跳至

首頁

尾頁

男爵府

嘉湖Mama入嚟傾吓啦!

Hello各位嘉湖mama,

我住景湖ga,除咗老公同16個月大囝囝外所有家人都住香港區,我最熟呢區的地方就係銀座百佳和樓下俱樂部啦!真係好悶呀,好想識啲朋友傾吓計,又想幫囝囝搵啲朋友仔!

大宅

Re: 嘉湖Mama入

Hi,hahachichi
我住翠湖,同你一樣,我的家人在九龍東居住,離得好遠,平日都少來往。我覺得嘉湖的活動空間較大,住得幾舒服,幾適合小朋友居住。我多數在銀座百佳、日比谷活動,其他地方都比較陌生。
我有兩個bb,大女2歲5個月,細佬4個月。你係咪全職媽咪?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Re: 嘉湖Mama入嚟傾吓啦!

請問嘉湖媽媽..
有咩車由灣仔到嘉湖山莊係最快同埋方便架?
另外.. 請問知吾知嘉湖到西貢又可以搭咩車?

大宅

去西貢太遠,每次都係揸車或坐順風車。好似要在彩虹撘小巴,或者撘269D在沙田轉299,但時間太長,不敢想象!

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

男爵府

歡迎各位加入 !
prettymama ,

我係全職Mama。我都覺得嘉湖有好好的居住環境,適合小朋友居住。但現在個囝就來要讀書,我就頭痛幫佢搵學校,好像這區並冇好學校.妳女返學未?知唔知這區邊啲幼(兒)稚園較好?
]

男爵府

Rainy ,
除了969,好像早上美湖居巴士總站有925出灣仔.
嘉湖到西貢就唔知啦!sorry!

男爵府

hihi, 我唔係住嘉湖, 我住天富都好近下, 我是在職媽媽.
我b女23個月
搵幼稚園好煩
唔知大家歡唔歡迎我加入傾下計.
交流下搵邊間kindergarden.

男爵府

blee427,
Wellcome!
妳b女搵咗邊間呀?呢區好似話 <英藝,德怡>好,係嗎?仲有邊間可考慮?唉!真頭痛!

男爵府

我老公鐘意激活&天樂&德怡, 佢話英藝好學店. 我自己都唔知,好似真光,天主教都在天盛,好似好遠,去天盛就不如出元朗.
想報名list:
激活(而家返緊playgroup, d miss都幾好, 不過貴law)
德怡(好驚阿囡辛苦)
天恩中文大學校友會陳震瑕(個校長幾nice,新校好乾淨)
天樂(唔知好唔好,無嘜口碑)
qe舊生會(可以直升qe小學)
真光(元朗/天水圍)
元朗肖珍
而家好矛盾, 想阿女開開心心返學,唔想佢辛苦, 要讀仲有成十幾廿年讀, 但又驚考唔到好小學.
天水圍好多幼稚園,好多小學, 我又盲中中, 都唔知點算.
仲有又唔知邊d係bank1,邊d係bank3,就來死得.
有冇想俾阿b出九龍塘讀書呀?
但來回車程都去了半日, 唔好話細佬,大人都頂唔順.
總之就煩la.

hahachichi, 你又有什麼打算呀?

別墅

hello
你好我個仔讀緊英藝..主任話元朗會開新校...我去過都唔錯..係大榮華附近...而且大過天水圍英藝一倍...英藝程度高...上小學唔辛苦..你可以考慮一下

blee427 寫道:
我老公鐘意激活&天樂&德怡, 佢話英藝好學店. 我自己都唔知,好似真光,天主教都在天盛,好似好遠,去天盛就不如出元朗.
想報名list:
激活(而家返緊playgroup, d miss都幾好, 不過貴law)
德怡(好驚阿囡辛苦)
天恩中文大學校友會陳震瑕(個校長幾nice,新校好乾淨)
天樂(唔知好唔好,無嘜口碑)
qe舊生會(可以直升qe小學)
真光(元朗/天水圍)
元朗肖珍
而家好矛盾, 想阿女開開心心返學,唔想佢辛苦, 要讀仲有成十幾廿年讀, 但又驚考唔到好小學.
天水圍好多幼稚園,好多小學, 我又盲中中, 都唔知點算.
仲有又唔知邊d係bank1,邊d係bank3,就來死得.
有冇想俾阿b出九龍塘讀書呀?
但來回車程都去了半日, 唔好話細佬,大人都頂唔順.
總之就煩la.

