跳至

首頁

尾頁

大宅

OPTION1

明年2月就係阿B 2歲了
最多都只可以報讀N1(2月插班?)

等到2011年9月份才夠2歲7個月
但也不能讀K1

所以我打算比佢讀1年半的N1
然後讀K1(那入K1的時候就係3歲7個月)

大家有乜打算?

定係OPTION 2
2歲7個月開始讀N1
讀到3歲7個月去讀K1

OPTION3
直接3歲7個月去讀K1?

大宅

Ha ha, 我打算 Option 4
三歲讀N1 (下學期), 三歲7個月讀K1.

唔想比佢太早返學,返學成日病。

大宅

但係我睇完d資料
發現而家低班係叫做n班, 中班叫k1班.....高班k2.........搞到我好亂
到底係咪以前的低班 = 而家的幼兒班?

大宅

我會OPTION 1,,,,因為想bb早d學下紀律,,培養下返學習慣& 同朋友仔分享.....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hidecatcat 於 10-5-21 13:50 發表
但係我睇完d資料
發現而家低班係叫做n班, 中班叫k1班.....高班k2.........搞到我好亂
到底係咪以前的低班 = 而家的幼兒班?

係咩? 以我所知, n班 = 幼兒班, 低班 = k1喎, 如果好似係咁講 高班 = k2, 咁k3呢?

同埋我會揀option3, 因為大bb點都係識o野多d o既, 到直接入k1時有好多o野都已經識 (因為依家o既父母响小朋友未入學之前都已經教識o左小朋友好多o野. 我都係.) 同埋, 書係有排讀的, 雖然幼稚園都係返去玩多, 但係我就唔會俾佢太早入學.

大宅

其實我係睇d幼稚園資料睇到頭都暈
而家唔叫低班..叫幼兒班
搞到我都亂埋

(我之前的concept同你一樣的)

大宅

你是不是全職媽媽?如果bb不用上n班,你會和bb做什麼?你會不會和bb報playgroup?
我都唔想bb咁早返學,我同你一樣,都覺得書有排讀,想佢多d時間玩下,但又唔知可以做什麼?又驚佢教唔到k1.

原帖由 Candykok 於 10-5-23 11:23 發表

係咩? 以我所知, n班 = 幼兒班, 低班 = k1喎, 如果好似係咁講 高班 = k2, 咁k3呢?

同埋我會揀option3, 因為大bb點都係識o野多d o既, 到直接入k1時有好多o野都已經識 (因為依家o既父母响小朋友未入學之前都已經 ...

大宅

咁是不是插班?何時報名?
好混亂呀!

原帖由 preciousstone 於 10-5-21 11:10 發表

大宅

如果係插班, 最遲要12月去報..2月開學(聽講)

如果係正常報讀9月份開學的..該年6月前要報啦!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我唔想囡囡太早返學,所以會選OPTION 2

2歲7個月開始讀N班
讀到3歲7個月去讀K1

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chanfiona 於 10-5-25 15:32 發表
你是不是全職媽媽?如果bb不用上n班,你會和bb做什麼?你會不會和bb報playgroup?
我都唔想bb咁早返學,我同你一樣,都覺得書有排讀,想佢多d時間玩下,但又唔知可以做什麼?又驚佢教唔到k1.
...

其實我可以話係半全職媽咪, 只是工作可以在家做, 而時間亦可自己調動. 返n班其實係因人而已, 我只是覺得返n只是提早俾小朋友入學, 好多時n同k1也只是返學校玩吧. 我大囝冇返n, 當然我會帶佢出街見識見識, 當親子之餘小朋友見識多d, playgroup也只是親子活動的一種呢, 間唔中join一兩次當室內活動. 我見依家大囝又真係俾同齡o既小朋友識多d書本入面學唔到o既o野, 所以細囝都要照樣咁做.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

option 2~~~

別墅

I also choose option 2

大宅

好媽媽勳章

正常做法係 option 2 or 3 好少人插班K1

n1唔係間間有架
K1=幼班
K2=低班
K3=高班

大宅

經過一番研究
原來是
N1,N2,N3,N4

如果不是讀N
那就是
K1,K2,K3

大家不妨繼續努力把心得留下

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 preciousstone 於 10-5-21 11:10 發表

但係而家d N1咁大competition, 個個上學期就入學, 讀下學期會唔會好難入呀??

複式洋房

我都會俾囝囝直接讀K1, 唔想佢咁快番學.
平時可以返下D PG, 等佢學習下同人相處, 又可以有父母陪同下學習. 等佢大少少返K1都唔使咁驚....

大宅

我今日走去幼稚園直接問
佢話
如果讀K1的話
明年9月就要報名, 11月IN, 然後翌年的9月入學

如果讀N1
那今年9月就要報名了

敬請留意

大宅

我會比個女讀n1,想佢早d入學過下群體生活,學下紀律

男爵府

我會等囝囝夠歲數先直接入K1,

本來諗住出年生多個, 唔想老人家湊得咁辛苦, 諗住囝囝一夠兩歲就比佢讀N班.

不過, 諗返兒童心理學方面, 2歲未係入學時候, 會比到佢好大挫敗感. 呢個時間, 係然好需要親近住親密的人, 如果太快要佢經歷分離(雖然短暫的), 但都未係時候.

我係有全職工作, 日抖靠99湊BB, 其實如果家庭許可, 夠3歲先入學會好D.

有時, 有D家長可能會認為, BB咁細個, 發生D乜嘢, 包括唔開心的, 第時會唔記得. 但其實佢會記得, 對佢潛意識等已經有影響的了

不過以上都係個人意見, 最緊要同老公傾番大家的方向同埋定位. 話晒每個人的考慮因素都會有唔同^^

首頁

尾頁

跳至