自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔肯食中藥, 有咩辦法? 好担心佢变哮喘...

子爵府

食西藥.

子爵府

1茶匙 Manuka Honey 20+/25+ 加幾滴薑汁 再用50ml暖水 開稀 瞓前一小時俾小朋友飲(如果未戒片可15mins前)
再响心口仔&腳板搽少少薄荷膏 加襪

最好暫停冷氣, 開風扇都唔好直吹, 怕FU被, 著薄睡袋/背心棉外套

一般1 ~2日都見效, 可長期做, 對身體無害!

*女女當年2歲未夠, 有氣管過敏 睇左3個月中/西醫都唔好, 直至我睇左勁多資料, 最後得出呢個方法*

可以試吓, 就算食緊藥都無衝突

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 basilmama 於 10-6-1 14:08 發表
1茶匙 Manuka Honey 20+/25+ 加幾滴薑汁 再用50ml暖水 開稀 瞓前一小時俾小朋友飲(如果未戒片可15mins前)

最好暫停冷氣, 開風扇都唔好直吹, 怕FU被, 著薄睡袋/背心棉外套

一般1 ...
一開始其實可以試10+先, 我都係每朝比2歲b食一teaspoon (加入奶), 真係有改善, 少左好多hak chi..但醫咳, 我就未聽過。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

原帖由 牛精仔 於 10-6-1 14:30 發表
一開始其實可以試10+先, 我都係每朝比2歲b食一teaspoon (加入奶), 真係有改善, 少左好多hak chi..但醫咳, 我就未聽過。

神奇蜜糖

傳染病肆虐,平日飲食更加要小心注意,近年流行吃蜜糖,作為補健強身的天然食品,例如不少人曾說飲用過新西蘭Manuka蜜糖改善了鼻敏感及紓緩胃痛。

蜜糖自古可解毒

仁心中醫藥保健中心註冊主任中醫師周志豪表示,蜜糖確能紓綬胃痛,不過,改善鼻敏感方面則要看不同蜜糖的種類,他指出李時珍在《本草綱目》中提及蜜糖具清熱、補中、解毒、潤燥及止痛五大功效,而蜜糖對習慣性便秘、老人和孕婦便秘更有良好的治療效果。
美國賓夕凡利亞州州立大學最近更研究發現,兒童在睡前服用一茶匙蜜糖,可達治咳療效,並會睡得較安穩,比單靠服用兒童止咳藥更佳。
......
http://lyfhk.net/archiver/?tid-7551.html

另 Manuka 10+, 一般可作保健, 如果想作治療, 都需要20+/25+
如果情況改善, 可轉10+
我屋企永遠都會有2樽Manuka Honey 10+ & 20+
冬天時, 女女隔朝空肚就會食1 tea spoon 10+
但有真正唔舒服就會食20+, 1日 2~3次
真係唔洗睇醫生&食藥

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 basilmama 於 10-6-1 14:08 發表

一般1 ...

20+/25+ 係mug? 我2個小朋友都成日咳, 我想試下比佢地飲, 我可以係邊到買到Manuka Honey? 請教教我, 唔該.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原帖由 judychung 於 10-6-1 15:01 發表

20+/25+ 係mug? 我2個小朋友都成日咳, 我想試下比佢地飲, 我可以係邊到買到Manuka Honey? 請教教我, 唔該.

20+/25+ 係UMF 指數, 意思係當中活性濃度
至於牌子&邊到, 或者上網serch( sorry, 我怕有人以為我sell野)

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 basilmama 於 10-6-1 14:57 發表

神奇蜜糖

傳染病肆虐,平日飲食更加要小心注意,近年流行吃蜜糖,作為補健強身的天然食品,例如不少人曾說飲用過新西蘭Manuka蜜糖改善了鼻敏感及紓緩胃痛。

蜜糖自古可解毒

仁心中醫藥保健中心註冊主任中醫師周志豪表 ...
乜原來可以止咳, 我上次買, salesonly話我聽for 鼻敏感, 15+ 20+ 以上就係for胃痛....原來咁神奇, 等我話比屋企人知先, 唔該哂

琥珀宮

原帖由 basilmama 於 10-6-1 15:14 發表

20+/25+ 係UMF 指數, 意思係當中活性濃度
至於牌子&邊到, 或者上網serch( sorry, 我怕有人以為我sell野)
點會以為你sell野 ?....我都係上bk先知呢隻honey, 仲要有好多牌子的, 唔係bk mami 幫手講下, 我b仲打緊hak chi....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一般1 ...

我仔仔咳左半年喇~
食中,西藥都唔得~
佢多數都係氮咳,而且都幾多氮下~
唔知食呢隻honey得唔得呢??
同埋會唔會好野氮架??
&我應該比佢食10+,20+ or 25+ ??
唔該晒~

大宅

我想問下係就咁一荼匙食, 杰吾杰呢?又難吾難食呢??SORRY咁多問題

琥珀宮

原帖由 wingslaw 於 10-6-1 16:33 發表
我想問下係就咁一荼匙食, 杰吾杰呢?又難吾難食呢??SORRY咁多問題
杰的, 上次餅主話食到想嘔, 不過沖水+奶, 我b又好鍾意食wor

子爵府

原帖由 牛精仔 於 10-6-1 15:26 發表
乜原來可以止咳, 我上次買, salesonly話我聽for 鼻敏感, 15+ 20+ 以上就係for胃痛....原來咁神奇, 等我話比屋企人知先, 唔該哂

真係唔好咁客氣!
我都係分享吓, 大家都係人媽咪, 小朋友有唔舒一定會心痛

子爵府

原帖由 si_princess_si 於 10-6-1 15:47 發表

我仔仔咳左半年喇~
食中,西藥都唔得~
佢多數都係氮咳,而且都幾多氮下~
唔知食呢隻honey得唔得呢??
同埋會唔會好野氮架??
&我應該比佢食10+,20+ or 25+ ??
唔該晒~ ...

如果要清痰, 一定要食猴"早" MU, 空肚食
食幾日先食Manuka Honey
你仔仔幾大?
如果一歲以下都唔好食Honey住
一歲以上可以食20+

子爵府

原帖由 牛精仔 於 10-6-1 16:38 發表
杰的, 上次餅主話食到想嘔, 不過沖水+奶, 我b又好鍾意食wor

都幾杰吓!而且有種好特別ge味道
女女初時都要迫, 之後接受左,又知食完會唔病就ok (因為一病就有好多野無得食/做)
其實最好早上空肚, 1茶匙直接食(尤其氣管過敏)...2mins後先飲少少暖水, 夜晚睡前一樣!

當然, 小朋友唔肯, 溝水溝奶都係辦法 ,better than nothing!

伯爵府

so one spoon in the morning, one before going to bed?

伯爵府

Is it for coughing? Thanks.

原帖由 奇蹟 於 10-6-1 15:10 發表
北京同仁堂, 有隻" 小兒至寶丸" 幾好. 是中藥黎, 可以試下,

大宅

吾該晒"牛精仔"同"basilmama"解答得咁詳細

首頁

尾頁

跳至