母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我比bb埋身吃一邊, 另一邊就會用泵, 請問係唔係泵的一邊泵今多, 就等如另一邊埋身出的奶量 ? 因我想知bb到底吃了多少奶 ( 因之前是用樽 ).

大宅

唔該有無人知呀, 請幫我解答下

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

原帖由 grace318 於 10-5-31 14:14 發表
我比bb埋身吃一邊, 另一邊就會用泵, 請問係唔係泵的一邊泵今多, 就等如另一邊埋身出的奶量 ? 因我想知bb到底吃了多少奶 ( 因之前是用樽 ).

其實左右兩邊嘅奶量唔會完全一樣,仲有嘅係埋身食BB吸啜一定好過用泵,所以唔好以為泵到幾多就係BB食到嘅份量。。。正因如此,所以埋身餵真係無可能知BB實際食咗幾多,不過埋得身餵就多數會 feed on demand,唔駛話吓吓計住咁大壓力啦!

大宅

而家5個月, 我BB囡只係食一邊, 約食20分鐘到, 就大喊 ( 好似叫救命今 ), 就唔想再食, 而我另一邊用泵只係泵了4安到, 所以我係到想BB吃得飽唔飽 o家, 同佢好少濕片, 不多過四條. 我係有少少擔心 !

原帖由 little-angie 於 10-5-31 18:18 發表

其實左右兩邊嘅奶量唔會完全一樣,仲有嘅係埋身食BB吸啜一定好過用泵,所以唔好以為泵到幾多就係BB食到嘅份量。。。正因如此,所以埋身餵真係無可能知BB實際食咗幾多,不過埋得身餵就多數會 feed on demand,唔駛話吓吓計住咁大壓 ...

複式洋房

我相信埋身餵係無可能知佢食幾多. 我只知BB日頭我返工時食到6, 7安, 到我埋身餵時一邊泵到只有4安(我通常泵較谷嗰一邊), 另一邊俾BB食, 食到佢再逼佢食佢都唔肯掹大口, 咁我估佢埋身食係食到6,7安(平時分量), 只係用泵泵唔出咁多啫.

大宅

今講法, 即係佢吃飽了, 如我地想佢再吃多的, bb就大喊, 表示好飽, 唔想再吃 ?

原帖由 R-mama 於 10-6-1 10:50 發表
我相信埋身餵係無可能知佢食幾多. 我只知BB日頭我返工時食到6, 7安, 到我埋身餵時一邊泵到只有4安(我通常泵較谷嗰一邊), 另一邊俾BB食, 食到佢再逼佢食佢都唔肯掹大口, 咁我估佢埋身食係食到6,7安(平時分量), 只係 ...

複式洋房

BB喊會唔會係因為有氣頂住? 其實個個BB性格唔同, 或者佢真係唔想食所以你逼佢佢就喊都唔定. 我個仔就好少因為我逼佢食而喊, 最多苦口苦面啫. 我反而諗緊點解你BB會咁少濕片. 佢幾耐食一次奶? 每次食奶之間會唔會餓到喊? 如果無, 我覺得應該OK唔駛太擔心.

大宅

回覆 1# grace318 的文章

bb啜係會比泵既多呢. 以我上一胎既經驗, 我平均要泵一點五次先至夠囡囡食一餐 (半歲既時候食七安), 不過番屋企埋身佢一如以往食二十分鐘. 點樣知佢夠飽? 我自己唔食, 再俾佢食佢冇興趣 (唔開口食), 又乖乖地夠四個鐘先至再叫食, 同埋有濕片~

大宅

原帖由 grace318 於 10-6-1 09:23 發表
而家5個月, 我BB囡只係食一邊, 約食20分鐘到, 就大喊 ( 好似叫救命今 ), 就唔想再食, 而我另一邊用泵只係泵了4安到, 所以我係到想BB吃得飽唔飽 o家, 同佢好少濕片, 不多過四條. 我係有少少擔心 !
...

