我亞媽/家姐成日都比我鬧架啦, 所以我唔會理佢地, 佢地都唔會理我......
我c6個日同我傾計, 佢話想我做個好新抱""喎""!!!
咁何為之一個好新抱呢?

原帖由 bosch 於 10-5-27 01:20 發表

坐月果陣, 你可能會同佢開火. 我一生完b, 成個人勁燥底, 幾乎見人就鬧, 我家姐望我一眼我都鬧, 有時好似冇左理智咁, 而家諗番覺得自己果陣好野蠻. ...

男爵府

你應該貼張紙響個衣櫃入面,寫住「咪摷!」

你99真係煩得緊要......

原帖由 seasames 於 10-5-27 10:59 發表
因為佢係亞b個媽, 你99唔係囉!
個b要食都食自己口水尾啦, 唔通食你個d咩!!!!
又一個唔經大腦就講野既99!!

(我99佢尋晚又比我發現左佢又摷亞b個衣柜,
都唔知有咩好摷, 我都無買新野放入去.....
點解我會 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至