興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

石竹的葉子慢慢由每一細枝的枝部分開始葉子變黃.前一排,佢突間開咗好多花.跟住就開始葉子變黃.我好心痛.0固時由學校攞返黎.仲細過手指尾.后尾生得好好.但唔知咩原因.病咗. 想請教種開石竹的媽媽. 急~~謝謝!
快樂的甜芋快樂的甜芋

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有可能係依排天氣熱,石竹耐寒耐旱但不耐熱,依幾日我屋企個棵石竹都有部份枝條枯黃,而枯嘅多數係嫩枝,老枝冇事。

您而家放棵石竹係陰涼通風位先,避免正午曬太陽而過熱,另要注意泥要夠疏水,唔好長時間有積水,有必要時可試試分株留後(老莖連根分開數份種植)。

如果冇改善,可能係已經老化(睇資料話大部份石竹係一年生,也有多年生植物,但地上部分每年枯死),盡左力都枯死也沒辦法,就如人生老病死一樣。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

畀面勳章

我都幫外孫女種棵石竹,前排d花榭咗,我剪咗好多壞枝條,最近這幾天,棵石竹又有冧,又開花,生長得好健康...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 媽媽婆婆 於 10-5-29 08:41 AM 發表
我都幫外孫女種棵石竹,前排d花榭咗,我剪咗好多壞枝條,最近這幾天,棵石竹又有冧,又開花,生長得好健康...

請問您個棵石竹開了幾多次花? 我棵已開了3次,最近已枯枯地。

男爵府

畀面勳章

我都無留意棵石竹開咗幾多次,只見佢常常開花,棵花枯咗就剪掉,之後好快又有花冧..等我得閒影番張相POST出來睇吓先....

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-5-29 08:27 發表
有可能係依排天氣熱,石竹耐寒耐旱但不耐熱,依幾日我屋企個棵石竹都有部份枝條枯黃,而枯嘅多數係嫩枝,老枝冇事。

您而家放棵石竹係陰涼通風位先,避免正午曬太陽而過熱,另要注意泥要夠疏水,唔好長時間有積水,有必要時可試試分 ...

召藥師:我盆石竹應該係晒到正午的太陽.依家已經搬開咗.而枯的都係嫩枝. 我會努力救佢.謝謝呀.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-5-29 12:57 發表

請問您個棵石竹開了幾多次花? 我棵已開了3次,最近已枯枯地。

我0固盆有枯枝的,成日開花.同埋開花0固枝好長好長.係唔係要剪咗佢呢?

仲有,開完花謝咗0固啲,係唔係都要剪?
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

畀面勳章

原帖由 甜芋 於 10-5-30 09:11 發表

我0固盆有枯枝的,成日開花.同埋開花0固枝好長好長.係唔係要剪咗佢呢?

因為我最近幫盆石竹換過盆(只加多d泥在外圍,包括底部),將d又枯又黃的枝條剪掉,和將棵石竹放在陰涼位置,避開d猛烈陽光,咁佢又平安無事>>>

仲有就係唔好比棵石竹太乾或太濕..(這張相因為棵石竹昨日淋咗雨,濕晒..)

超級版主

原帖由 甜芋 於 10-5-30 09:11 AM 發表

係呀! 都要剪。

男爵府

原帖由 媽媽婆婆 於 10-5-30 09:53 發表

因為我最近幫盆石竹換過盆(只加多d泥在外圍,包括底部),將d又枯又黃的枝條剪掉,和將棵石竹放在陰涼位置,避開d猛烈陽光,咁佢又平安無事>>>
?t=127518 ...

媽媽婆婆:我0固盆有枯枝的,同你呢盆好相似.連花的顏色都差唔多.我已經移去唔會晒親的地方.今朝開始好轉啦.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-5-30 21:29 發表

係呀! 都要剪。

召藥師: 請問由邊0固位置開始剪.以媽媽婆婆0固盆為例.我0固盆開花0固啲枝,仲要長啲.但係上面有細細片葉.如果剪咗之后,點處理呀?