BB 食食吓大喊真係可以有好多原因㗎喎!佢可能心急派,食到20分鐘開始D奶出得慢咗,唔鍾意所以大喊,可能已經差不多食清但又想再食又會大喊,所以好難講。
其實你最想知都係佢飽唔飽肚啫,咁佢食完幾耐會再 call 你先?你泵出嚟係以備出街用一或你係在職媽媽要泵比佢食?如果你係全職奶媽,咁就不如比完一邊再比另一邊佢,下次就由剛比完嗰邊佢先食,每次都比兩邊佢食佢實會飽喎,咁就唔駛諗佢夠唔夠啦!如果你係在職媽,咁即係只可以餵一面,另一面要泵比佢食奶樽的話,咁其實你都唔駛話擔心,佢肚餓實會 call 你㗎喎!
要睇吓BB响嗰20分鐘係食得好唔好你可以留意佢有無大啖吞嘅動作,即係喉嚨咕嚕咕嚕咁,如果佢十分鐘都係咁狂吞,其實佢已經食唔小,佢唔想再食你又迫佢佢梗係會喊啦,佢唔係一兩個鐘頭內再 call 你,其實你真係唔駛驚佢唔夠食喎!話到尾你泵同佢啜係唔一樣,埋食一定多過泵。
而濕片呢樣嘢真係好難講,呢家D尿片吸濕功能咁好,如果佢有好嘅增磅,咁就OK啦!

大宅

我係在職媽媽, 唉, 我都唔知點講, 我個囡真係吃得好少, 之前都好的, 佢一向是用樽飲奶的(時間可以定的), 但一定要係瞓了先可以飲, 每次只飲3 OZ, 多的就嘔, 今我就比佢2個鐘一次.
但近月佢連瞓佐都唔飲, 就算飲都飲得好少 (1 OZ), 今我真係好惱. 最後我就比佢試下埋身飲得唔得, 點知係可以家. 我真係好開心, 都算是解決辦法.

7:30 AM 埋身飲
10:30 用樽 ( 2~3 OZ )
1:00 埋身飲 ( 我中午會返屋企 )
3:30 ~ 5:00 ( 2 ~ 3OZ )
6:60 埋身飲 ( 一放工九秒九去買餸, 跟住返屋企 )
8:00 又要飲
9:00 又要飲
10:30 又再飲
半夜2~3點我會試用樽比BB飲奶, 有時得, 有時唔得 (2~4.5OZ )

唉 ! 所以我今多問題問你地, 真係好多謝你地耐心同我分析.

B囡佢而家都有 7KG. 都唔係輕.

原帖由 little-angie 於 10-6-2 03:44 發表

BB 食食吓大喊真係可以有好多原因㗎喎!佢可能心急派,食到20分鐘開始D奶出得慢咗,唔鍾意所以大喊,可能已經差不多食清但又想再食又會大喊,所以好難講。
其實你最想知都係佢飽唔飽肚啫,咁佢食完幾耐會再 call 你先?你泵出嚟係 ...

大宅

佢從來都唔會因為餓而喊, 真係未試過 !

有可能係氣頂住, 下次我會試下同佢掃下風先.

佢大喊, 同推開我, 唔想吃, 跟住我同佢玩, 佢就即告好開心笑, 我真係無佢符

原帖由 R-mama 於 10-6-1 17:59 發表
BB喊會唔會係因為有氣頂住? 其實個個BB性格唔同, 或者佢真係唔想食所以你逼佢佢就喊都唔定. 我個仔就好少因為我逼佢食而喊, 最多苦口苦面啫. 我反而諗緊點解你BB會咁少濕片. 佢幾耐食一次奶? 每次食奶之間會唔會餓 ...

大宅

畀面勳章

你囡囡5個月有7kg長得唔錯丫 (如果佢出世都係中碼的話), 我囡囡1-y-o時都只係得7.5kg (佢出世時係中碼)! 我覺得, 你囡囡係因為鐘意埋身食奶 (鐘意痴住媽媽^^), 所以先至密密食~

複式洋房

5個月7KG真係好唔錯呀! 你話佢無試過餓而喊, 咁點解你會餵得咁密既? 你個SCHEDULE係差唔多個個鐘食!! 你咪好唔得閒?? 可能佢真係想嗲你, 想你攬住佢?

樓上有個媽咪話睇佢有無大啖啜, 啱呀! FYI, 我個仔食5分鐘就離口架喇, 超快! 所以一邊泵一邊餵嗰時, 佢實快過個泵, 跟住就會手多多搞我個泵條TUBE!!

大宅

佢出世時 2.75kg ( 係細碼 )
我真係無今想過呀, 佢密密食係鐘意痴住我.
唉! 係地知唔知道, 我媽媽係我b囡3個月時, 已經成日叫我好停, 唔好再餵人奶, 老公又係, 佢地成日話怕我身體會唔好, bb會吸乾我身體所有養份 (真係無佢地今好氣) ...... 不過我都會堅持, 我唔怕, 最緊要囡囡身體好.

