婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可唔可以飲紅早水、雞湯、豬潤水..........................等?

男爵府

你可以飲一般的湯水, 例如:雞, 瘦肉, 花膠, 燕窩. 千萬不要飲有藥材的和生魚湯. 總之, 有營養的便可以. 我個醫生話要多吃有 protein 的食物.

豬潤水和紅棗因為補血, 最好內和外傷口痊癒才飲.

複式洋房

原帖由 Lioncat 於 10-5-23 23:41 發表
你可以飲一般的湯水, 例如:雞, 瘦肉, 花膠, 燕窩. 千萬不要飲有藥材的和生魚湯. 總之, 有營養的便可以. 我個醫生話要多吃有 protein 的食物.

豬潤水和紅棗因為補血, 最好內和外傷口痊癒才飲. ...

唔該晒!不過唔係話燕窩唔好食咩?

大宅

醒目開學勳章

有婦女病嘅都最好唔好食當歸、燕窩、雪蛤膏。

蟲草湯和魚湯都好(但千祈唔好飲生魚湯)。

原帖由 christineyum328 於 10-5-24 13:23 發表

唔該晒!不過唔係話燕窩唔好食咩?

男爵府

你是整個子宮切除了,是可以吃燕窩. 否則, 當歸,燕窩,雪蛤膏等,全都不可以.

民房

Hi Christineyum328:

有事想請教,本人41, 有8.4cm子宮肌瘤,醫生建議做手術割除因大得快,又或可以割除成個子宮,我已有二女,不打算再生,又有輕微貧血,所以打算割子宮,你做了這個手術後,有否不適?需要一直服藥嗎?我現在十五十六,唔知割乜好?各路姊妹,有advice嗎?唔該!

複式洋房

原帖由 moments 於 10-5-25 13:34 發表
Hi Christineyum328:

有事想請教,本人41, 有8.4cm子宮肌瘤,醫生建議做手術割除因大得快,又或可以割除成個子宮,我已有二女,不打算再生,又有輕微貧血,所以打算割子宮,你做了這個手術後,有否不適?需要一直服藥嗎?我現在十五十六,唔 ...

唔洗考慮,一於割喇!我44歲有兩個仔,醫生都叫我割,我係子官入面生左15粒瘤,最大5cm,左邊卵巢就有個3cm朱古力瘤,所以e家得番右邊卵巢,我5月5日做完,9日上午出院,傷口無痛過,康復得幾理想,我入院前都有貧血,要輸兩包血先做得手術,手術期間又輸左兩包,e家上番10度,如果唔做e家又捱緊期痛同流血塊o既痛楚!

男爵府

十分同意,既然你說你啲子宮肌瘤大得快,就算你只割肌瘤留下子宮,數年後很容易再有的機會很大. 你可以只割子宮留下ovary (不用食藥),以免提早更年期.不過你要驗有否貧血才好做手術.

我做了手術簡直是一大解脫!不用每月煩幾時M到,而且又多,日日返工都要穿黑褲.

複式洋房

原帖由 Lioncat 於 10-5-25 14:02 發表
十分同意,既然你說你啲子宮肌瘤大得快,就算你只割肌瘤留下子宮,數年後很容易再有的機會很大. 你可以只割子宮留下ovary (不用食藥),以免提早更年期.不過你要驗有否貧血才好做手術.

我做了手術簡直是一大解脫!不用每月煩 ...

十二萬分同意, 我當年又係比肌瘤折磨左幾年, 因為怕做手術, 推得就推, 結果得到個瘤成9.5cm, 經期黎時又痛, 最後都成個子宮割左, 剩反卯巢, 而家都已經3年了, 都不知幾舒服, 下身連底褲都好乾爽, 唔駛每月比經期折磨, 除左無月經同無bb生外, 咩都無分別, 放心做喇.

民房

聽咗各位嘅意見,真係放心好多。唯一就是要令家人不用担心,因傳统上較難接受。

Thanks a lot!!!

大宅

我想問你地在那到做手術架, 在正府定是私家呀? 我的醫生話要全部割晒不可以留, 但我就系怕提早更年而一直在等

大宅

你唔駛驚喎, 有我陪你。我下月中在廣華做手術, 又係全部割晒呀, 我都未生小朋友添呢。唉, 有d野係命中註定, 改變唔到都要接受, 更年期就一定係架啦, 我都諗緊到時食賀爾蒙藥, 還是睇中醫調理呢?大家努力加油~

原帖由 Manky媽咪 於 10-5-27 11:20 發表
我想問你地在那到做手術架, 在正府定是私家呀? 我的醫生話要全部割晒不可以留, 但我就系怕提早更年而一直在等

公爵府

hashtag影視迷勳章

如果要割晒嘅朋友, 康復後每個月煲一次粉葛紅豆水, 當水般連飲3日, 會舒緩更年期嘅不適, 係一位中E教的保健湯水, 我姑奶2年前開始更年期, 佢飲咗都話個人舒服D.

大宅

多謝你安妮, 你好勇敢呀 但我今年都未夠40, 我真系好担心每次見醫生問佢可否留番卵巢都話唔得 你做完手術後可否比我知你的情况(當然在你康復後啦). 希望我可以好似你一样早日接受到, 甘我就唔使每個月都比經期折磨 . 我祝你手術順利, 早日康復.

