母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救!!

全埋身餵人奶足 8.5個月, bb 引進固體後都發覺奶少咗但都 ok 夠阿囝食飽, 呢幾日開始覺得少咗奶, 原來尋日 m come, 之後就發覺阿囝埋身食飽奶後都好似唔夠喉, 身邊已經開始有人說我補奶粉...... 十萬個不願意, 我可以點做!!

而家囝囝 schedule
7:00am 埋身媽媽奶
11:00am 一碗粥 + 埋身媽媽奶
3:00pm 埋身媽媽奶
7:00pm 兩碗粥
11:00pm 埋身媽媽奶

水晶宮

點唔夠先?好似啫,咁大個食到唔太餓應該都唔會好扭。再唔係就食小食囉,3:00個餐之後肚餓就食生果。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

複式洋房

咁大個, 唔飽食多d固體lor, 餅乾, 生果, bread, etc, 唔駛補奶粉

複式洋房

其實你全埋身餵人奶足 8.5個月, 奶量已經很stable, 唔會唔夠
即使m come都係影響一陣only
全埋身一啜反多d就有奶啦

別墅

我兩個B都係對奶粉敏感, 所以我從來都冇補過一次奶粉.冇問題. 況且有固體, 唔會唔夠營養. 加上我兩位公子一直都係生長線既頂線. 所以如果你真係想補, 咪補一餐.

大宅

多咗固體,人奶就開始變輔助食糧,唔駛驚唔夠,其實BB慢慢都會開始減食奶嘅份量,有足夠同平衡嘅固體食品,加以人奶就絕對唔駛再補奶粉,如果佢仲要飲埋奶粉,飽咗肚又點食多D固體呢?唔係做乜要六個月以後引進固體呢?你都成功餵咗八個半月,唔駛驚唔夠奶喎!

子爵府

這樣情況雖有在BB食固體的那一餐把人奶pump出來備用, 這樣可維持奶量. 放入學習杯or奶樽讓BB喝.

M come奶量減是避不了, 因hormone 改變, 但應該會慢慢改善

大宅

多謝各位媽媽鼓勵!!

m come 初期真係好沮喪, 因為無奶到連胸都唔識脹 (唔好話谷咁大貪 la), 阿囝食一陣已經係咁望住我, 跟住就咬我 la (佢以往都無咬我 ga), 所以我咪 feel 到無乜奶囉, 再加上身邊不停有人喺度講餵到咁耐都應該開始補奶粉......

經過我同囝囝不斷努力, 我又開始多番奶 la, 我諗同 m 完都有關, 加上我每次埋身都要囝囝食兩邊, 就算佢唔食, 我都隔一陣再要佢食, 所以又幫我加番奶 la!!

無錯, 堅持咗咁耐, 更難過的日子已過, 無理由而家先黎試奶粉!! 大家都要努力呀!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