自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

幫小朋友報名入小學睇唔睇父母職業㗎?

係咪名校會比較注重父母嘅出身/家庭環境呢?

除咗小朋友嘅個人資料,佢哋仲會想知啲乜?

Thankx.

(我係幫我諗住回流香港嘅朋友問㗎,佢哋大把錢,但係到時一返到香港兩個都會係無業,唔知會唔會影響小朋友入學)

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 洗手盆 於 10-6-3 18:36 發表
幫小朋友報名入小學睇唔睇父母職業㗎?

係咪名校會比較注重父母嘅出身/家庭環境呢?

除咗小朋友嘅個人資料,佢哋仲會想知啲乜?

Thankx.

(我係幫我諗住回流香港嘅朋友問㗎,佢哋大把錢,但係到時一返到香港兩個都會係無業,唔 ...

會睇 , 有 d 要 in 埋父母

大宅

好媽媽勳章

吓,咁嚴重? 咁會問父母啲乜呢? 洗唔洗比埋三世書佢睇?

mouth:

原帖由 洛婷 於 10-6-3 18:39 發表

會睇 , 有 d 要 in 埋父母

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 洗手盆 於 10-6-3 18:42 發表
吓,咁嚴重? 咁會問父母啲乜呢? 洗唔洗比埋三世書佢睇?

mouth:mouth:" />mouth:" />

直資/私校多數都要 ,
一般咪問下你點解會揀佢地間小學 ,
睇下你個理念同學校一唔一樣 :loveliness:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

啱啱回流未必一定會睇咩職業, 但會睇過往工作經驗

伯爵府

畀面勳章

如果 媽媽為左多點時間教個小朋友而變左家庭主婦, 咁對考學校有冇幫助?
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁國際學校呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

屋企地址
父母公司名稱
父母職業/職位

大宅

好媽媽勳章

咁係咪即係名校生嘅父母大多都係老細級 or 專業人士之類呢? 段估男拔女拔都唔會想有個家長係喺街市賣菜㗎啦 am i right?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

環保接龍勳章

其實呢D填form時已經填哂,學校已經清楚,反而見校長時,佢問我阿女,平時爸媽有冇同你去邊度玩ar?平時冰個教你做功課ar?.....全部同親子有關ga.mouth:
原帖由 QQQme 於 10-6-3 19:37 發表
屋企地址
父母公司名稱
父母職業/職位

水晶宮

環保接龍勳章

唔一定.....
你可以填職業:二世祖(爸)&大花同(媽)
即表示
原帖由 洗手盆 於 10-6-3 19:43 發表
咁係咪即係名校生嘅父母大多都係老細級 or 專業人士之類呢? 段估男拔女拔都唔會想有個家長係喺街市賣菜㗎啦 am i right?

大宅

好媽媽勳章

係呀,兩條友唔識打中文,成日叫我上嚟問野,就嚟要收手續費........

原帖由 cathy-tse 於 10-6-3 19:46 發表
/係咪3佰萬買樓果對父母呀???

盆盆可)))))))))))))))))))))

大宅

好媽媽勳章

good idea! 咁佢兩個勝數好高!

原帖由 a#### 於 10-6-3 19:54 發表
唔一定.....
你可以填職業:二世祖(爸)&大花同(媽)
即表示

水晶宮

環保接龍勳章

一樣要填form先ga.
跟住筆試、面試.....
其實大家都係差不多...
原帖由 我愛Corina 於 10-6-3 19:07 發表
咁國際學校呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 a#### 於 10-6-3 19:51 發表
其實呢D填form時已經填哂,學校已經清楚,反而見校長時,佢問我阿女,平時爸媽有冇同你去邊度玩ar?平時冰個教你做功課ar?.....全部同親子有關ga.mouth:mouth:" />

係呀... 填得唔上眼... 跟本連面試機會都冇啦...
到真係有得面試...
仲會問小朋友 :
你平時去邊度玩架? (答"會所"無死)
搭咩車去玩架? (答"巴士"就死硬)

大宅

好媽媽勳章

吓? 乜唔係人人有得見㗎?咁張 form 洗唔洗貼相㗎?

咁我個 friend 係咪一定要返咗香港 settle 先報得呢? 佢仲諗住 confirm 咗有學校先搬返嚟添...

原帖由 QQQme 於 10-6-3 20:17 發表

到真係有得面試...
仲會問小朋友 :
搭咩車去玩架? (答"巴士"就死硬) ...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 洗手盆 於 10-6-3 20:23 發表
吓? 乜唔係人人有得見㗎?咁張 form 洗唔洗貼相㗎?

咁我個 friend 係咪一定要返咗香港 settle 先報得呢? 佢仲諗住 confirm 咗有學校先搬返嚟添...

...

未必有得見架, 要貼相的 ~

水晶宮

環保接龍勳章

原帖由 QQQme 於 10-6-3 20:17 發表

到真係有得面試...
仲會問小朋友 :
搭咩車去玩架? (答"巴士"就死硬) ...

唔係咁誇張嘛!

首頁

尾頁

跳至