自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

你地有無發覺有d人口臭到不得了, 係聞到都想嘔o個隻, 近日仲發覺越來越多, 香港人生活習慣很差嗎? 咁多人個口都咁臭又唔理既??

我做服務行業, 有時有d客個口真係好臭, 但因為serve緊佢, 所以無辦法要照頂, 不過客人好快會走, 忍下都ok; 上次去hsbc有d野攪, 個後生仔(25yrs左右)個口又係勁臭, 雖然佢service好好, 但口臭真係影響晒成個人; 我上星期去broadway買野, 個sales又係勁口臭, 不過呢d人對一陣唔駛再見都算啦.

最最最慘係: 我有2個同事都有呢個問題, 其中一個極之嚴重, 臭到佢在我附近2-3米以外講野, 都成個area都係佢陣口臭味, 佢有時會勁到唔講野, only呼吸, 都索到佢d口臭味, 我日日對住佢真係好想嘔呀!!! 佢次次黎親我都要閉氣, 佢有時行埋黎講野, 我就會退後d驚索到陣味, 但佢又行埋d, 就黎逼死我啦.

你地身邊又有呢d人嗎??
希望每天開心渡過 ;-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁其實..自己口臭係咪應該自己都唔知..除非有人同佢講呢?

我都唔知自己有冇口臭味....不過我都識得d人有...有d勁d..有d只係少少...而且我諗都因身體狀況而改變既...

好熟果d我會同佢講架...不過大多數都冇乜點理

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有個朋友又係有呢個問題,次次同佢講野都閉氣,同佢講又怕尷尬,好似好傷人

男爵府

我覺得係當事人自己都唔知自己有口臭囉

伯爵府

都會有啊~~
以前做野時,有個女仔好細個咋,但個口好臭,
我咪問下佢,佢話佢晚晚飲酒後,個喉嚨成日發炎好難好.....
另外我媽咪有糖尿病,佢食好多藥......個口都會有味~~
有些人腸胃消化比較差..........食物長時間係腸內都有味!
有些人有壞牙無去理都會有味~~
有個朋友佢d牙成日流血(牙週病)...個口會時時有血腥味!
唉..........太多了~~
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

口臭 + 煙味

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請你同事食口香糖。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實我地manager有同佢講過呢個問題, 我都已經講過我地做服務業, 所以manager都怕佢影響形象, 但可惜佢唔接受, 只係答manager話佢老公同個仔無講過佢有呢個問題喎!!!

所以佢係唔覺得自己有問題, 仲要連意見都唔接受.

我相信佢可能唔知自己個口臭到身邊個個都想嘔, 但佢耐唔耐會話佢個電話(公司個電話)好臭, 問其他同事拎d wet tissue黎wipe, 咁自己無想過點解其他同事d電話唔駛wipe, 你o個個就臭到嘔嗎??!!

我試過有幾次用佢電話, 臭到頂唔順, 飛返自己位聽!!!

原帖由 月希 於 10-5-31 13:08 發表
咁其實..自己口臭係咪應該自己都唔知..除非有人同佢講呢?

我都唔知自己有冇口臭味....不過我都識得d人有...有d勁d..有d只係少少...而且我諗都因身體狀況而改變既...

好熟果d我會同佢講架...不過大多數都冇乜點理 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢做左成4年啦, 日日請都唔掂架, 帶埋錢比佢返工.

原帖由 Elefant老婆 於 10-5-31 13:13 發表
請你同事食口香糖。

珍珠宮

好媽媽勳章

我公司有個同事有體味問題, 冬天好一點, 天氣一回暖, 返到公司即刻聞到. 3米內都好勁味.

大宅

口臭洗牙也沒有用, 只能吃中藥調理。

珍珠宮

畀面勳章

喉鼻相通, 自己係唔會知自己口臭既

原因有好多....食香口膠都無用架

腸胃消化問題.....要睇中醫
蛀牙, 牙周病......要睇牙醫
食煙.....戒煙
剛食左強烈氣味食物......刷牙(不過都會由胃氣傳番出黎)

以前有個同事, 佢口臭到嘔, 無人可以正臉同佢講野, 終於有人認受唔到, 建議佢睇中醫, 食左幾劑茶已有改善

珍珠宮

2024年龍年勳章

最慘我呢個同事連經理意見都唔接受呢!!

原帖由 dincat 於 10-5-31 13:53 發表
喉鼻相通, 自己係唔會知自己口臭既

原因有好多....食香口膠都無用架

腸胃消化問題.....要睇中醫
蛀牙, 牙周病......要睇牙醫
食煙.....戒煙
剛食左強烈氣味食物......刷牙(不過都會由胃氣傳番出黎)

以前有個同事, ...

公爵府

好媽媽勳章

口臭呢家嘢真係好難搞
可能當事人自己都唔知
如果佢知道的話又點會咁呢
我諗樓主最好搵機會借d意同佢傾傾....

(可能我都有呢個問題, 不過冇人同我講)
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

伯爵府

其實自己真的唔知自己有口臭呀!
今朝,我女兒告訴我,"媽媽,你係唔係重未刷牙?好...."
我立即用漱口水,漱幾次,
口氣立即好好多.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

隨左腸胃問題而引起口臭之外,而家好多人都唔多清潔牙齒,有D直頭唔刷牙添,身邊都有親人係咁,話佢都無用,個人衛生,唯有食飯用公筷,我都好怕人口臭,我都會成日問C6我個口有無味,同每日食完飯一定用牙線,真係會好好多架!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我地成班同事推黎推去, 無人想同佢講, 佢個人好記仇架, 又小氣.

原帖由 mimi88 於 10-5-31 13:57 發表
口臭呢家嘢真係好難搞
可能當事人自己都唔知
如果佢知道的話又點會咁呢
我諗樓主最好搵機會借d意同佢傾傾....

(可能我都有呢個問題, 不過冇人同我講) ...

別墅

我印傭初來時勁口嗅, 唔知係咪食好多煎炸野, 我bb頭髮全吸, 真係好難頂.想過幾天買支漱口水比佢. 後來佢change diet, 同我地飲食一樣, 就無嗅, 好彩! 唔係日日聞bb頭髮都想 out.

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前個舊同事又係好口臭
我同佢講野都會保持距離
我地有同佢講佢口臭架
仲叫佢自己留意睇吓

首頁

尾頁

跳至