跳至
[2008年] 介片未?

首頁

尾頁

男爵府

介片未?
[

大宅

17個月時已戒日片, 依家只係瞓覺及去街時著(去街都會定時問佢要唔要vv)
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

仲未, 好心急啊

大宅

畀面勳章

我幫仔仔介緊喇...但出街都仲係會著片片~
但係琴日出街返到屋企就話要"All屎"((佢話要vv係講"All屎"=0=))[出街前都會同佢屙多一次尿先出 .. 出左去大約出左4個鐘..都有飲左好多水]
當我同佢除片條片片屙時係無濕過 ...
佢好怕出街去廁所點算 ?????

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

開始要佢坐potty 都兩三個月啦........但都未成功.........之前定時定侯要佢去坐一陣, 但佢好抗拒 ! 呢三個星期冇迫佢坐.......起身一次及間中叫佢去坐而佢唔拒絕先去坐 ! 最好成績個日都係疴到四次vv 咋 !

男爵府

戒緊片一二個星期, 除左頭2日會尿濕底褲仔之外, 都尚算ok. 每次佢想尿尿/臭臭, 都會同我地講 "唔唔" 宜家淨係出街先著片片/學習褲, 好多時訓完覺都冇濕片, 訓醒先尿尿.
不過出街要搵廁所會麻煩d. 因為要豆住佢去.

別墅

poopoo冇問題.

但weewee的話, 其實仔仔係咪應該好似女仔咁, 坐potty學? 定係比佢企住去(好似正常男人咁)?

咁咪要學2次?

大宅

我朋友教我拿個"嘜"多D叫阿B呵,但阿B好抗拒,一拿個"嘜"就推開,不過阿B一向都唔鐘意人地搞佢何B仔架,沖涼都推開我手架,不過叫阿B去廁所又唔去,重有無咩方法教下我阿?

大宅

我亞仔好抗拒坐 POTTY... 應該話好抗拒唔著片坐.. 請問有咩方法呀?

大宅

好媽媽勳章

我個仔介左日片, 佢poopoo就加小童坐板, weewee 佢好細個時我就比佢看爸爸怎樣weewee, 今年天氣轉暖我就開始比小"鄧"仔佢企高企定定weewee, 佢都肯, 跟住我同爸爸都贊佢叻叻, 不過頭一個星期唔著片佢都有幾次濕地(仲伸手去撥啲尿, 嚇死我), 呢兩個星期就無lu(但有時趕唔切, 條褲仔都有少少濕), 所以出街都無著片, 帶定個樽仔同幾條褲. 夜晚睡前佢都會叫weewee, 到第二天早上片片都是乾的, 但瞓覺我就有比佢繼續著片.

原帖由 cathybebe 於 10-5-31 17:38 發表
poopoo冇問題.

但weewee的話, 其實仔仔係咪應該好似女仔咁, 坐potty學? 定係比佢企住去(好似正常男人咁)?

咁咪要學2次?

大宅

回覆 1# sleepingbo 的文章

未呀!超困難???

別墅

開始了一個星期左右, 仍在努力中....
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

子爵府

我阿B(剛2歲)而家日頭唔著片,出街先著。
如果唔著褲,佢識自己坐廁所仔,企住呵又得,不過會射唔中架。不過如果有著褲,佢就會賴,要大人定時定候,成日幫佢除褲先得囉,我認為佢著左褲就以為係著左片。

出街都會定時定候帶佢去呵架,多數都OK

夜晚著片,不過多數都無賴,一早就會呵如大篤VV。
至於POPO就介左片好耐啦,大約一歲左右已經坐POTTY呵啦,不過真係要從小教,等佢習慣POPO係唔可以賴在片上的。

不過我阿B衰在完全唔識講,可能佢講野都係慢,佢會用行動,或用手去捉阿B仔,咁我地就知佢要VV啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

剛開始1個月, 朝早湊去婆婆度著住片, 日頭大部份時間都無著片&中午覺. 又肯主動講"尿尿"

夜晚臨訓前著片, 出街仲要著.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

大便早排已經識o係廁所去,
小便尋日開始,一take攪掂,
而家定時定候會自己坐potty
係出街同訓覺先要用片片

男爵府

我仔 3月開始已介左日片, 出街 & 午睡都冇用片.
6月開始介夜片, 應該算成功左, 已連續 8晚冇賴尿.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女大便片一早戒左, vv 片尋日戒埋, 日頭著底褲仔同褲仔夜晚訓覺先用片, 每次要上廁所會主動話我知要我陪佢去, 好彩用左 6 日時間就戒到, 頭幾日真係超忙成日賴尿抹死我, 我屋企仲要係鋪地氈.

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 sleepingbo 於 10-5-28 23:41 發表
介片未?

個仔喺25個月開始介片, 介片第二個星期就無著片出街, 依家已經介咗5個星期片, touch wood佢未試過出街瀨尿, 仲唔洗著片去咗澳門玩兩日添

但最煩係佢唔肯喺potty到poo poo, 佢趁每朝瞓醒同埋下晝瞓醒仲有片時就疴, 唔知佢幾時先肯去potty poo poo呢 ????

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 usbaby 於 10-6-26 06:14 發表
我個女大便片一早戒左, vv 片尋日戒埋, 日頭著底褲仔同褲仔夜晚訓覺先用片, 每次要上廁所會主動話我知要我陪佢去, 好彩用左 6 日時間就戒到, 頭幾日真係超忙成日賴尿抹死我, 我屋企仲要係鋪地氈. ...

我頭幾日係忙住每十分鐘叫佢去VV一次, 淨係睇時間都睇到暈, 幾日後開始識忍就好d, 可以半個鐘一次, 依家個幾兩個鐘一次, 而且好多時佢都會叫vv

別墅

畀面勳章

唉~~仲未呀~

我又冇時間~ 工人又唔得閒~
工人仲明天走啦~未請到新工人~~

help!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至