少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

你會因校網問題搬屋嗎?

本人住東涌,正考慮想搬出香港及九龍,若是你,會否搬屋以便將來囝囝入學?
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

男爵府

Re: 你會因校網問題搬屋嗎?

Yes.

民房

會,因感到小學階段對小朋友很重要.

Lulla

大宅

如果有能力我都會

:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

珍珠宮

會!

別墅

那麼那區校網"利"男仔呢?

若是搬出去便找不到現在居住的CONDITION,若要等同現在的居住環境,住屋價錢上又負擔不到,點算
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

別墅

會, 因為這是遊戲的玩法, 除非讀國際學校啦
知足知不足, 有為有不為

大宅

唔明,其實好些好學校是直資,人人都考得,咁點解校網重係咁重要?
Xxxxxxxxcc

別墅

直資貴ar ma!:-(

唔明,其實好些好學校是直資,人人都考得

大宅

但係成日聽到
Xxxxxxxxcc

別墅

我諗住租ja.

大宅

哦我都係講報紙報導
Xxxxxxxxcc

大宅

我都會考慮,因為你絕對唔會比個小朋友由東涌往返九龍塘讀書咁辛苦!做父母,寧願自己辛苦D啦! :-(
所以好多家長都會因校網問題而搬屋,認同嗎?

男爵府

基本上都會既, 不過如果有親朋好友可供借地址用, 咪唔駛特登搬咁麻煩, 到真係派到喜歡的學校才搬也未遲

男爵府

東涌雖然有地鐵, 但都真係好遠喎, 答車車費好貴好貴, 渣車仲貴... 一家幾口出街來回都真係唔野少, 仲話得閒去shopping下?

其實除非真係要去機場返工, 如果唔係冇咩必要都唔好住咁遠。尤其細路要讀書, 除非真係完全冇所謂, 否則搬出黎好D, 出入都方便d。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

現在有些地區的學校是辦得不錯
每一個區都有好學校和相反.
加上有些親戚的子囡都係在住處附近讀書 (不是名校網) 也順利考入本地大學.

我諗緊是否真的需要搬出去 kowloon 呢 ? or
省回時間金錢, 讓小孩在住區讀書.

首頁

尾頁

跳至