自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

幫人問的.
本身個業主租比人既時候有3部冷氣機既,都租左差唔多4年左右,上年佢地用壞左其中一部.
業主已經講明,今次呢部會幫你安裝,下次如果有壞要自己裝.
尋日個租客又同個業主講,又到另一部冷氣機壞左,要求業主裝過一部新既,咁業主當然唔肯啦,因為上次講明係如果再有壞,就租客自己攪掂.....
但個租客好惡死,話如果自己裝左,下個月就唔交租....

想問一下,其實係邊個負責架呢???

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

應該都係業主負責架,我99之前租出去,個租客又係換完廳部冷氣,過幾個月又話要換房嗰部,99都照同佢換!或者之前喺呢度見過有sis講過可以租客自己換,搬走時還原返間屋(換返部舊嘅上去)!

大宅

好媽媽勳章

如果租約上無寫明業主包既屋內電器既維修/更換要由租客負責, 咁就係業主負責ga la! 你可以叫你朋友帶師傅上去出租單位睇下部冷氣機壞乜野先, 可以維修既就維修, 唔得先至換啦! 呢樣野業主有權咁做, 唔係話租客話要換就一定要換既.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

根據租約列明的做lor.

大宅

業主

男爵府

2024年龍年勳章

原帖由 CALVEN 於 10-5-29 10:29 發表
根據租約列明的做lor.
我係業主,我之間屋部冷氣壞,都要幫個租客換,因租約有列明包冷氣2部。所以要睇清楚租約寫咩!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我果時租屋房部冷氣唔work
同個業主講
佢即刻買過部新喇

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

業主!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sau2005 於 10-5-29 10:37 發表
我係業主,我之間屋部冷氣壞,都要幫個租客換,因租約有列明包冷氣2部。所以要睇清楚租約寫咩!

我都係業主,2層樓都注明只維修外墻等結構性問題,一直相安無事,無人因為此類問題搵我.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

講真,就算個客而家肯裝,到佢搬時,佢有權搬埋走~~~到果時,咪又係個業主要搵人裝返~~~費時失事,大家傷和氣,不如而家直情個業主裝返咪ok 囉~~~~

我覺得~~

大宅

業主負責, 但係業主可以響租約訂明包d咩!

我買樓時係連租約買, 租客已經住左好多年, 上去睇過仲work, 所以同佢講冷氣無問題佢可以一直用, 但係壞左我地只會維修唔會換, 呢d terms寫清楚晒落份約度, 其實係怕佢唔錫住d野用, 諗住新業主會換, 我公司有幫大陸同事租屋, 因為係公司交電費, 佢地開住窗開冷氣, 仲會全日不停開, 又會亂搞d掣, 住左半年, 冷氣同電熱水爐都先後壞左!

不過租客都好好, 到租約完都無壞, 所以我地直頭換一部新冷氣畀佢, 不過亦係寫明包維修唔包換! 佢知我地唔係不負責任, 只係保障條款, 所以無問題!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

咁睇黎係叫個朋友下次要醒D先得..要列明哂包唔包><''
最衰就係個租客惡到屎呢,換左都唔順氣呀@@
仲要人地租約夠有列明要交上下期既錢,佢租租下突然屎都要拎返一期出黎,咁佢都已經冇跟租約la@@

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

租約寫左包就係業主, 無得話換左一部下一次要租客換, 咁就係個業主唔講道理先, 唔怪得個租客惡!!!
業主可以搵師傅上去睇部機, 如果係人為整壞既就一定要租客培, 如果係自然損耗, 就點都係業主包, 佢唔一定要換, 可以搵人整都得!!!

大宅

租約咩都冇寫架..只係上次話換左一部,下次佢自己包,當時佢口頭上應承架.....

大宅

好媽媽勳章

我想問吓洗冷氣機費應該係業主定租客負責?洗冷氣機費都唔平

男爵府

理論上口頭承諾都可算真,
一搬都應該係業主負責, 但有d業主講明只會維修唔會換新, 亦都業主講明, 唔會換, 但租客可自己換, 到走時可以攞番走, 都要睇下業主同埋租客點樣協議, 至於你朋友個case, 既然你朋友上次答應咗業主話唔會再換, 佢依家反口就似乎係你朋友唔著! 至於法律上可唔可以咁做就真係唔肯定喇!

原帖由 avaleung 於 10-5-29 11:13 發表
租約咩都冇寫架..只係上次話換左一部,下次佢自己包,當時佢口頭上應承架.....

男爵府

原帖由 tww 於 10-5-29 11:18 發表
我想問吓洗冷氣機費應該係業主定租客負責?洗冷氣機費都唔平

理論上都係業主....若租客投訴部機唔凍,業主始終都係要做嘢....當然業主有權揾師傅睇過部機需唔需洗先

公爵府

醒目開學勳章

of course 業主, 四因為唔通租客買左一年後搬, 搬返部泠氣機走咩? 所以係業主包

原帖由 reego 於 10-5-29 10:50 發表
業主!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 fundfund 於 10-5-29 11:53 發表
of course 業主, 四因為唔通租客買左一年後搬, 搬返部泠氣機走咩? 所以係業主包

但係我個業主講明左有一部唔包, 即係屋有3部, 但係有間房果部唔包, 個地產都話果部用唔到就唔關業主事架wo!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

住左4年都未搬, 都過左租約了, 咪買返部泠氣俾佢, 下個月起加租囉, 咪又係一條數.

首頁

尾頁

跳至