自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雞粉有冇味X呢? 咁用SALT會唔會好D?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

雞粉是味精

廣告是取巧的

大宅

鷄粉有鮮味,鹽只有鹹味.

男爵府

用雞粉做鮮味,不如用大地魚粉啦~又天然又好味,做湯做雲吞,好好味~架~

。。。。。。。。。。。

珍珠宮

原帖由 ∼星子∼ 於 10-5-26 17:03 發表
用雞粉做鮮味,不如用大地魚粉啦~又天然又好味,做湯做雲吞,好好味~架~
邊度買,係咪天然先?!

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

雞粉即係味精!!!
你睇下個罐有寫「增味劑」!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係呀!雞粉即係味精!

侯爵府

雞粉肯定係味精!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

家樂牌綠色packing嗰隻無味精
寫明MSG free (有E635)

增味劑唔等於味精(MSG = E621)
但味精係增味劑

大宅

咁請問大地魚粉可以當雞粉"奄"野嗎?THANKS

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

腥唔腥架 ? 同埋邊度可以買到 ? 同雞粉用法一樣?

男爵府

大地魚粉係用大地魚磨粉,你話天唔天然呢??
自己都可以整,不過我自己方便去d買花膠海味店一定有$20-30一樽~有排用~!!
我老公以前係漁民,我奶奶佢地依家好多時整粉麵,包雲吞醃肉時加入去,炒菜都可以落架~d味鮮好多~!!
佢地當雞粉咁用~!!!
。。。。。。。。。。。

珍珠宮

聽落唔錯喎,最弊唔知e+ d商人會唔會落左味精/防腐劑果d呢!你知e+ d人幾無良架啦!
原帖由 ∼星子∼ 於 10-5-26 17:50 發表
自己都可以整,不過我自己方便去d買花膠海味店一定有$20-30一樽~有排用~!!
我老公以前係漁民,我奶奶佢地依家好多時整粉麵,包雲吞醃肉時加入去,炒菜都可以落架~d味鮮好多~!!
佢地當雞粉咁用~!!! ...

大宅

明白晒, 即係可以"奄"野啦~

珍珠宮

原帖由 rilley 於 10-5-26 17:18 發表
雞粉肯定係味精!!
以前個死工人日日煮送都落雞粉,我話佢,佢仲死撐話雞粉唔係味精!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我反為驚雞粉,一諗起雞,就聯想到禽流感,都唔知雞粉係點樣"攪"出來! 所以從來不用.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁腥唔腥架!(我好怕腥,魚都好小食)
順順利利 大吉大利       

大宅

雞粉和味精,兩者分別之處在於雞粉屬於高湯調味粉,而味精,則屬於化學增味劑

兩者成份差別非常大,根本不一樣,而且要知道,加入雞粉是要「調味」,而加入味精,則是要為食物「增添風味」。

雞粉,是撮取自鮮雞精華而製成出來。以雞肉、雞脂(雞油)等組合而成。原理有點似雞精,但雞精是水狀的,而雞粉則是粉狀。

味精,學名為氨酸納,主要成份是谷氨酸、醣類。萃取物為澱粉、醣類,以取用製造過程中不要的碎雜物,經混合分解後製造成結晶狀物體,這就成為了味精。

不當使用味精,會出現口舌乾燥、嘴唇發麻、頭痛暈眩、噁心、心跳加速、頸部熱麻等症狀,這就是所謂的「中華餐飲症候群」。

所以,雞粉並不是味精

至於用鹽、雞粉抑或用大地魚粉烹調食物,各有各喜好。只要不是用味精就好了。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

味精,雞粉,鹽。。。落得多始終對人體唔好,但係唔落又唔好味,鹽只係得咸味,但係雞粉同味精係會帶出食物既鮮味,所以落少少無妨。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我一向都唔鍾意落雞粉,就算佢係無味精都好,點都係加工合成,我都係鍾意天然D!

首頁

尾頁

跳至