論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章

你返工前train都想印印會獨立同識得湊bb呀?! 你下下自己做, 咁佢邊有機會學?! 試下放手比佢做, 你係側邊睇下有乜要糾正佢仲好啦!
你吾閂門瞓係想半夜個b喊, 你亞媽聽到後過來幫你睇?! 咁你亞媽有無試過起身幫手?(其實吾應該預老人家起身幫手囉) 依家難得個工人會自動自覺入房睇咩事, 你應該趁機教會點應付.
吾好覺得人地會代替到自己做亞媽既地位. 咁樣好難放手比工人照顧, 放鬆d啦!

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 17:08 發表
印印呢排令我唔開心, 都唔知係我既問題定係佢有問題...

我係同bb訓既, 印印訓廳, 夜晚我會打開門訓, in case阿b半夜喊, 等我媽响對面房都聽到, 點知好幾次阿b朝早喊, 我通常等佢喊一陣我先起身睇佢, 點知我都未起身 ...

禁止訪問

大宅

我覺得個印印都想俾個負責任的表現你睇jar...若你想自己湊多D,咪同個工人講,話自己有需要會叫佢入房,平時,你無叫佢,佢要問過你至可以入房...etc...

我一直晚上自己湊BB,BB同睡主人房,關埋門,除左第一個工人外,之後的2個工人,佢地入左工人房睡後,我阿B喊到折天&我同阿B出左廳,佢地都唔會開門睇下,照睡到天亮...

工人做耐左,就開始懶,到時,你想佢半夜幫下你,佢都扮睡到死豬咁啦...

男爵府

你咪直接同工人講你要佢點做囉
我覺得你工人幾好呀
肯自動睇b
好多人側側膊, 等亞mum 咩都自己黎
到時佢唔理, 你又話佢唔理bb~~
take it easy, 你驚bb唔跟你啫
你返工後, bb都係佢湊架啦
你放工, 多d同bb玩, 佢唔會唔跟你嘅

大宅

其實有咁主動o架姐姐, 真係BB福氣!!我都係在職媽媽, 一有時間就會自己照顧BB, 享受親子時間。不如您直接同姐姐講出您o架要求, 大家日後相處比較容易。放鬆吓啦, 做個快樂媽咪, 人都靚o的。

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 17:08 發表
印印呢排令我唔開心, 都唔知係我既問題定係佢有問題...

我係同bb訓既, 印印訓廳, 夜晚我會打開門訓, in case阿b半夜喊, 等我媽响對面房都聽到, 點知好幾次阿b朝早喊, 我通常等佢喊一陣我先起身睇佢, 點知我都未起身 ...

侯爵府

呢D心情我都經歷過,吾想工人抱阿B,呢D可能係初為人母想BB留係自已身邊,無落ORDER工人就自動波湊BB,我初初係吾鐘意架,,一嚟我係BB媽媽而且我全職湊佢,二嚟我吾想工人竉壞BB,郁郁就走去抱佢,工人只會竉吾會教,衣家工人自動波湊BB我都無乜嘢LU,呢D心情C6係吾會明,阿媽嗰時都係自已湊架啦,邊有工人,阿媽都係吾會明。

不過工人吾敲門就入房,就一定要閙,敲咗門仲要聽到COME IN 先好入喎,如果吾係佢可以話敲咗係太太你聽吾到之嘛。

大宅

回覆 7# cj56_2009 的文章

其實你請工人, 都係想佢幫輕你, 咁湊bb都係佢嘅工作之一, 點解佢主動湊, 你都唔多like架, 佢只係想比你知, 佢係一個主動, 又肯做嘅工人咋喎, 咁好嘅工人你都唔喜歡, 唔通你bb喊, 難道佢望都唔望, 你就會覺得佢稱職??? 咁你返左工, 難道你覺得你會放心比個唔多主動理會bb嘅工人湊咩??? 可能你現時未返工, 你想多d湊bb, 咁你咪同佢講清楚幾時要主動, 幾時你湊囉.....佢唔係你肚內條虫, 唔會知你心想點架....

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 19:28 發表

佢第一日嚟我已經同佢講, 無人响屋企時佢先要湊, anyway, 我返工前會再brief 佢, 我唔係唔like佢, 佢份人無野既, 只係湊b o個度, 佢咁主動我反而有d驚啫

你都就快番工, 你唔比工人試揍下bb, 你番咗工你放唔放心? bb唔跟佢成日喊, 你話你煩唔煩? 有時真係要放手比佢揍下, 我係在職媽媽, 夜都都係我揍bb, 工人都會起身問下要唔要幫手, dd係佢想表現自己關心bb啫, 如果佢下下唔理, 一覺瞓到天光, 你又可能會覺得個工人唔鍚bb, 你又唔放心比佢揍....

