興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我受c6感染,由討厭紅酒,買一支就罵佢一次,到俾佢導我升仙,什至鍾意到依家考緊WSET Level 2、不停自創紅酒食譜

有冇父母都係愛酒之人?您地又會唔會俾酒您d仔女試下?幾多歲先俾佢地飲?

我自已報到先:
酒齡:2年
醉愛葡萄品種:Pinot Noir 及 chardonnay
醉愛國家/地方:Burgundy、Alsace Australia (C6)
醉愛葡萄酒:red wine - Beaujolais, white wine - chardonnay
醉愛珍藏: 暫時係c6先有儲,我自己唔捨得買
醉愛酒莊: 唔一定要八大,其實我只揀我自己最鍾意o既blackberry & plum 味。C6反而最愛Ch. Leoville Lascases 、montrose、penfolds

大宅

你地真係好捨得飲貴野. 我都係一個好酒之人, 不過唔會limit係紅白酒. 因為, 我自己係學過cocktail, 所以咩酒都岩, 不過唔會晒酒. 有時係屋企, 會做fruit punch比細路飲, 最多都係會比自己攪既shandy比佢地飲, 不景佢地都唔係大,唔想佢地掂酒精.
如果碰岩屋企人攪咩慶祝party, 我又會攪d party drink比多數人飲, 而少數飲酒既人, 就會同我一齊飲紅/白酒, 又或者香檳.

複式洋房

原帖由 loneyfox 於 10-5-24 12:43 發表
你地真係好捨得飲貴野. 我都係一個好酒之人, 不過唔會limit係紅白酒. 因為, 我自己係學過cocktail, 所以咩酒都岩, 不過唔會晒酒. 有時係屋企, 會做fruit punch比細路飲, 最多都係會比自己攪既shandy比佢地飲, 不景佢 ...

我都唔捨得!!!依家watson cellar有得買pre-paid card,每個月有8隻酒俾您任試任飲,有時一杯仔$4x、大啖d就$7x,當然有時貴d (based on 酒莊級數、國家、年份、rating...) 我只係捨得俾$試呢d,C6就真係捨得買!我初時見佢買真係好嬲,覺得好晒錢!....BUT佢上年參加o左個酒評比賽入o左top 10....見佢咁有天份,我都隻眼開隻眼閉lor!

您d細路幾多歲?

大宅

Wow, it's cool. 佢真係唔錯wor, 有謄量同實力去參加比賽. 我都有諗過正式去學呢個wine tasting既 course. 睇來, 見到你既c6咁掂, 都trigger到我去繼續鑽研wine啦. 我都想有一日, 我可以遇工作於娛樂.

複式洋房

破紀錄逾 800酒商參展 國際葡萄酒展今揭幕

破紀錄逾 800酒商參展
國際葡萄酒展今揭幕2010年05月25日
【本報訊】一醉能解千愁?去年經濟不穩,香港人飲得更豪。 2009年全港售出逾千萬瓶葡萄酒,銷量上升 16%,平均每人一年喝下 3.6公升。今日開幕的國際葡萄酒展,吸引八百多家酒商參展,打破歷屆紀錄,估計可為香港帶來近二億元經濟收益。

尼爾森調查顯示, 2009年經濟欠佳,香港消費者對葡萄酒的需求依然強勁,全港共售出超過一千萬瓶葡萄酒,銷售量與 08年相比上升 16%。香港尼爾森董事總經理樂是德說,隨着葡萄酒稅的寬免,以及香港人對時尚生活的追求,品嚐葡萄酒已成為香港人享受生活的必然選擇。

料可帶來二億收益放大圖片

法國酒商指出,香港人飲紅酒傾向較甜的品種。成啟聰攝

號稱全球最大型的葡萄酒及烈酒商貿展( Vinexpo)連續三屆由香港主辦,今日起一連三天在會展舉行。 Vinexpo亞太區行政總裁 Robert Beynat說,選擇香港,是因為這裏的機場、酒店及展覽中心設備優良。他估計,今次展覽可為香港帶來近二千萬歐元(港幣約 1.93億元)的經濟利益。
Vinexpo的調查顯示,香港人越來越愛喝葡萄酒, 2004至 08年間,本港葡萄酒消耗量上升了 75.9%。單是去年,本港進口葡萄酒總值便高達 40億元。 2010年度研究發現,香港適齡飲酒人口的人均消耗量高達 3.6公升。調查預測, 2009至 2013年間,葡萄酒消耗量會再升 70.8%。

Robert Beynat指出,香港及中國仍屬新興葡萄酒市場,香港市場比較成熟,但潛力仍大。相反,啤酒銷量全球都在下跌,相信是酒客比前注重健康

比較有趣的是,以往歐美新興市場開始時都以白酒較流行,因為白酒較簡單、易入口,但中國人一開始就愛飲紅酒,他相信是由於中國有很長飲酒經驗,容易接受複雜的紅酒。

紅酒進口量升 41.8%
以香港為例,紅酒幾乎壟斷了葡萄酒市場。尼爾森的調查顯示,紅酒銷量佔了 80.6%。紅酒當中又以法國紅酒最吃香, 04至 08年,法國葡萄酒進口量上升了 41.8%。今次展覽,法國參展酒商佔了四成多。法國酒商 Marrenon出口部主管 Robert Oustric來港做生意已有二十年,他說,香港人口味較傾向甜一些的酒,可能初學飲酒的人多,太烈( aggressive)的酒不易接受。
各國酒商視今次展覽為開拓亞洲市場的商機,中國參展酒商則希望衝出大陸。中法合營的王朝酒業財務總監楊志達說,內地人近九成都是喝國產紅酒,但國產紅酒出口不到產量的 1%。國際市場對國產紅酒仍然陌生,楊志達說:「外國人會覺得中國出五糧液就叻,造葡萄酒都唔知得唔得,而且葡萄酒配中餐嘅文化都仲未形成。」

