論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自問唔想要成日check住工人的工作及行為,但發現我個個工人開頭做得好,之後唔check佢地便做得唔好,之後想叫佢地做番正便唔得(開頭可能跟一跟,之後又不了了之),所以想問你地應點睇緊d?

因我現在等緊新工人來,想計劃下點manage 好d?

水晶宮

睇得越緊
越激襯自己
所以我已經學識將要求降低
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

好媽媽勳章

第一日黎到就俾handbook (house rules),holiday list,同weekly schedule俾佢,同佢brief一次,俾一日時間佢消化,之後要佢簽返俾我,之後幾日一路做一路教佢,同佢講埋要求係點。仲有要佢每日沖涼前同佢傾一陣佢做咗乜。等佢瞓咗再check佢有冇走漏眼。有既就用 post it貼住叫佢再做,通常第二朝執返晒俾我。一路以黎,我家姐姐都好受,而且無black face。算係唔錯架la....

複式洋房

你無得唔睇緊d,正如自己打工一樣,老闆唔出聲咪得過且過囉,佢地一定做得到你要求,例如你心目中要80分,你要求佢地就要100分;你要100分,你更要睇緊d佢做到120分。係就係殘忍d,總好過貼$返黎買難受

大宅

呢個問題我未請工人已經有同事教路, 千祈冇信哂工人, 佢都係打工啫. 因為要照顧小朋友, 所以我一定要check實d.

- 我會係bb 沖涼時, 去試下水溫.
- 姐姐同bb一起bb大喊, 我一定會過去睇吓發生咩事
- bb成日話唔鍾意姐姐, 咁要問吓bb點解, 但bb未必講得出, 就要自己多d 觀察, 係未打bb
- 盡量自己同bb訓, 夜晚最少自己會幫bb 盖被
- 不定期地與姐姐一起做某些家務, 咁可以知道佢係未做錯

首頁

尾頁

跳至