原帖由 安妮EE 於 10-5-27 12:42 發表
你唔駛驚喎, 有我陪你。我下月中在廣華做手術, 又係全部割晒呀, 我都未生小朋友添呢。唉, 有d野係命中註定, 改變唔到都要接受, 更年期就一定係架啦, 我都諗緊到時食賀爾蒙藥, 還是睇中醫調理呢?大家努力加油~

...

大宅

Thanks!

原帖由 nganc9 於 10-5-27 14:10 發表
如果要割晒嘅朋友, 康復後每個月煲一次粉葛紅豆水, 當水般連飲3日, 會舒緩更年期嘅不適, 係一位中E教的保健湯水, 我姑奶2年前開始更年期, 佢飲咗都話個人舒服D. ...

複式洋房

原帖由 Manky媽咪 於 10-5-28 01:06 發表
多謝你安妮, 你好勇敢呀 但我今年都未夠40, 我真系好担心每次見醫生問佢可否留番卵巢都話唔得 你做完手術後可否比我知你的情况(當然在你康復後啦). 希望我可以好似你一样早日接受到, 甘我就唔使 ...

我都留到一邊卵巢,不如你睇多個醫生喇!我個醫生就堅持盡量保留卵巢比我,你40都未到,如果食咁耐賀而蒙藥會好大風險架!如果想要我個醫生的資料,可pm我!

大宅

Manky, 你太誇獎我啦, 其實我好無用架, 但真係無辦法。
我一直好想生bb, 結婚時已高齡, 老公又唔係話太喜歡小朋友, 俾我日哦夜哦先肯咋, 半年努力都無, 我已好醒目去睇醫生, 可惜遇到唔好醫生, 跟住睇下西醫, 又睇下中醫, 拖延好幾年, 那時工作又忙呢, 好多時請唔到假睇醫生, 到最後醫生發現我的朱古力瘤愈來愈大, 一定要做手術。做完手術老公叫我唔好做份工, 壓力大又辛苦, 結果辭了工。
當時係手術後3個月, 我去覆診, 結果一照超聲波, 又番發了(朱古力番發率好高架, 但好少人好似我咁快)。當刻, 我心都實埋, 醫生都唔敢出聲, 我問醫生點解會咁?佢話我內裏組織好活躍, 加上工作壓力大, 一來番月經就好易番發。結果, 我又叫醫生寫紙俾我去政府排期做手術 (之前係私家做的)。
等左一年多, 在廣華又做切朱古力瘤手術, 呢度醫生好好, 會諗下做完手術有咩方法可以不易那麼快番發, 結果打了4個月停經針(呢隻針不可打太多, 會骨質梳鬆架)。跟住隔一排, 月經正常回來了, 來好多, 好肚痛(我以前好正常, 無經痛架), 剛好之後到覆診期, 又照超聲波, 又番發了, 今次醫生就建議我切晒佢啦。
其實在我做第二次手術時, 我已決心唔生bb啦, 一來年幾唔細, 醫生話做過兩次呢d手術機會都唔大, 我又唔想做試管嬰 (機會也不會高), 依家我剛42歲, 更加唔會諗, 所以決心做手術囉。
前年開始, 我幫人湊bb和接小朋友返放學, 都好開心呀。人生總無十全十美, 或者呢個係上天給我的考驗啦。
你自己都考慮下啦, 你比我幸福得多, 做左媽咪, 有一個好完美的家庭, 做左手術, 身體健健康康更好呀, 係咪?
等我做完手術再上嚟跟你分享下, 真係唔駛擔心喎, 我地遲早都會更年期架啦, 只不過係早左少少啫, 我有朋友三十幾歲就已經更年期啦, 人地都係咁過, 只要事後識得調理, 一樣會咁靚, 唔會咁快老架, 一齊加油呀!

原帖由 Manky媽咪 於 10-5-28 01:06 發表
多謝你安妮, 你好勇敢呀 但我今年都未夠40, 我真系好担心每次見醫生問佢可否留番卵巢都話唔得 你做完手術後可否比我知你的情况(當然在你康復後啦). 希望我可以好似你一样早日接受到, 甘我就唔使 ...

男爵府

To Manky媽咪

如christineyum328, 睇多個醫生喇!我個醫生都有問我要唔要割卵巢, 好似我決定咁, 但我唔想立刻開始更年期, 所以留下卵巢.

大宅

Hi Christineyum,

Pls check PM, Thanks!

原帖由 christineyum328 於 10-5-28 11:19 發表

我都留到一邊卵巢,不如你睇多個醫生喇!我個醫生就堅持盡量保留卵巢比我,你40都未到,如果食咁耐賀而蒙藥會好大風險架!如果想要我個醫生的資料,可pm我! ...

大宅

Hi 安妮,

我都知遲早我都系要做, 而每個月來經期時都想做左佢. 但過了這幾天後右無勇氣了. 事實這個病令到我好似費人一样, 經期的日子我要每天睡床. 真系生不如死

原帖由 安妮EE 於 10-5-28 12:56 發表
Manky, 你太誇獎我啦, 其實我好無用架, 但真係無辦法。
我一直好想生bb, 結婚時已高齡, 老公又唔係話太喜歡小朋友, 俾我日哦夜哦先肯咋, 半年努力都無, 我已好醒目去睇醫生, 可惜遇到唔好醫生, 跟住睇下西醫, 又睇下 ...

首頁

尾頁

跳至