你bb 又係唔鍾意吃奶 ?

原帖由 kit1014 於 10-6-2 10:25 發表
你囡囡5個月有7kg長得唔錯丫 (如果佢出世都係中碼的話), 我囡囡1-y-o時都只係得7.5kg (佢出世時係中碼)! 我覺得, 你囡囡係因為鐘意埋身食奶 (鐘意痴住媽媽^^), 所以先至密密食~ ...

大宅

點講呢 .... 如果老公或工人晚上抱住囡囡, 囡囡會望住我, 有的唔耐惱聲叫我, 我會覺我佢想吃奶 (加上我心理因數) 怕她日間吃不飽), 今就比囡囡再吃.

我真係好忘, 我有個3歲半大仔,

我早上7:00起身, 同b囡吃奶
8:00 之後我囝囝起身, 又要我抱下
8:30 我要換衫返工, 順便帶大仔等校車
12:30 準時離開公司返屋企, 餵奶及自己吃飯 (大仔緊係又要我呢樣個樣, 抱妹妹又要抱佢, 跟住唔比我返工, 又係到喊
5:30 準時離開公司去買餸返屋企
6:15 同囡囡洗白白
6:30 埋身吃奶 ..... 吃完再吃 ....
10:30 仔仔而家唔同工人瞓, 想日喊住入我房, 要我同佢瞓著後, 才抱送
1:00 零辰 我會瞓一陣

你bb好勁呀, 5分鐘就得, 而家有幾大同重 ?

原帖由 R-mama 於 10-6-2 11:05 發表
5個月7KG真係好唔錯呀! 你話佢無試過餓而喊, 咁點解你會餵得咁密既? 你個SCHEDULE係差唔多個個鐘食!! 你咪好唔得閒?? 可能佢真係想嗲你, 想你攬住佢?

樓上有個媽咪話睇佢有無大啖啜, 啱呀! FYI, 我個仔食5分鐘 ...

大宅

原帖由 grace318 於 10-6-2 09:32 發表
我係在職媽媽, 唉, 我都唔知點講, 我個囡真係吃得好少, 之前都好的, 佢一向是用樽飲奶的(時間可以定的), 但一定要係瞓了先可以飲, 每次只飲3 OZ, 多的就嘔, 今我就比佢2個鐘一次.
但近月佢連瞓佐都唔飲, 就算飲都飲 ...

睇嚟係你心癮想餵佢飽多過佢真係要食喎!不過你唔怕辛苦咁都無問題,我小女出世又係細碼B,同你嗰個一樣,呢家已經去到中上,上星期有7.3kg,我個女都唔多話肚飽喊,因為我見佢口擘擘又唔會想瞓我就主動餵,最緊要自己頂得到,好彩我兩歲半嘅女女唔會話攪攪震。講到尾,你真係唔駛驚佢唔夠啦!不過你在職,其實可以試吓分長小小,續步拉長餵佢下餐嘅時間,咁就可以放鬆吓。計起佢哋就快食固體,到時又要逗佢哋食固體囉!

大宅

畀面勳章

原帖由 grace318 於 10-6-2 11:23 發表
你bb 又係唔鍾意吃奶 ?
我bb開頭比較細食, 出世3kg, 6個月有6kg都算ok. 之後食糊仔粥仔食得好好, 食好多gar, 但都係偏輕, 相信係因為佢活動得多又瞓得少.

你仲要照顧哥哥, 真係好忙. 我建議你同囡囡洗白白之後
埋身餵(6:30), 到大概9:00-10:00才餵多一次. 餵完之後就俾老公照顧囡囡, 等爸爸同囡囡培養下感情^^, 你就同仔仔玩下, 傾下偈, 唔好冷落仔仔, 佢會呷醋唔鐘意妹妹gar. 半夜餵多次(如果囡囡無喊可以唔餵tim), 埋身餵 (瞓o係度瞓)最方便, or叫姐姐餵樽, 你就可以休息多d.

雖然次數少左, 但bb會每次食返多d (可能耐d), 咁一樣都夠飽的!

另外, 囡囡日頭食得少, 我覺得佢係知你會返黎餵佢(lunch & 返工), 所以唔食咁多等你返黎埋身餵. bb真好聰明gar

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