禁止訪問

大宅

咁佢鐘意湊, 即代表佢鍚bb啦, 你睇其他topic, d mami 幾想請個鍚bb嘅工人, 可以讓佢地放心返工, 但反而你唔太鍾意佢湊, 還會妒忌佢地玩得開心???? 唔通工人對住你個bb木口木面, 你bb學佢又木口木面, 你就開心咩??? 還唔expect佢同bb玩, 真係好奇怪囉....
我個囡3yrs, 我個新工人唔多主動同佢玩, 我都唔鍾意啦, 你個工人肯同你個bb玩, 你反而唔鍾意....咩理論.....我想你唸得太多啦, 放鬆d個人, 對你對bb對工人都係一件好事

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 22:39 發表

我有比佢揍ga, 佢就係太鐘意揍, 仲有見到阿b同佢玩既時候笑到好開心既樣, 我睇到就會唔開心...其實我返左工, 每日只係有一, 兩小時係佢自己揍, 其他時間我媽會响屋企, 佢只係都餵奶同沖涼, 我都唔expect佢同bb玩.. ...

禁止訪問

子爵府

樓主, 我諗你攪清楚同講清楚比你個工人聽, 請佢返黎做咩先! 你一係就話比佢知只係需要做家務, BB 唔好掂! 或再清楚D 列明, 工人做家務外, 只係負責BB 的第幾餐奶同沖涼! 照睇, 你應該請佢時係同佢講過要照顧BB, 所以佢想表現積極同對BB 負責任, 作為僱主, 我係覺得佢咁既表現係好既! 佢瞓廳, 咁你起身餵奶, 咁佢作為工人起身STAND BY 幫手都好合情理, 反之, 如果佢大被蓋過頭照瞓, 話之你半夜餵奶又好湊BB 又好, 都好似死屍咁照瞓, 我諗呢個工人唔慌會勤力同主動! 至於, 同BB 玩係彼此建立感情同信任, 如果佢要照顧BB, 咁做係佢對BB 負責既表現, BB 玩到好開心, 咁有咩問題? 唔通玩到BB 喊, 咁你就開心? 表示BB 唔鐘意個工人, 唔肯跟個工人, 你就安心? 我諗你產後都有D 情緒上既問題, 同BB 唔捨得分離, 所以你會有妒忌工人既感覺!

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 22:39 發表

我有比佢揍ga, 佢就係太鐘意揍, 仲有見到阿b同佢玩既時候笑到好開心既樣, 我睇到就會唔開心...其實我返左工, 每日只係有一, 兩小時係佢自己揍, 其他時間我媽會响屋企, 佢只係都餵奶同沖涼, 我都唔expect佢同bb玩.. ...

大宅

其實工人咁自覺幫手係好難得架.
我以前個印印都好錫我細囝, 好緊張bb架. 個時我都有d妒忌架, 唔識寶囉.
現在新賓賓就差囉, 我係書房做野, 叫佢係廳睇住細囝, 無幾耐就聽到細囝"哎呀"一聲, 好似撞親咁, 係咁喊. 我出到廳, 淨係見到細囝一個, 工人就匿左係房打msn, 我叫佢先至出來, 總之一出來就推卸責任: 唔關佢事, 唔係佢推跌細囝. 我就話:我叫你睇住佢, 你有無睇實佢呀. 真係激死我.
我係屋企都係咁, 我出左街都唔知點對我個囝.

禁止訪問

大宅

既然你要咁樣唸, 只可以講句祝你好運, 希望你可以教到一個好b來

原帖由 cj56_2009 於 10-6-3 23:09 發表

因為我覺得阿b玩同埋教阿b既應該係屋企人, 而唔係工人...有時真係好矛盾, 初初我放手比工人揍阿b, d 人又話我唔識親子, 要自己揍返, 好嘞, 我自己揍返嘞, d 人又話我唔放手比工人揍, 攪到我真係唔知點好...而我, 我 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主我好明白你感受,事關我而家都有你既心情,之前一直無工人,我今胎第2胎,大仔又3歲,所以要請工人幫媽咪湊,但就唔係好習慣有個外人湊我小朋友
而家姐姐黎咗一個星期,暫時睇到都幾好,不停咁搵野做,而我因放產假,同埋想同bb close些,加埋佢黎得果一星期,所以一直我自己照顧bb,係試過3次叫佢幫手餵奶,但佢就出過幾次聲想幫我湊bb,bb一喊佢好快咁去睇佢,又問幾時大仔先同佢同房訓(上下隔床)...總之佢既表現就係好想幫手湊小朋友,但我就唔係咁想住,一來我想觀察下先,話晒咁短時間,二來我想趁放產假時多d同bb一齊,不過其他媽咪講得岩既,到我返工後,點都要俾佢湊架啦,所以我都打算同佢講清楚喺我未返工之前,我會多d自己湊,當然慢慢會俾佢湊多d,直至我返工,我諗大家都會好過d

大宅

我個工人都係咁呀, 我放產假未番工, 我試過一日裡一餐奶都冇得餵, 一條片都冇得換呀~
尋日番工喇, 我同佢講左放工我自己湊番阿B, 但佢竟然都唔比我湊呀, 搞到老公要出面同佢再講清楚!! 今日就好D喇, 我終於有得湊番, 但佢唔知係咪玩野, 我餵緊奶時佢竟然衝埋黎同阿B換片, 激死人!

大宅

Actually she is not bad, I wish my helper can do this....

首頁

尾頁

跳至