在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請人~煩
一大堆applicant裏面揀人interview, in完又要揀, 順利揀到適合的都好,否則...由頭嚟過.

炒人~煩 x 10
話你工作表現唔好,俾過機會你又無改善,實力與interview 時所講不乎. 要做衰人~同你講過唔到probation.
最慘係...仲要由頭請過人

珍珠宮

如果請人自己係終極決策者, 咁會好啲; 但若果仲要其他人approve, 咁就仲煩.
炒人最痳煩係要好小心講嘢, 唔好攪到要上法亭. 但如果呢個人係自己親手請嘅就更冇計, 點都應該自己清理返啲蘇州屎.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主係hr or dept head呀?

如果係dept head, 應該hr會過濾左一d要求岩既再refer俾你選喎。

伯爵府

我負責in,都可以話做決定的人,但都要加老闆approval.

但想請問你意思要留意什麼? 請指教
原帖由 mizuho 於 27-5-2010 23:16 發表
如果請人自己係終極決策者, 咁會好啲; 但若果仲要其他人approve, 咁就仲煩.
炒人最痳煩係要好小心講嘢, 唔好攪到要上法亭. 但如果呢個人係自己親手請嘅就更冇計, 點都應該自己清理返啲蘇州屎. ...

伯爵府

兩樣都唔係.

只係部門請個文員幫手,我要supervise呢個人. 但我想炒咗佢(唔過佢probation)囉!

原帖由 anita_yps 於 27-5-2010 23:26 發表
樓主係hr or dept head呀?

如果係dept head, 應該hr會過濾左一d要求岩既再refer俾你選喎。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 靚咪媽 於 10-6-1 13:50 發表
兩樣都唔係.

只係部門請個文員幫手,我要supervise呢個人. 但我想炒咗佢(唔過佢probation)囉!

You just tell him/her : 您過唔到probation 囉.
That's all.
人不犯我, 我不犯人.

首頁

尾頁

跳至