自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

有無媽咪係做過OK GA,可否介紹一下,我成日感冒,好想試下

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我舊年自己&大仔都做過, 三伏 (夏) & 三九 (冬)
阿仔效果明顯啲 (佢第一次做未夠5歲), 成個冬天睇咗一兩次醫生啫~ (大吉大吉, 唔好小器)
未做之前, 枕住一個月睇5-6-7次, 真係咳到人都癲!

我啱啱打去仁濟BOOK咗, 首伏係19/7

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

呢位媽媽我已PM你

伯爵府

我都想知, 我個仔鼻敏感O左好多年,
日日, 朝朝都要LING 住張廁紙做人, 其實係好影響佢上堂O既, 請問邊到有得做 (九龍區). 同埋幾時呀, 之前聽人講好似一定要指定某幾日做的.

THANKS A LOT!.

男爵府

我想知係咩黎架,有咩作用呢?

子爵府

回覆 1# 貓MIMI 的文章

What's that. pls pm to me. tks

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 carrievic 於 10-5-26 11:51 發表
我想知係咩黎架,有咩作用呢?

冬病夏治 減低病發風險
「天灸療法」提升抵抗力 2009年06月16日

【本報訊】中醫有冬病夏治的理論,一些冬天經常發作的疾病,例如哮喘、鼻敏感、手腳冰冷、腰痛及關節痛等,若在夏天進行名為「天灸療法」的調理,可減低冬天病發風險。有註冊中醫師指,最理想的調理時間是人體陽氣最盛的「三伏天」,今年這三天是在7月中至8月初,治療方法是在適當的穴位敷貼含白芥子、細辛等中藥材的藥貼,有助提升個人抵抗力。
記者:鍾麗霞

三伏天是指每年最炎熱及人體陽氣最盛的日子,即初伏、中伏及末伏三個日子,註冊中醫師彭明慧指,今年的初伏及中伏分別在 7月 14及24日,末伏則在8月3日,經常受到在秋冬轉季發作特別嚴重疾病困擾的市民,也適合接受天灸療法調理,因為此種療法有助提高身體的免疫力,並可抑制身體的過敏狀態,臨床經驗顯示此療法對預防呼吸系統及部份痛症很有效,例如哮喘、支氣管炎、鼻敏感、經痛、腰痛、關節痛及手腳凍等。
彭明慧解釋天灸療法是指調配一些偏溫性的藥材,例如白芥子、甘遂及細辛等,並可加入生薑,再製成小藥粒,在每年的三伏天敷貼在與所患疾病相對應的穴位上,例如受哮喘及鼻敏感困擾的患者,可將藥粒貼在曲池、足三里、肺俞、大椎及氣海等穴位;若經常出現手腳凍的人,則可選擇腎俞、血海、足三里及三陰交等穴位。

放大圖片

天灸療法藥貼的藥材

放大圖片

天灸療法是將特製的藥粒貼在適當的穴位上。
彭明慧提供圖片

藥效由皮膚滲入穴位彭明慧指,藥效可由皮膚滲入穴位經絡,達到溫經通絡、溫陽散寒、行氣活血及調和陰陽等療效,故具有冬病夏治的保健功效。她表示成人一般每次可敷貼約 60分鐘,兒童則貼約20分鐘,整個療程需在三伏天的三日分別敷貼一次,即共敷貼三次,若能持續三年接受此療法,更可鞏固療效。
由於貼藥的穴位會有灼熱感覺,彭明慧表示需按不同人的皮膚感覺及耐受程度略為調節敷貼時間,一旦時間過長有機會灼傷皮膚;而貼藥後皮膚短暫變紅屬正常現象,如感不適可塗抹藥膏紓緩。
市民接受天灸療法要作適當戒口,彭明慧表示要避免進食一些易化膿的食物,例如牛肉、燒鵝、鴨及芋頭等;惟發燒、喉嚨發炎、一歲以下幼兒、孕婦、肺結核、心肺功能嚴重不足及皮膚敏感患者也不宜接受此療法。

王國長老

原帖由 第二任媽媽 於 10-5-26 11:49 發表
我都想知, 我個仔鼻敏感O左好多年,
日日, 朝朝都要LING 住張廁紙做人, 其實係好影響佢上堂O既, 請問邊到有得做 (九龍區). 同埋幾時呀, 之前聽人講好似一定要指定某幾日做的.

THANKS A LOT!. ...

