論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

未完約之原因有好多種類, 但有個結論出來,係工人有問題 or 定僱主有問題, 你一定唔知道.

洋房

回覆 1# ansonchan236 的文章

你指知道 agent 講個賓妹 有幾好, 有幾窮, 有幾可憐, 前僱主點對賓妹有幾爛, 然後你個同情心就出來想幫賓妹.

洋房

你以為慳時間唔冼等1~2個月, 就馬上有工人用, 照顧家人, 真的嗎?

你有無想過, 如果有問題你可能要去勞工處, 勞資法庭, 警察局, 法庭, 大使館等 - 你話慳時間嗎?

大宅

冇錯未完約之賓妹
係100%信唔過 因我有多位朋友賴過野
完全請咗番去係2件事

男爵府

I totally agree!!!!

原帖由 ansonchan236 於 10-6-4 16:33 發表
未完約之原因有好多種類, 但有個結論出來,係工人有問題 or 定僱主有問題, 你一定唔知道.

洋房

回覆 5# ansonchan236 的文章

Agent said 你好趕人用, 不如用個斷約實妹, 佢好順眼, 你試下工先.

Pls don't stupid and don't trust agent, 如果你一心軟, 你就要忍兩年 or 炒佢waste money 同 waste time.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

但我聽agent講, 呢兩個月都唔知咩樹, 工人需求好厲害, 賓印都好難請, 個個都係揀工做, 見你要湊兩個小朋友唔做, 冇得放星期日唔做, 要照顧老人家既唔做 ...

所以搞到好多僱主等人用, 冇完約或即炒既都要咗.

別墅

真係唔好信AGENCY, 為咗做成生意.....可以好無良......我同朋友都中過好多次焦, 真係中到見到AGENCY, 都唔想講嘢, 自己睇有咩嘢工人好過........不過真係真係唔好要斷約工人呀, 人地唔要一定有問題, 而AGENCY 一定話無問題, 我就覺得唔好攞成家人嚟TRY囉......

男爵府

原帖由 Monice 於 10-6-8 15:37 發表
真係唔好信AGENCY, 為咗做成生意.....可以好無良......我同朋友都中過好多次焦, 真係中到見到AGENCY, 都唔想講嘢, 自己睇有咩嘢工人好過........不過真係真係唔好要斷約工人呀, 人地唔要一定有問題, 而AGENCY 一定話 ...

贊成

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都中過招

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

所以情願請overseas未黎過香港既慢慢教.

大宅

好媽媽勳章

已經衰緊,真係千祈唔好攪﹗

洋房

原帖由 noproblemom 於 10-6-8 15:29 發表
但我聽agent講, 呢兩個月都唔知咩樹, 工人需求好厲害, 賓印都好難請, 個個都係揀工做, 見你要湊兩個小朋友唔做, 冇得放星期日唔做, 要照顧老人家既唔做 ...

所以搞到好多僱主等人用, 冇完約或即炒既都要咗. ...

你可以用overseas,要完約,最好over2~4年以上.

我個agent 佢唔sell 斷約賓妹,因為個d 賓妹好識香港倏例,又有back up(工會,勞工處...), 佢地一唔like你就慘.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己個case係咁,個工人第1次係香港同1僱主做在3個contracts,即6年,停左3年返去結婚生仔,之後返黎做左3年未完約返左去phillippines,停左5年又想返黎香港打工
當時我好急搵湊new born,打電話問佢,佢話返去生仔,個reference話佢有1個小朋友,個藉口都萛reasonable.工人黎左年半,同我講why果時要break contract,係發現佢c6有女人,重要係個仔係電話同佢講,有時d野又唔係絕對,自己衡量啦.

洋房

原帖由 bunbuncoco 於 10-6-8 16:41 發表
我自己個case係咁,個工人第1次係香港同1僱主做在3個contracts,即6年,停左3年返去結婚生仔,之後返黎做左3年未完約返左去phillippines,停左5年又想返黎香港打工
當時我好急搵湊new born,打電話問佢,佢話返去生仔,個ref ...

六合彩都有人中(不是期期),你好彩,你中了.

如果不中,都係捐出$20元,但如有問題,你會煩到自己,家人 or 同事,輸去過千元彧萬元.
你會去博嗎? 

洋房

回覆 1# ansonchan236 的文章

有律師講過 - 家庭傭工係”受保護動物”,如果有紏紛,保障佢,多過你.因為你是僱主,佢是僱員 - 佢地由家鄉到香港,人生路不熟,你要佢做咩佢都要做,由早做到晚,逆來順受...等. 故法庭則同情賓妹多過你.

洋房

and 佢地d 人工又底,壓力大,你地應好好對佢.同意嗎?

唔知道有無人可以想下d僱主呢!有幾受氣,有幾勞氣,有幾多壓力呢?

洋房

以為試工4日都ok, 咁博一次, 點知2個月蜜月期就過去, 賓賓話太早起身(6:35pm), 好累, 想唔做, 叫我炒佢.

所以一定一定唔用斷約工人.

大宅

佢唔想做應該係佢辭工, 唔係叫僱主炒佢.

複式洋房

I totally agree....我都上了當. 未完約一定唔可以請....
原帖由 ansonchan236 於 10-6-4 16:33 發表

首頁

尾頁

跳至