論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個菲傭在6月1日就到期新約,係5月6日經已交晒嘢比agent,但係上個星期問agent,仲話d嘢在入境處,請問要等幾耐,同埋之後agent又要攪多幾多日架,我擔心續唔切約.

另外,見到有媽咪話打去入境處問,其實打去邊同埋可以點check自己個case架?

多謝回答!

公爵府

好媽媽勳章

唔使比agent搞, 自己做啦
2-3 weeks乜都搞掂
我上次續約係完約前1.5個月做

大宅

Dear ellawyc,

本來都係自己續約,點知3月尾埋門攪續約時,工人先發覺證件過期,仲啱啱遇到復活節假期及菲律賓大選,領事館放假,最後要攪到5月5日先攞到個passport,為怕唔夠時間,所以要比agent攪.

Agent話,現在d文件係菲律賓領事館,等領事館通知,希望這兩天可以取得文件,然後下個星期一或二到入境處申辦working visa,佢話工作證一天就ok的.

我真係急到死,保險果險又催我要交下張約的保費.請問agent講的程序對嗎?會唔會出唔切working visa架,若果出唔切,咁我點算?

謝謝!

公爵府

好媽媽勳章

我會咁做 :

1. 自己打去菲律賓領事館問, 報埋工人個名, 睇下係咪process緊先. 如果有, 了解下係咪有咩狀況, 是否需要你地提供任何資料, 向佢地陳述迫切性, 希望佢地可以快手d.

如果冇, 你咪同agent講唔使佢做, 你自己叫工人拎去領事館搞囉.

2. 如果知道呢個星期無望交去入境處, 就打去問入境處, 睇下有冇需要幫工人短期extend current working visa.

下次唔好搵agent搞, 我覺得agent會集埋一齊做, 根本唔會快.

大宅

ellawyc,

多謝你的提議,咁我問領事館時,應該話工人正在處理緊邊樣文件呢?是否講working visa呢?

謝謝!

大宅

回覆 2# ellawyc 的文章

菲傭續約要攪幾耐?

Hey 維尼媽:

I also want to renew the contract by myself becasue the agent charge me HK $ 1800 for the services but when I look at the fees to apply the visa from 菲律賓領事館& 入境處, it is only approx. HK $ 600. Can you give me some advise?

1. When I book the airticket for my 菲傭, do i still need to pay extra transportation fee? Can I book 14 days including departure and return?

2. If I apply the renew application one month before, how do I know when will the visa be ready, so I cannot book the ticket?

3. If she suddenly doesn't want to come back, what should i do?

thank you.

大宅

我知入境處辦續約, 即日可以 chop 到印! (入境處即日批working visa比續約工人) 但唔知最近菲律賓領事館批合約要幾多日? 有無人知!??!

我以前同賓賓續約, 少於1個月都夠時間, 最緊要領事館果邊批合約要幾多日...... 取完合約, 即日去入境處申請 working visa, 即日有取!!
Hei-Hei

別墅

我都要同工人續約...可唔可以講多啲詳細既資料呀.....唔該哂...

大宅

首先, 要去入境處取1式4份的外傭合約 (我試過email去入境處要求寄比我).

雙方簽好合約, 就帶齊文件到菲律賓領事館待批 :
http://www.philcongen-hk.com/labor/contract_v.htm

領事館批左合約後, 帶齊文件, 就可以去入境處辦理續約, 續約即日可取!!
http://www.immd.gov.hk/chtml/hkvisas_fdh.htm

原帖由 Lingpun 於 10-5-28 14:40 發表
我都要同工人續約...可唔可以講多啲詳細既資料呀.....唔該哂...
Hei-Hei

首頁

尾頁

跳至