今年仁濟俾我嘅期係19/7, 29/7, 7/8
加強 (可以選擇做唔做) 18/8, 28/8

公爵府

好媽媽勳章

有無電話no.可提供查詢? mami成日關節痛, 想book俾佢試下做

原帖由 小倩 於 10-5-26 11:55 發表

伯爵府

唔該晒, 咁請問,

1). 除o左仁濟之外, 我知廣華都有中醫部, 唔知廣華有冇得睇呢,

2). 係咪要一早 book 架.

3). 咁係一日做一次, 定係要分3日去做架.

4). 做一個療程, 要幾錢呀?

唔該晒!!

大宅

請問要幾錢一次呀?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 10-5-26 11:39 發表
我舊年自己&大仔都做過, 三伏 (夏) & 三九 (冬)
阿仔效果明顯啲 (佢第一次做未夠5歲), 成個冬天睇咗一兩次醫生啫~ (大吉大吉, 唔好小器)
未做之前, 枕住一個月睇5-6-7次, 真係咳到人都癲!

我啱啱打去仁濟BOOK咗, ...

請是否荃灣仁濟?現在已開始有得預約.係唔係打中醫部就得,亞仔以前有睇開仁濟.

男爵府

好媽媽勳章

請問住將軍澳,最近好邊到做?THX~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢度有以前既討論, 可以睇睇
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2410439-1-1.html
係要指定日子做架(or前後1日), 連做3次, 要一早book因為都幾full, 通常去到都仲要等大半個鐘以上 , 我睇私家每次$200, 一次過俾晒3次錢, 政府就續次俾, 好似都係咁上下價錢
原帖由 第二任媽媽 於 10-5-26 12:19 PM 發表
唔該晒, 咁請問,

1). 除o左仁濟之外, 我知廣華都有中醫部, 唔知廣華有冇得睇呢,

2). 係咪要一早 book 架.

3). 咁係一日做一次, 定係要分3日去做架.

4). 做一個療程, 要幾錢呀?

唔該晒!! ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-26 19:04 發表
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2410439-1-1.html
係要指定日子做架(or前後1日), 連做3次, 要一早book因為都幾full, 通常去到都仲要等大半個鐘以上 , 我睇私家每次$200, ...

請問痛不痛? 因我也想為7歲小孩做.

伯爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-26 19:04 發表
係要指定日子做架(or前後1日), 連做3次, 要一早book因為都幾full, 通常去到都仲要等大半個鐘以上 , 我睇私家每次$200, ...

乜私家都有得做呀咩, 妳所指的私家, 係咪中 E C 呀?
咁請問妳係咪上年做O左, 可唔可以講O下妳做完之後, 係咪真係好 WORK?
同埋可唔可以介紹妳睇果個 E C 資料比我呀.
如果 + - 同 C + 差唔多價錢, 咁應該 C + 唔駛等咁耐.

唔該晒妳!!!

子爵府

原帖由 第二任媽媽 於 10-5-26 12:19 發表

唔該晒, 咁請問,

1). 除o左仁濟之外, 我知廣華都有中醫部, 唔知廣華有冇得睇呢, (廣華有得睇....我琴日先打去book)

2). 係咪要一早 book 架. (我諗醫院果d而家要book定掛....我琴日打去已經排35x位...我係第一次睇..佢話要比舊証睇先....所以係排後備..另外有打去街果d中醫舖...佢地話6月中先開始book)

3). 咁係一日做一次, 定係要分3日去做架. (我所知係分3日...每次大約敷1個鐘度)

4). 做一個療程, 要幾錢呀?(未問...應該都係幾百蚊三次....不過廣華話..6月頭醫c會打比我...約時間check下適唔適合做...所以諗住到時先再問價錢)

唔該晒!! ...

王國長老

原帖由 vwong 於 10-5-27 12:33 發表

請問痛不痛? 因我也想為7歲小孩做.

大仔舊年貼嗰陣未夠5歲, 佢無問題

別墅

我想問下係一次過book晒3日..定係book左第一日先..做左再book之後架?

我打去tko醫院book..佢只係幫我book左19/7..話之後果d會留俾你架啦..

我唔知好唔好打去confirm下先..因一路問佢..佢好似咩都唔知咁架..我諗佢可能係代人坐果個位..

佢只問左我叫咩名&電話..
仲要我講中文名..佢冇問我英文點串果d..就收線..

總覺得唔知係咪真係book左...

另外, 我想問港恩果度幾時有得book架?
我打左去幾次都話未有得book~

做果一日會唔會有辛苦架?
仲可唔可以返到工呀?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至