我有睇你之前post0固啲.有關剪枝呢度,我唔明白.唔知有邊度剪.剪落黎的枝,可以再種,就咁生嗎?
快樂的甜芋快樂的甜芋

超級版主

原帖由 甜芋 於 10-5-31 09:58 AM 發表

召藥師: 請問由邊0固位置開始剪.以媽媽婆婆0固盆為例.我0固盆開花0固啲枝,仲要長啲.但係上面有細細片葉.如果剪咗之后,點處理呀?

我有睇你之前post0固啲.有關剪枝呢度,我唔明白.唔知有邊度剪.剪落黎的枝,可以再種, ...

剪多d冇所謂,佢會再係剪口位附近生分枝,會好睇d(太長太幼唔好睇)。

另妳指分株定插枝? 分株即將成棵植物由根部分開幾份個別種植,插枝就將一d比較粗壯枝條剪下插泥待生根(生根時唔好曬太陽,放於陰涼通風位置,泥不要過濕或過乾)。

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-5-31 22:13 發表

剪多d冇所謂,佢會再係剪口位附近生分枝,會好睇d(太長太幼唔好睇)。

另妳指分株定插枝? 分株即將成棵植物由根部分開幾份個別種植,插枝就將一d比較粗壯枝條剪下插泥待生根(生根時唔好曬太陽,放於陰涼通風位置,泥不要過濕 ...

分株呢度,我唔係幾明.咁根部要剪嗎?謝謝你呀,召藥師.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 召藥師 於 10-5-30 21:29 發表

係呀! 都要剪。

請問枯咗既花,要係邊個位置剪? 我嗰盆通常1枝有2個花苞,每個花苞有2片葉,但我只剪其中一個枯咗既花,另一個細花苞就會跟住枯萎,之前仲有成10個花苞生長緊,而家剩返4個咋...

超級版主

原帖由 shystc 於 10-6-1 12:57 PM 發表

請問枯咗既花,要係邊個位置剪? 我嗰盆通常1枝有2個花苞,每個花苞有2片葉,但我只剪其中一個枯咗既花,另一個細花苞就會跟住枯萎,之前仲有成10個花苞生長緊,而家剩返4個咋... ...

如果係一條枝條開幾朵花就要等所有花謝先剪。

超級版主

原帖由 甜芋 於 10-6-1 09:41 AM 發表

分株呢度,我唔係幾明.咁根部要剪嗎?謝謝你呀,召藥師.

總之分開時要保留根部

好似上面個幅圖咁

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-6-1 14:25 發表

如果係一條枝條開幾朵花就要等所有花謝先剪。

thanks...原來係咁,我囡話用手"met"可能唔會呢
佢用手又"met"咗2朵...
咁....請問係咪一剪就係個枝條度剪 or 只剪個花苞?

男爵府

畀面勳章

如果一枝花有2 個花冧,我會等2朵花都一齊榭咗才剪掉整枝花.

原帖由 shystc 於 10-6-1 12:57 發表

請問枯咗既花,要係邊個位置剪? 我嗰盆通常1枝有2個花苞,每個花苞有2片葉,但我只剪其中一個枯咗既花,另一個細花苞就會跟住枯萎,之前仲有成10個花苞生長緊,而家剩返4個咋... ...

超級版主

原帖由 shystc 於 10-6-1 06:13 PM 發表

thanks...原來係咁,我囡話用手"met"可能唔會呢
佢用手又"met"咗2朵...
咁....請問係咪一剪就係個枝條度剪 or 只剪個花苞?

花苞對落嘅枝條

男爵府

原帖由 媽媽婆婆 於 10-6-1 18:53 發表
如果一枝花有2 個花冧,我會等2朵花都一齊榭咗才剪掉整枝花.

我唔識種嘢,咁囡囡好緊張話花枯咗就要剪,我咪..

唔該晒 ~ 媽媽婆婆 & 召藥師

首頁

尾頁

跳至