婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇人食過'六味地黃丸'?

請問有冇人食過'六味地黃丸'? 我睇書話此藥可調理腎臟, 唔知係咪真呢?? 食左有冇副作用呀? Thanks!!

大宅

Re: 請問有冇人食過'六味地黃丸'?

我好多同事都有食, 由其是對口腔成日生'非芝'的人好見效.
有個同事既親戚每年係英國返黎渡假時, 都會係位元堂買十幾盒返去.
我自己就覺得無副作用, 當然如果擔心自己身體是否適合, 應向中醫師查詢.

別墅

我自己就覺得無副作用
Angela

珍珠宮

畀面勳章

我老公長期食同仁堂六味地黃丸, 因為以前睇開中醫食既調理中藥都係呢d成份. 而家費事煲中藥, 咪食佢law. 又冇咩side effect.

通常都係上大陸同仁堂counter買, 貨真價實, 平hk好多.

男爵府

Teresa, o甘你老公食左o甘耐覺得點樣呀? 我在香港買的都好像係細粒粉末, 在大陸買的就比較大粒, 阿媽話大陸的比較好 我依定飲緊中藥, 唔知可唔可以同時食六味地黃丸呢? 我去睇中醫時忘記問...

珍珠宮

畀面勳章

大陸買o個d係丸狀, 似大粒西米, 黑色既.

我老公以前冬天好怕凍, 平時因為工作忙又小運動, 但係又成日勀. 食左一牌, 我都覺得佢冬天時隻手明顯暖, 而佢亦冇以前著得咁多衫. 佢話食左之後訓得好左, 個人精神左.

其實我老公唔只食六味地黃丸, 佢仲食埋牛黃清心丸(好似白鳳丸既水丸狀), 2隻都係大陸同仁堂.

如果食開中藥, 最好問下中醫先, 因為唔同中藥可能混埋有影響架. 食既時候, 你可以先按佢指定份量既一半, 食幾日睇下有冇咩唔妥. 如果冇, 就可以按指定食法食喇.

首頁

尾頁

跳至