2010亞太國際葡萄酒及烈酒展部份產品
參展商:王朝酒業
產品名稱: Dynasty Merlot 1980
簡介:中國名產,採用寧夏葡萄品種釀製

參展商: Sogevinus Fine Wines
產品名稱: Kopke玫瑰砵酒
簡介:葡萄牙名釀,專門迎合年輕女性酒客

參展商: Beaualiere Les Chais
產品名稱: Grenache de Beaumont Blanc de Noir「 Brut」葡萄酒
簡介:法國出產,只採用黑歌海娜葡萄品種釀造

參展商: Ruggeri&C. Spa DOCG
產品名稱: Valdobbadiene Prosecco Superriore
簡介:意大利產品,以封閉式釀製的汽酒,首次於展覽會上登場

參展商: Champagnes Trepo Leriguier
產品名稱: Trepo Leriguier
簡介:法國釀造,製作了四款分別可以迎合莊嚴、悠閒、節慶和浪漫四種不同場合的香檳

資料來源:主辦單位及參展

複式洋房

25%港女每周飲葡萄酒

【本報訊】紅酒、女人,原來是天生一對。 Vinexpo訪問了中、日、韓、港四地的女性, 25%港女每周飲葡萄酒一至兩次,其中 62%多數飲紅酒。葡萄酒商察覺,港女比港男試酒能力較高,而且較勇於接受新酒。內地與香港女士對紅酒印象有別,較多祖國女子視飲紅酒為潮流。

品酒能力優於男士
Vinexpo調查指出,中、日、韓、港四地,日本女士飲葡萄酒最多, 42%每周飲多於兩次﹔香港與其餘兩國女士一樣, 25%每周飲一至兩次。 72%內地女士認為葡萄酒是「優雅時尚」,「可以反映生活品味」﹔香港則只有 38%女士以「優雅時尚」形容葡萄酒。內地女士並不大欣賞紅酒味道,僅有 22%因為喜愛其味道而享用,較多人( 38%)以有益健康
飲用。
整體而言, Vinexpo亞太區行政總裁 Robert Beynat指出,由於現時多數紅酒是在超級市場出售,女性愛逛超市,因此女性市場漸趨蓬勃。他還說,香港的男士飲酒的習慣比女士更保守:「或許很多男士愛面子,他們害怕用餐時配錯酒,被人笑,所以較少嘗試新酒。」他又發現女士的味覺較敏銳,試酒時,表現往往比男士更佳。

香港人飲葡萄酒趨勢
• 09年全港共售出超過一千萬瓶葡萄酒,較 08年升 16%
• 09年本港葡萄酒平均零售價比 08年下跌 4%
• 09年銷量最高的葡萄酒是每瓶 130元以下的品種
• 09年本港葡萄酒三分一是節日期間售出

複式洋房

原帖由 loneyfox 於 10-5-24 15:56 發表
Wow, it's cool. 佢真係唔錯wor, 有謄量同實力去參加比賽. 我都有諗過正式去學呢個wine tasting既 course. 睇來, 見到你既c6咁掂, 都trigger到我去繼續鑽研wine啦. 我都想有一日, 我可以遇工作於娛樂. ...

我覺得您都可以去sopexa / vincrest 上可d wine tasting course!唔使exam 唔使分數,感覺輕鬆好多!同埋food & wine matching 真係令平日飲食更加enjoyable!!!!!

大宅

多謝你既意見, 我會好好考慮同安排時間去上堂. 講返之前有網友post話香港人飲左幾多支紅酒. 其實, 我諗好多都係去飲時, 用紅酒溝可樂/雪碧, 所以咁多.

你就好啦, 有你老公陪你一齊飲, 我就絕大部份時間都係一個飲咋. 不過咁多年都慣啦. 亦都可能係 all by myself.

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我的醉愛係Chateau du Pin~~
另外白酒同甜酒我都鍾意飲﹗
有時同班朋友一齊坐埋一枱品嚐,簡直係人生一大享受。
みんなで一緒に笑う

大宅

原帖由 sinoyo 於 10-5-26 22:50 發表

Fantastic! 紅酒如果可以三五個朋友坐埋一齊飲, 再加一點好多燒肉, 再加埋大家有傾有講既氣氛, 簡直係一大享受.

男爵府

好媽媽勳章

請問可以係邊到學, 我都想考個牌

複式洋房

原帖由 sinoyo 於 10-5-26 22:50 發表

agree! 酒朋知己真係好開心!
我呢2日去vinexpo 同 bordeaux wine week,試o左好多好酒,真係好開心

我自己最愛sautern 甜白酒

等我整理下d 相,睇下點upload d 相

複式洋房

原帖由 215702 於 10-5-27 11:51 發表
請問可以係邊到學, 我都想考個牌

vincrest international

hkma

hkuspace

open u

我自己就o係vincrest international
longest history in hk

子爵府

好媽媽勳章

你地好勁呀, 飲酒飲到考牌. 我都鍾意飲酒. 紅. 白. 甜都鍾意. 我想問你地平時去邊度買酒多?

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

你地鍾意飲偏向咩口味既酒呀?
舊世界定新世界既?

我個人鍾意舊世界既多,層次會豐富啲﹗
みんなで一緒に笑う

首頁

尾頁

跳至