hahachichi, 你又有什麼打算呀?
2002年12月6日 閃眼間issac仔已經29個月大啦 1/4/2004~~~11kg 1/6/2004~~~10kg 28/6/2004~~~11.5kg 14/7/2004~~~10.5kg 日出世

大宅

hi,我都係嘉湖mama,住美湖,聽隔離屋太太推薦,英藝及真光都是不錯的選擇喎!

男爵府

blee427 :
我原本都鐘意激活,有種國際學校的感覺,而且話全部先生都大學畢業.不過就真係太貴,同我曾經在某討論區見話啲先生冇心機.天樂最近我,在外望入去好像幾舒服,不過老公有個朋友個女讀咗幾個月就冇讀,佢亞媽話唔鐘意間學校.德怡,口碑好壞參半. 英藝好似話唔錯. 肖珍聽講很好,但難入且較遠.我自己都肓中中,對呢區又唔熟,我仲想過搬返出香港住,話晒熟啲,不過談何容易.唉!真係好煩!有一樣妳說得好對天水圍好多學校----不過好像冇間好咁.你話係嗎?我都想個囝讀得開心,不過我覺得深一點對小朋友來說冇問題,因他們只是白紙一張,給他們幾多也能接收,而且我相信幼稚園不會深得好緊要.所以如果他明明可以吃一碗飯,沒必要給他3/4碗.我這種想法對嗎?

男爵府

BoBMa,
我見妳搞緊個bb聚會,本來想參加,不過好似要同齡bb,我個b已經16個月大,所以唔敢報名.不過我們可以在此傾下計,交換心得.妳個囡囡又得意呀!

複式洋房

HELLO 各位 MAMI,

我住係美湖, 小朋友快3歲了, 又係煩緊同佢搵學校的問題.
我希望可以係度同大家交流一下 or 得到有關天水圍的資訊.
THANKS!

SOYEE

複式洋房

..

大宅

HSMammy,
激活playgroup是怎樣形式的?收費如何?適合多大的小朋友?

複式洋房

...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我以前住賞湖,我的兒子12歲,7歲。我覺得嘉湖有好好的居住環境,適合小朋友居住。但因大仔要讀書(幼稚園讀英藝),所以搬返出香港住(現住香港仔).

我和大仔都很想念住嘉湖的日子!見到這話題所以加入,希望大家歡迎我.

大宅

HSMammy,
唔該哂!好詳細呀!等我6月時去睇睇先....

JChan,
我都覺得嘉湖有好好的居住環境,特別適合小朋友居住,(有足夠活動空間),但最令人擔心的就是學校的質素...,可能日後我都會像你一樣...遷出...

男爵府

幾日冇上來了,因為出去辦HKSAR passport,同去咗看幾間幼稚/兒分享一下:
1.聖公會夏瑞芸幼兒園(景湖居):2-6yrs $2400/月,職員感覺很nice.交了一份資料給我參考.(囝囝好安靜,微笑和職員打招呼,講byebye,goodbye kiss)
2.天樂幼稚園(景湖居):2-6yrs ,職員冇禮貌,仲話"吓bb咁細(16個月)洗唔洗咁快呀!"冇任何資料.(囝囝一直冇出聲,冇笑,冇講byebye,冇goodbyekiss.出咗門口,我問鍾唔鍾呢間呀,囝話"no!no!")
3.激活(美湖居):職員很nice,詳細講解課程,比幾份資料我參考,主動吿知學費.playgroup$1700/3日/week,$1100/2日/week,$550/1日/week.2-6yrs 上午班$2400/月,下午$2080/月,全日$3800/月.和囝囝玩.(囝囝主動和職員打招呼,很開 心笑,在地上走來走去很活潑.走的時候依依不捨,再三向職員byebye,goodbye kiss.)當時我已經決定和囝囝報playgroup,因為我相信小孩子的觸角比大人更靈敏.當然我對這間幼稚園的感覺也相當不錯.

首頁

尾頁

跳至